Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου

Προφητικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα συμπεράσματα των εργασιών της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης που έγινε στις 11 και 12 Ιουλίου στην Αθήνα. Εκείνες τις δυο μέρες, τα μέλη της Γραμματείας που συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά το Συνέδριο, συζήτησαν τις εξελίξεις στο διεθνές προσκήνιο, καθόρισαν τις δραστηριότητες των κινημάτων ειρήνης και του ΠΣΕ, ενώ παράλληλα, μέσα από ουσιαστικό διάλογο, προχώρησαν στον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων των μελών της Γραμματείας.

Μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού τα μέλη της γραμματείας, μετά το τέλος των συζητήσεών τους, είχαν βγάλει μια ανακοίνωση, με την οποία «έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου» για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν σε ολόκληρο τον κόσμο και δυστυχώς δικαιώθηκαν...

Μέσα από το κείμενο της ανακοίνωσής τους, τα μέλη της Γραμματείας του ΠΣΕ έκαναν λόγο για τις προθέσεις της ΕΕ για τη δημιουργία Ευρωστρατού και την περαιτέρω στρατικοποίηση της Ευρώπης και πριν ο χρόνος τελειώσει είχαμε την επικύρωση των προθέσεων αυτών, οι οποίες πλέον αποτελούν αποφάσεις, από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών στη Νίκαια!

Στην ανακοίνωσή τους, επίσης, δήλωναν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής, ενώ είχαν εκφράσει και την κάθετη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση στην Κολομβία. Σήμερα το «Σχέδιο Κολομβία» έχει μπει σε πλήρη εφαρμογή από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό...

Και ίσως, η πιο δραματική τους διαπίστωση, που εκφράστηκε και με έκκληση προς τον ΟΗΕ για άμεση αναγνώριση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού και η οποία αγνοήθηκε πλήρως, να αποτελεί και την καλύτερη απόδειξη για τα πραγματικά σχέδια του ιμπεριαλισμού. Τέλος σε εκείνη την ανακοίνωσή τους καλούσαν τους λαούς σε άμεση κινητοποίηση για την αποφυγή της οριστικής διχοτόμησης και την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη. Οι γύροι των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που ακολούθησαν, εκείνης της περιόδου, μόνο κάτι τέτοιο δε φανέρωσαν.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε τη σύνθεση των χωρών, αλλά και των εκπροσώπων της 6μελούς Γραμματείας του ΠΣΕ. Από την Ελλάδα ο Θ. Παφίλης, από τη Γαλλία η Λιζιάν Αλεζάρντ, από την Κούβα ο Ορλάντο Φουντόρα, από την Ιαπωνία ο Ταντάκι Καουάτα, από την Παλαιστίνη ο Μαρί Αμπντέλ Ράχμαν και την Πορτογαλία ο Μπλάσκο Φερνάντεζ. Στις συνεδριάσεις παραβρέθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ, ο Ινδός Ροζέμ Σάντρα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org