Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Σιμόν Πέρες

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί, τελικά, να μην είναι υποψήφιος, όμως, η στάση που θα τηρήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είναι μείζονος σημασίας για τον νυν υπηρεσιακό πρωθυπουργό και εκ νέου υποψήφιο Εχούντ Μπαράκ.

Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό, πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό συνεργάτη του δολοφονημένου Γιτζάκ Ράμπιν, Σιμόν Πέρες. Ο παλαίμαχος πολιτικός και, επίσης, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος εξέφρασε την επιθυμία να είναι υποψήφιος στηριζόμενος, κυρίως, και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που παρουσίαζαν τη δημοτικότητά του πολύ πιο υψηλή από του Μπαράκ. Τελικά, όμως, η ανησυχία ότι μια διχοτόμηση του εκλογικού σώματος του Εργατικού Κόμματος, θα ανοίξει το δρόμο της εξουσίας για τον Αριέλ Σαρόν, απέτρεψαν το Κόμμα Μερέτζ να του παράσχει την απαραίτητη, για την υποψηφιότητα, υποστήριξη.

Ο Πέρες δε σχολίασε την αποτυχία αυτή, αλλά ούτε και αποσαφήνισε αν πρόκειται να στηρίξει τον Εχούντ Μπαράκ. Βέβαια, ορισμένοι πικρόχολοι δεν μπόρεσαν να μη θυμηθούν ότι ο παλαίμαχος πολιτικός έχει στο ενεργητικό του 5 αποτυχημένες απόπειρες να γίνει πρωθυπουργός και μάλιστα σε όλες εμφανιζόταν ως σίγουρος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι χωρίς και την υποστήριξη Πέρες, ο Εχούντ Μπαράκ έχει πολύ δύσκολο δρόμο μέχρι την πρωθυπουργία, παρά το γεγονός ότι ο μεγάλος και, προσφάτως, ιδιαίτερα δημοφιλής αντίπαλός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποχώρησε, αφήνοντας την υποψηφιότητα του Λικούντ, στον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος έχει, ούτως ή άλλως, ουκ ολίγους εχθρούς και στην ισραηλινή κοινή γνώμη. Είναι, άλλωστε, κατανοητό από όλους ότι η εκλογή του Σαρόν θα δώσει το ύστατο και μοιραίο πλήγμα σε κάθε προσπάθεια διαλόγου με τους Παλαιστινίους.


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ