Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Γιάννης Γιάνναρης

Ανήμερα τα Χριστούγεννα έφυγε αιφνίδια από κοντά μας ο σύντροφος Γιάννης Γιάνναρης. Σε ηλικία 77 ετών, ακούραστος και πάντα μαχητής έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του παρακαταθήκη την πολύχρονη του δράση του. Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος από μικρή ηλικία, πήρε μέρος σε όλους τους μεγάλους αγώνες του λαϊκού κινήματος της χώρα μας και για τη δράση αυτή γνώρισε διώξεις και φυλακίσεις. Στη μνήμη όλων, όσοι τον γνώρισαν, στη μνήμη των συντρόφων του, θα μείνει για πάντα χαραγμένη η εικόνα του. Θα θυμόμαστε για πάντα την αγωνιστική στάση ζωής του και τη θέρμη με την οποία αγωνιζόταν για τα πιστεύω και τα ιδανικά του. Ακούραστος, σε όλα τα χρόνια της ζωής τους βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα...

Χτες το απόγευμα, το στερνό «αντίο» στο φίλο, τον συναγωνιστή και τον σύντροφο Γιάννη Γιάνναρη, έδωσαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Χατζή Μεσσηνίας. Δίπλα στο σκεπασμένο φέρετρό με την ελληνική σημαία και τη σημαία του κόμματος, του οποίου τα ιδανικά «ασπάστηκε», στάθηκαν τιμητική φρουρά οι σύντροφοι του.

«Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι σήμερα ήρθαμε όλοι εδώ καθημερινέ και αγαπημένε μας σύντροφε Γιάννη, στην ιδιαίτερη πατρίδα σου τη Μεσσηνία για να σου πούμε το τελευταίο "αντίο", να σε κατευοδώσουμε για το στερνό σου ταξίδι έτσι όπως ταιριάζει σ' έναν παλαίμαχο αγωνιστή, σε έναν αταλάντευτο κομμουνιστή. Με θλίψη και πόνο η ΚΕ του ΚΚΕ, η Διεύθυνση και το προσωπικό του «902», οι συναγωνιστές σου, οι συμπατριώτες σου στεκόμαστε δίπλα σου». Με τα λόγια αυτά ο Στάθης Βαμβέτσος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «902», έστειλε το τελευταίο «χαίρε» στον Γιάννη Γιάνναρη.

Σ' αποχαιρετάμε με σεβασμό, συνέχισε ο Στ. Βαμβέτσος, «για την προσφορά σου στο κόμμα. Σ' αποχαιρετάμε με σεβασμό για την προσφορά σου στους αγώνες της Εργατικής Τάξης της χώρας μας, στο λαό και την πατρίδα μας. Για την προσφορά σου για την Ειρήνη την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σ' αποχαιρετάμε υπογραμμίζοντας αυτό που συ ξέρεις πολύ καλά.

Η ζωή σου δε χάθηκε, καταξιώθηκε στον αγώνα μας, συνεχίζεται μέσα σ' αυτόν. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά του κεφαλαίου που και συ σύντροφε Γιάννη για πάνω από 58 χρόνια υπηρέτησες ως λαϊκός αγωνιστής, ως μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ.

Μιλώντας για τη ζωή του Γιάννη Γιάνναρη, ο Στ. Βαμβέτσος είπε: «Ο σύντροφος Γιάννης από μικρός γνώρισε τα βάσανα της ζωής ως μέλος φτωχής αγροτικής οικογένειας από το Χατζή της Μεσσηνίας. Αγάπησε την εργασία και τον κόσμο της. Αγάπησε τα γράμματα, αλλά λόγω των διώξεων που υπέστη δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές σπουδές.

Αγωνίστηκε για το ψωμί, για τα δικαιώματα της φτωχολογιάς. Αγωνίστηκε για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τον ξένο κατακτητή. Αγωνίστηκε γιατί πίστευε ότι πρέπει και μπορεί η Πατρίδα μας να είναι ανεξάρτητη, απαλλαγμένη από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις χωρίς πολέμους, φτώχεια, πείνα και δυστυχία. Αγωνίστηκε γιατί ήθελε μια κοινωνία σοσιαλιστική χωρίς τη βαρβαρότητα την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στη μακρόχρονη 58χρονη κομματική ζωή του, ο σύντροφος Γιάννης αναδείχτηκε σε πολλές υπεύθυνες θέσεις. Εζησε και συμμετείχε ουσιαστικά σ' όλα τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία του τόπου μας. Εζησε σαν σεμνός μαχητής του κόμματος σ' όλα τα μέτωπα του αγώνα. Στον πόλεμο, στην Εθνική Αντίσταση, στις εξορίες, στις φυλακές, στην παρανομία, στη Μακρόνησο, στο Σύρμα του "ΒΕΤΟ", στους μετέπειτα μεγάλους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες».

Τα τελευταία λόγια του Στ. Βαμβέτσου, για τον σύντροφο Γιάνναρη, έκρυβαν και μιαν υπόσχεση, ίσως και αυτό που θα ήθελε να ακούσει ο ίδιος: «Μια ολόκληρη ζωή αφοσιωμένος στην εργατική τάξη, το λαό και την Πατρίδα, με συνέπεια μέσα από τις γραμμές του κόμματος. Ολοι όσοι σε γνωρίσαμε σύντροφε Γιάννη σε καλές, αλλά και δύσκολες εποχές σε εκτιμήσαμε και σε αγαπήσαμε.

Σε εκτιμήσαμε και σε αγαπήσαμε για την αφοσίωση σου στο Κόμμα, για τη συνέπειά σου στους αγώνες σου και τις αρχές μας. Ησουν αταλάντευτος στην πάλη ενάντια στον αναθεωρητισμό.

Ο σύντροφος Γιάννης ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, μια προσωπικότητα που κέρδιζε το σεβασμό και την εμπιστοσύνη από όλους μας.

Αγαπητέ σύντροφε Γιάννη, για μας τους εργαζόμενους στον «902» η αθόρυβη και ήρεμη καθημερινή σου παρουσία, αλλά και η έντονη ανησυχία σου για κάθε γεγονός θα μείνουν στην ανάμνησή μας.

Σύντροφε Γιάννη, εσύ τώρα, μπορεί να φύγεις ήσυχος. Εκανες το χρέος σου. Εμείς για όσα πρόσφερες δεν έχουμε να σου δώσουμε τίποτα άλλο παρά μόνο την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα με το λαό για το λαό. Να καταξιώσουμε στις σύγχρονες συνθήκες την ιστορική προσφορά και αποστολή του Κόμματος μας. Καλό σου ταξίδι αγαπημένες μας σύντροφε Γιάννη».

Εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ μίλησε, επίσης, για τον Γιάννη Γιάνναρη Κώστας Γιαννακούλιας.

Στην κηδεία του Γιάννη Γιάνναρη παραβρέθηκαν: Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Παρασκευάς, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Επ. Περιοχής Νίκο Γόντικα, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Δημήτρη Τζαβάρα, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Φώτη Ρηγανάκο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου της ΚΝΕ κ.α.

Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΚΣ της ΚΝΕ, της Επιτροπής Περιφέρειας Ανατολικής Πελοπονήσου, της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας, του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», του «902», της ΠΕΑΕΑ, της ΚΟΒ Κολωνού (μέλος της οποίας ήταν ο Γιάννης Γιάνναρης) και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974.

Προσφορές στη μνήμη του

- Στη μνήμη του Γιάννη Γιάνναρη, ο σύντροφός του Σταμάτης Καραντάνης προσφέρει 20.000 δραχμές στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

- Τα μέλη της ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων, της οποίας παλαιό μέλος υπήρξε και ο Γ. Γιάνναρης προσφέρουν στη μνήμη του, αντί για στεφάνι, 20.000 δρχ στην ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων.

- Στη μνήμη του Γ. Γιάνναρη και του αδελφού του Μανώλη, η Ντίνα Αναγνωστοπούλου προσφέρει στην ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων 15.000 δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ