Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συναγερμός για την ασφάλιση

Πολλά και διάφορα τα σενάρια των ημερών για το ασφαλιστικό, τα οποία κυκλοφορούν πριν ακόμη δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης ο αντεργατικός νόμος - έκτρωμα για τις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ένα νέο κύκλο «κοινωνικού διαλόγου» απάτης, με στόχο τη συνολική «αναμόρφωση» του ασφαλιστικού συστήματος. Βεβαίως, δεν είναι λίγες οι παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Διατηρώντας τους νόμους της ΝΔ - που κάποτε δήθεν κατάγγελνε και έλεγε πως θα τους αλλάξει προς όφελος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων - αξιοποιώντας τους για να χαράξει την παραπέρα πορεία των αντιασφαλιστικών ανατροπών, έρχεται σήμερα να προετοιμάσει το έδαφος για την τελική αλλαγή. Στο μεταξύ τα αποθεματικά και συνολικά η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων διοχετεύονται στο χρηματιστηριακό τζόγο και πλήθος επιμέρους ρυθμίσεων βρίσκονται σε εφαρμογή, όπως για παράδειγμα η άγρια περικοπή των συντάξεων χηρείας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων της χώρας βιώνει μια χρόνια κατάσταση που διαμορφώνεται από συντάξεις - φιλοδωρήματα και επιδόματα τύπου ΕΚΑΣ που τα παίρνουν λίγοι και εύκολα καταργούνται εάν ξεπεραστεί το εισοδηματικό κριτήριο που έχει τεθεί.

Τα αφιερώματα του Τύπου για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό γενικότερα, κινούνται στη λογική της εμπορεύσιμης ανησυχίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι ανησυχούν για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, έχουν τεντωμένα τα αυτιά τους για κάθε πληροφορία, διαρροή και σενάριο, προσπαθούν να καταλήξουν τι θα κάνουν, κυρίως εκείνοι που αυτή τη στιγμή, σύντομα ή σχετικά σύντομα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Γι' αυτό και σπεύδουν να αγοράσουν τις εφημερίδες που διαφημίζουν το σχετικό θέμα, ακόμη και αν αυτό που προσφέρουν είναι ελεγχόμενες πληροφορίες για το «τι μέλλει γενέσθαι», οι οποίες προέρχονται από κυβερνητικές πηγές. Υπάρχουν πολλά ντοκουμέντα, τα οποία με μια συνδυαστική εξέταση καθορίζουν με αρκετή σαφήνεια τον προσανατολισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Υπάρχει και η ευρωπαϊκή εμπειρία, με πιο πρόσφατη αυτή της Γερμανίας, όπου η συμφωνία που καταλήχτηκε για το συνταξιοδοτικό είναι αύξηση των εισφορών των εργαζομένων με παράλληλη μείωση των συντάξεων! Ωστόσο, τα δημοσιεύματα του Τύπου δεν ασχολούνται κυρίως με αυτές τις πτυχές. Η κυβέρνηση επίσημα ισχυρίζεται ότι δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις. Αυτό το «έργο» έχει ξαναπαιχτεί για τις εργασιακές σχέσεις, που η κυβέρνηση ήξερε πολύ καλά τι ήθελε να κάνει και το έκανε. Επιδιώκει ωστόσο τη ζύμωση μέσα στον κόσμο, την προετοιμασία του «εδάφους» για να μην ξαφνιάσουν οι προτάσεις - αποφάσεις της, όταν θα τις ανακοινώσει.

Ηαλήθεια είναι δηλωμένη από πολύ καιρό. Είναι δεδομένο ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα είναι σε βάρος των εργαζομένων. Το ποιες ακριβώς θα είναι αυτές οι αλλαγές, έχει φυσικά μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όμως, είναι η αντίσταση στην αντιασφαλιστική πολιτική. Από το μέγεθος και τη συνέπεια αυτής της αντίστασης θα κριθεί ποιες θα είναι οι αλλαγές, πόσο άσχημες θα είναι και αν θα καταφέρει τελικά η κυβέρνηση να επιβάλλει αυτό που θέλει ή όχι. Μια παθητική στάση, με πολλά στοιχεία σύγχυσης από τα πάμπολλα σενάρια και αναμονή για τη διεκπεραίωση του «διαλόγου», μόνο εμπόδιο δεν μπορεί να σταθεί στα σχέδια που έχουν καταστρωθεί. Οι ταξικές δυνάμεις έχουν σημάνει συναγερμό εδώ και καιρό κι αυτός ο συναγερμός μάς αφορά όλους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ