Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ατζέντα φιλειρηνικής δραστηριότητας

Οι δραστηριότητες του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος τη χρονιά που μας πέρασε ήταν πάρα πολλές. Κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές χώρες του κόσμου με τις οργανώσεις - μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης να πρωτοστατούν σ' αυτές. Ομως εκτός από τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις έγιναν και μια σειρά από σημαντικές διασκέψεις, συνέδρια, ενώ υλοποιήθηκαν και αρκετές πρωτοβουλίες. Τα σπουδαιότερα από αυτά τα γεγονότα, όπως έγιναν μέσα στους μήνες του 2000, παρουσιάζουμε σήμερα.

Γενάρης:

Πραγματοποιείται συνάντηση των μελών της γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης με μέλη της ΕΕΔΥΕ, προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα το συνέδριο που έγινε στη χώρα μας το Μάη.

Μάρτης:

Γίνονται οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου του Πορτογαλικού Κινήματος Ειρήνης (CPPC).

Μάης:

Από τις 10 μέχρι και τις 14, έγινε στην Αθήνα το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινημάτων Ειρήνης, με τη συμμετοχή 160 αντιπροσώπων από 44 χώρες του κόσμου.

Στις 20 του μήνα συνεδριάζει η Διεθνής Ενωση ΔημοκρατικώνΝομικών στο Βουκουρέστι. Μετά το τέλος των εργασιών συντάσσεται κοινή δήλωση οχτώ σημείων για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Συμμετέχουν εκπρόσωποι από Αλγερία, Ινδία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Μολδαβία, Βιετνάμ, Κούβα, Ιταλία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Ιούνης:

Στις 10/6 στη Νέα Υόρκη και ένα χρόνο μετά την τυπική λήξη του πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και την υπογραφή του Συμφώνου Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη, πραγματοποιείται στο Μανχάταν δίκη για τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Στις 10 και 11/6 στη Μαδρίτη γίνεται Διεθνής Διάσκεψη με θέμα: «Η ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία». Τις ίδιες μέρες στο Λονδίνο πραγματοποιείται σύσκεψη της επιτροπής για την Ειρήνη στα Βαλκάνια. Θέμα της σύσκεψης: «ΝΑΤΟ, Νέα Τάξη Πραγμάτων, ένα χρόνο μετά τη λήξη του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία».

Ιούλης:

Στις 8 και 9/7 στην Ιαπωνία πραγματοποιείται το 50ό Εθνικό Συνέδριο της Ιαπωνικής Επιτροπής Ειρήνης στη Γιοκοχάμα.

Στις 11 και 12 στην Αθήνα έγινε η πρώτη συνάντηση της νέας Γραμματείας του ΠΣΕ, που εξελέγη από το συνέδριο, συζήτησε τις εξελίξεις που ακολούθησαν μετά από αυτό και επισήμανε ότι οι αποφάσεις του Συνεδρίου επιβεβαιώθηκαν από τις διεθνείς εξελίξεις.

Στις 21 και 23 πάλι στην Ιαπωνία, με αφορμή τη συνάντηση της G8 στην Οκινάβα, συλλέγονται από 33 χώρες υπογραφές διαμαρτυρίας. Παράλληλα πραγματοποιούνται συνεντεύξεις Τύπου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας και γίνεται μεγάλη κινητοποίηση έξω από τη βάση της Οκινάουα με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Αύγουστος:

Από τις 2 μέχρι τις 9 του μήνα στην Ιαπωνία λαμβάνει χώρα παγκόσμια Διάσκεψη κατά των Ατομικών Βομβών και των βομβών υδρογόνου. Η διάσκεψη γίνεται στις δυο πόλεις - σύμβολα, οι οποίες γνώρισαν τον πυρηνικό όλεθρο τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Στις 4 Αυγούστου πραγματοποιείται στην Ισταμπούλ αποστολή διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κρατήσεις των πολιτικών κρατουμένων και τα «λευκά κελιά».

Σεπτέμβρης:

Στην Κορέα στις 5 του μήνα γίνεται εκδήλωση για την 52η επέτειο του Κορέατικου Κινήματος Ειρήνης (DPRK).

Αντιπροσωπείες από πολλές οργανώσεις - μέλη του ΠΣΕ συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που γίνονται στην Πράγα στις 23 Σεπτέμβρη κατά της ετήσιας συνάντησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στις 23 και 24 Σεπτέμβρη στο Μεξικό έγινε το Εθνικό συνέδριο του Μεξικάνικου Κινήματος Ειρήνης «MOMPADE».

Με τη συμμετοχή ερευνητών, πανεπιστημιακών και πολλών προσωπικοτήτων πραγματοποιείται από 26-29 στην Αβάνα διεθνές σεμινάριο με θέμα: «ΟΗΕ, νέα χιλιετία, ειρήνη και ασφάλεια».

Οκτώβρης:

Στις 2 του μήνα στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της «VREDE» διαδηλωτές πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.

Στις 4 Οκτώβρη οι «Νομικοί για την Ειρήνη» διοργάνωσαν στην Αθήνα, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου, ημερίδα με θέμα: «Εξελίξεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος των ξένων βάσεων στην Ελλάδα».

Στις 5 Οκτώβρη αρχίζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στην Παλαιστίνη. Αμεση ήταν και η συγκέντρωση φαρμακευτικής βοήθειας για το λαό της Παλαιστίνης.

Η 7η του Οκτώβρη κηρύσσεται από το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα ως μέρα δράσης κατά της «Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας» και του προγράμματος των ΗΠΑ «Ο πόλεμος των άστρων». Παράλληλα γινόνται μεγάλες κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ έγινε και συλλογή υπογραφών βάσει κειμένου, το οποίο υπογράφουν πάνω από 200 οργανώσεις από όλο τον κόσμο.

Νοέμβρης:

Στις 6, 7 και 8 του μήνα πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση Κινημάτων Ειρήνης με τίτλο: «ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μαζί στον 21ο αιώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και ειρήνη».

Στην Κούβα από τις 10 μέχρι τις 14 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε η 2η Παγκόσμια Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα. Συμμετείχαν 4.250 απεσταλμένοι από 118 χώρες του κόσμου.

Από τις 11 μέχρι και τις 13 του μήνα στην Ινδία και συγκεκριμένα στο Νέο Δελχί έγινε διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό και την ειρήνη.

Στις 19 πραγματοποιείται συνάντηση εκπροσώπων φιλειρηνικών κινημάτων στο Βιετνάμ, με αφορμή την 50ή επέτειο από την ίδρυση του Βιετναμέζικου κινήματος ειρήνης (VPC).

Δεκέμβρης:

Πραγματοποιείται 2 και 3 του μήνα, το ετήσιο συνέδριο του Γερμανικού Κινήματος Ειρήνης στο Κάσσελ, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από πολλά φιλειρηνικά κινήματα.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ