Σάββατο 6 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Λουτρό αίματος σε τεμένη

Από το χτεσινό μακελειό κοντά στην Πεσαβάρ
Από το χτεσινό μακελειό κοντά στην Πεσαβάρ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΠΕΣΑΒΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα σφαγή, με περισσότερα από 60 θύματα, προκλήθηκε χτες σε δύο μουσουλμανικά τεμένη στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπου συνήθιζαν να προσέρχονται για την προσευχή της Παρασκευής ηγετικά στελέχη των φυλών που «αντιτάσσονταν στους Ταλιμπάν», σύμφωνα με τις αρχές. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε σε σουνιτικό τζαμί στην περιοχή Ντάρα Αντάμ Κελ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετατρέποντας την προσευχή της Παρασκευής σε λουτρό αίματος καθώς τουλάχιστον 61 άνθρωποι - μεταξύ των οποίων και παιδιά - σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων αρκετοί σοβαρά, γεγονός που κάνει τις αρχές να περιμένουν ενδεχομένως και δραματική αύξηση των νεκρών. Το τέμενος ισοπεδώθηκε, όταν ανατινάχθηκε 17χρονος καμικάζι, ενώ από την έκρηξη ζημιές υπέστησαν και διάφορα άλλα κτίσματα στην περιοχή. Για την επίθεση η τοπική γερουσία της φυλής κατηγορεί τους Ταλιμπάν, με τις αρχές να τη χαρακτηρίζουν «αντίποινα για την κλιμάκωση της δράσης του στρατού εναντίον τους στην περιοχή». Οι Ταλιμπάν με τη σειρά τους υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι το λουτρό αίματος ήταν έργο της «Blackwater». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ταλιμπάν της συγκεκριμένης περιοχής, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δεχτεί μία «άτυπη εκεχειρία», σε αντάλλαγμα αδράς χρηματικής αμοιβής, δίνοντας ακόμα μία απόδειξη από πού χρηματοδοτούνται οι φερόμενοι ως «αντάρτες» προκειμένου να δίνουν «νόημα» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Η επίθεση προκάλεσε πανικό, όπως ήταν φυσικό, στην περιοχή, ωστόσο δεν ήταν η μόνη. Αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη επίθεση, μικρότερης έκτασης, στην πόλη Μπανταμπχέρ, κοντά στην Πεσαβάρ, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 20 να τραυματιστούν.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις στο Πακιστάν, που ζει έναν ακήρυχτο πόλεμο, έχοντας ήδη εγκρίνει δύο εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια για την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ.

Ο αιματηρός κύκλος στο Πακιστάν έκλεισε χτες με μία συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους, ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας, με αποτέλεσμα και οι 21 επιβαίνοντες να σκοτωθούν, λόγω βλάβης στη μηχανή.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιθέσεις και στο Αφγανιστάν. Επίθεση αυτοκτονίας σε αγορά στα βορειοδυτικά της χώρας είχε αποτέλεσμα 9 άνθρωποι να σκοτωθούν και τουλάχιστον 30 να τραυματιστούν. Στα τζαμιά του Αφγανιστάν εμφανίζονται προκηρύξεις που απειλούν με θάνατο όποιο στέλεχος των Ταλιμπάν τολμήσει να μπει στις συνομιλίες που προωθεί ο εγκάθετος Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, με τις αρχές να εκφράζουν «φόβους» για υπονόμευση της διαδικασίας «εθνικής συμφιλίωσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ