Σάββατο 13 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκ του πονηρού...

Περίσσεψε η κυβερνητική προπαγάνδα ότι δεν έρχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η συζήτηση γίνεται με δεδομένο ότι η ΕΕ δεν έχει καταλήξει στο έλλειμμα της Ελλάδας, αυτό θα γίνει τη Δευτέρα 15 Νοέμβρη και με δεδομένο τον ερχομό της τρόικας επίσης τη Δευτέρα 15 Νοέμβρη. Βεβαίως όλο και εμφανίζονται εκτιμήσεις ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι αναπόφευκτα. Αλλωστε εκτός από τον κ. Γιούνκερ η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι δε θα θίξει μισθούς και συντάξεις. Επομένως μπορεί να πάρει και άλλα επαχθή μέτρα. Βεβαίως και αυτό σε σχέση με τους μισθούς δεν ευσταθεί, αφού ήδη η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα νομοθετήσει τις επιχειρησιακές συμβάσεις που μπορούν να δίνουν μισθούς χαμηλότερους και απ' αυτούς της κατάπτυστης Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψε η κυβερνητικοεργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ενώ στα σκαριά είναι και το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου όπου αναμένεται νέα καρατόμηση μισθών. Αλλωστε ο ΟΑΕΔ θα στέλνει ανέργους σε επιχειρήσεις που θα τους πληρώνει και τις εργοδοτικές εισφορές, με μισθούς 591 ευρώ.

Αλλά ας δούμε την πραγματικότητα. Υπάρχουν ήδη αντιλαϊκά μέτρα που έχουν προαποφασιστεί και δρομολογούνται. Μόνο που αυτά τα μέτρα δεν αφορούν στενά τον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους. Αυτό το είπε και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας στην τελευταία του έκθεση. Είπε ότι μέσα σε τρία χρόνια πρέπει να παρθούν μέτρα τα οποία έπρεπε να είχαν παρθεί την προηγούμενη 15ετία σε πιο ευνοϊκές συνθήκες για την καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας, τότε που δεν είχε εκδηλωθεί κρίση. Αρα ο πραγματικός στόχος των μέτρων υπερβαίνει κατά πολύ τη δημοσιονομική εξυγίανση και δεν είναι άλλος από τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος όχι μόνο του εργατικού, του λαϊκού εισοδήματος αλλά του συνόλου των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού.

Στην ΕΕ έχουν χαράξει μία συγκεκριμένη στρατηγική επίθεσης στην εργατική τάξη πριν την εκδήλωση της κρίσης που βεβαίως κλιμακώνεται και λόγω της κρίσης και στοχεύει σε φθηνότερη εργατική δύναμη. Τι έβαλε πρόσφατα η Λ. Κατσέλη; Μείωση μισθών, μείωση που οδηγεί στην κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών,νέα διευθέτηση του ωραρίου εργασίας με βάση τις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας και κατάργηση πληρωμής υπερωριών, παραπέρα ελαστικοποίηση κλπ. Αυτά κάνουν πιο φτηνούς τους εργάτες, συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα στα προαποφασισμένα από την ΕΕ, είναι η δημιουργία συνθηκών για επενδύσεις σε νέους τομείς, η ενέργεια είναι ένας απ' αυτούς, σε νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, και σ 'αυτό θα συμβάλει η επιτάχυνση της απελευθέρωσης διαφόρων τομέων οικονομίας (π.χ. μεταφορές), σε ανάλογες υποδομές κλπ. στη λεγόμενη κοινωνική οικονομία που ανατίθεται σε επιχειρήσεις μέσω εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σε ΜΚΟ, η δημιουργία συνεταιρισμών ανέργων, με μεροκάματα ύψους του πενιχρού επιδόματος ανεργίας. Για παράδειγμα στο Λονδίνο έδιωξαν τους εργάτες καθαρισμού των πάρκων και προσέλαβαν ανέργους πληρώνοντάς τους μόνο το επίδομα και όχι κανονικό μισθό.

Οσο για την προπαγάνδα μερίδας των αστικών ΜΜΕ, χθες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για «πόλεμο με την τρόικα», ώστε να μην πάρει επώδυνα μέτρα, ή αυτό που είπε τις προάλλες ο πρωθυπουργός σχετικά με τα νέα μέτρα, ότι αυτό το λέει ο Γιούνκερ και όχι η κυβέρνηση, όλα είναι εκ του πονηρού. Είναι ψέματα, τους χρειάζονται λόγω εκλογών. Η εργατική τάξη, τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, ένα δρόμο έχουν. Τη δύναμη που έδωσαν στις εκλογές στο ΚΚΕ να την πολλαπλασιάσουν, δηλαδή και νέα τμήματα να συμπορευτούν μαζί του σε συνδυασμό με την οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα, την πιο αποφασιστική συμβολή στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, της λαϊκής συμμαχίας για την αντίσταση στα χειρότερα για την αντεπίθεση στη συνέχεια. Και τα συλλαλητήρια του ΚΚΕ τη Δευτέρα 15 Νοέμβρη πρέπει να σηματοδοτήσουν με τη συμμετοχή, τη μαζικότητα, τη μαχητικότητα, αυτή τη ρότα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ