Σάββατο 13 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προστασία των ανέργων

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον περασμένο Αύγουστο (οι άνεργοι έφτασαν τους 613.108, ποσοστό 12,2%) ήρθαν να επιβεβαιώσουν - αποτυπώνοντας βέβαια μέρος της - την τραγική πραγματικότητα. Η ανεργία «σπάει κόκαλα». Μάλιστα, χτες όλοι όσοι έμμεσα ή άμεσα στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης, έριξαν ένα «δάκρυ» για τους χιλιάδες ανέργους. Ολοι περιέγραψαν την κατάσταση, απέφυγαν όμως να αγγίξουν έστω και στα λόγια το επιτακτικό και αναγκαίο όσο ποτέ αίτημα για άμεσα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των χιλιάδων ανέργων και των οικογενειών τους. Αντί να ανταποκριθεί σ' αυτό η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των πολιτικών και συνδικαλιστικών της στηριγμάτων προωθεί ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης, ακριβώς επειδή το μέλημά της είναι η άμεση «ανακούφιση» και στήριξη του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απαντά στις διεκδικήσεις των ανέργων με ΜΑΤ. Χρησιμοποιεί την καταστολή απέναντι σε ανθρώπους που αδυνατούν να πάνε ακόμα και ψωμί στις οικογένειές τους. Απαντά με παχυλές παροχές προς τους επιχειρηματίες μέσω των διαφόρων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών τους, για την εξασφάλιση τζάμπα εργατικών χεριών. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προπαγανδίζει πως δεν υπάρχουν λεφτά στον ΟΑΕΔ γιατί του χρωστά το ΙΚΑ, αλλά το κράτος χρωστά στο ΙΚΑ σχεδόν διπλάσια απ' αυτά και δεν τα πληρώνει, άσε που μπορεί να μην τα πληρώσει ποτέ. Το επίδομα ανεργίας των 454 ευρώ δε φτάνει για να πληρώσει ο άνεργος τους λογαριασμούς για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Και αυτό το λαμβάνει μόλις το 1/3 των επίσημα ανέργων.

Η ΝΔ δήθεν «αντιπολιτεύεται», δήθεν κάνει «αντιμνημονιακό» αγώνα, αλλά τσιμουδιά και αυτή για μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Αντίθετα, προβάλλει ως «λύση» στο πρόβλημα την άμεση εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας και ενίσχυσης της εργοδοσίας. Κάνει λόγο για μέτρα που θα οδηγήσουν στην «ανάπτυξη» και στην πραγματικότητα εννοεί την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου. Τα συνδικαλιστικά στηρίγματα της κυβέρνησης στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα επιχειρούν να σύρουν τους εργαζόμενους στο άρμα της υποταγής, της ενσωμάτωσης και τελικά της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Αυτό, για παράδειγμα, κάνουν οι παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που βάζουν πλάτη για να επιδοτηθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ», την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, κλείνουν μαγαζιά και γίνονται απολύσεις.

Η λήψη μέτρων πραγματικής προστασίας των ανέργων είναι θέμα ζωής και θανάτου για χιλιάδες οικογένειες. Είναι ζήτημα που θα καθοριστεί από την οργάνωση της πάλης ανέργων κι εργαζομένων, ώστε άμεσα να κατοχυρωθεί επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ σε όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία. Να εξασφαλιστούν δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους, δωρεάν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά όλων των ανέργων, αναστολή πληρωμών των δανείων, μείωση των τιμολογίων στο ρεύμα, στο νερό και στο σταθερό τηλέφωνο, κλπ. Αυτά τα μέτρα σήμερα, άμεσα, τώρα πρέπει να επιβάλει η συσπείρωση, ο ενιαίος αγωνιστικός ταξικός αγώνας των ανέργων, των εργατών και των συμμάχων τους. Καμία αναμονή, κανένας δισταγμός απέναντι στην πολιτική που τους καταδικάζει στην εξαθλίωση. Επιθετικά, μαχητικά στην ανυποχώρητη πάλη για τη ζωή, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ