Σάββατο 6 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Καταγγελίες και μηνύσεις για βρετανικό «Αμπού Γράιμπ»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ._

Για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μήνυσε ομάδα δικηγόρων, χθες, τη βρετανική κυβέρνηση, εκπροσωπώντας 222 Ιρακινούς πολίτες. Η υπόθεση παρουσιάστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας όπου οι συνήγοροι των μηνυτών κατέθεσαν πολυάριθμα στοιχεία από φωτογραφίες, γνωματεύσεις ειδικών αλλά και βίντεο, εκτός από τις μαρτυρίες των πελατών τους και άλλων, σύμφωνα με τα οποία οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις βασάνιζαν συστηματικά και ανηλεώς Ιρακινούς κρατουμένους.

Με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν, Βρετανοί στρατιώτες και ανακριτές υποχρέωναν τους κρατουμένους να μένουν επί μέρες εντελώς γυμνοί, τους στερούσαν το φαγητό, το νερό αλλά και τον ύπνο, τους υπέβαλλαν σε εικονικές εκτελέσεις και άλλα συναφή, προκειμένου να αποσπάσουν τις πληροφορίες που θεωρούσαν ότι οι συλληφθέντες κρύβουν. Οι καταγγελίες αφορούν την περίοδο μεταξύ Μαρτίου 2003 και Δεκεμβρίου 2008. Αν μη τι άλλο, τη σημασία του έχει το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους στο Αμπού Γράιμπ, οι Βρετανοί στρατιώτες επέλεγαν κυρίως ψυχολογικά βασανιστήρια και όχι σωματικά, έτσι ώστε να μην αφήνουν ..αποδείξεις στα σώματα των θυμάτων τους.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας μιλά, προς το παρόν, για αναπόδεικτες καταγγελίες. Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει, ήδη, πραγματοποιήσει μία σχετική επίσημη έρευνα μετά από ανάλογες καταγγελίες και προετοιμάζει μία δεύτερη, ενέργειες που οι Βρετανοί συνήγοροι των Ιρακινών πολιτών εκτίμησαν ότι γίνονται «για να ρίξουν στάχτη στα μάτια και να αποκρύψουν τη φρικτή πραγματικότητα».

Νέες απειλές

Εντός Ιράκ, πάντως, κυριαρχεί η επίσημη ανάληψη ευθύνης για το μπαράζ των αιματηρών επιθέσεων κατά σιιτικών στόχων, πριν από τρεις ημέρες, από την οργάνωση «Ισλαμικός στρατός στο Ιράκ», που είναι παρακλάδι της «αλ Κάιντα». Με ανακοίνωση στον ιστότοπο «αλ Χανεΐν», η οργάνωση χαρακτηρίζει και τους σιίτες, μετά τους χριστιανούς του Ιράκ, «νόμιμο στόχο» και τους απειλεί επίσης με λουτρό αίματος, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση αλλά και τις ανησυχίες για νέα σεχταριστική εμφύλια όξυνση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org