Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Στόχος η συγκρότηση παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού μετώπου

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε., Θανάσης Παφίλης, με τον συντάκτη του «Ρ»
Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε., Θανάσης Παφίλης, με τον συντάκτη του «Ρ»
Σημείο σταθμό χαρακτήρισε το Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης, που έγινε στην Αθήνα, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ και ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θανάσης Παφίλης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαμε μαζί του. Στη συζήτηση που κάναμε, ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε: «Είχαν προηγηθεί τέσσερα χρόνια, δύσκολα για το φιλειρηνικό κίνημα, που αναζητούσε δρόμους προσανατολισμού, έχοντας να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες που προέκυψαν από την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και τις συγχύσεις που δημιουργούσαν διάφορες συμβιβαστικές αντιλήψεις. Η πλήρης αποκάλυψη της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, σε συνδυασμό με την αισθητή ανάκαμψη του κινήματος, έδωσαν την πρωτοβουλία σε κείνες τις δυνάμεις που επέμεναν στον αντιιμπεριαλιστικό δρόμο».

Ο Θ. Παφίλης, ξεκαθάρισε ότι «στο Παγκόσμιο Συνέδριο συγκρούστηκαν δυο αντιλήψεις οι οποίες συνυπήρχαν. Η μια, που ζητούσε τον ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό του κινήματος και κατά λογική συνέπεια, το ΠΣΕ σαν ένα όργανο συντονισμού και καθοδήγησης της πάλης των επιμέρους κινημάτων. Η άλλη, που επέμενε στη συνέχιση μιας πασιφιστικής αντίληψης, με το ΠΣΕ σαν ένα άνευρο και σε μεγάλο βαθμό απολίτικο όργανο, με τη δράση του να στρέφεται κυρίως στην παρουσία του, στους Διεθνείς Οργανισμούς. Η συντριπτική αποδοχή της πρώτης αντίληψης διαπέρασε το συνέδριο και εκφράστηκε στα ντοκουμέντα και κατά επέκταση στη δράση του Κινήματος».

Εκφράζοντας, ο ίδιος την αισιοδοξία του για τη χρονιά που μας πέρασε και παράλληλα δίνοντας το στίγμα για την παραπέρα δραστηριοποίηση του παγκόσμιου φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, τόνισε: «Είναι σημαντικό το στοιχείο ότι η δράση των κινημάτων ειρήνης συνδέθηκε τον τελευταίο χρόνο και με άλλα κοινωνικά κινήματα, διευρύνοντας έτσι τους στόχους και ανοίγοντας τις προϋποθέσεις για μια κοινή συμπόρευση, η οποία θέτει τις βάσεις ενός λαϊκού μετώπου που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις». Παράλληλα, επισήμανε ότι «άρχισε πιο συχνά να εμφανίζεται ο συντονισμός σε διεθνές επίπεδο και η απαίτηση για ευρεία δράση σε όλες τις ηπείρους». Στόχος μας, κατέληξε, «είναι η συγκρότηση ενός παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, το οποίο θα αποτελέσει το αντίπαλό δέος για τη νέα τάξη πραγμάτων».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org