Σάββατο 6 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αεροπορικό δυστύχημα με 68 νεκρούς

ΑΒΑΝΑ.--

Επιβατικό αεροσκάφος της κουβανικής «Aerocaribbean SA», γαλλικής κατασκευής, συνετρίβη χτες τα ξημερώματα, καθώς εκτελούσε πτήση από το Σαντιάγκο ντε Κούμπα προς την Αβάνα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 68 επιβαίνοντες. Οπως ανακοινώθηκε από τις αρχές, ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν 28 ξένοι τουρίστες από την Αργεντινή, το Μεξικό, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βενεζουέλα και την Ιαπωνία.

Το αεροσκάφος, που συνετρίβη στην επαρχία Σάνκτι Σπίριτους, στο κέντρο της Κούβας, έχασε επαφή με τον πύργο ελέγχου μετά από επικοινωνία του πιλότου, ο οποίος ανέφερε πως αντιμετώπιζε «επείγουσα κατάσταση».

Αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσαν ομάδες διάσωσης, εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών, των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων, του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και περιφερειακοί αξιωματούχοι. Στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσαν αμέσως και δεκάδες κάτοικοι των γύρω περιοχών με στόχο να βοηθήσουν στην ανεύρεση επιζώντων. Χρησιμοποιήθηκαν εκσκαφείς για να ανοιχτεί δρόμος μέσα από την πυκνή βλάστηση για να φτάσουν τα πυροσβεστικά και τα ασθενοφόρα κοντά στο φλεγόμενο αεροσκάφος.

Πάντως, επιτροπή από το Ινστιτούτο Πολιτικής Αεροπορίας της Κούβας ανακοίνωσε πως διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, τα οποία μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις δεν είχαν ακόμα διευκρινιστεί, ενώ τόνιζε πως όταν το αεροσκάφος απογειώθηκε επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Το τελευταίο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε το Σεπτέμβρη του 1989, καθώς συνετρίβη αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση Αβάνα - Μιλάνο λίγο μετά την απογείωση σκοτώνοντας τους 115 επιβάτες - 113 Ιταλούς και 2 Κουβανούς - ενώ από τα συντρίμμια που έπεσαν σε σπίτια σκοτώθηκαν άλλοι 40.

Σε αναμονή του τυφώνα «Τόμας»

Νωρίτερα, το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της χώρας είχε κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση ετοιμότητας εν αναμονή του τυφώνα «Τόμας». Οι αρχές παρακολουθούν στενά τις ποσότητες βροχοπτώσεων και λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση ισχυρών βροχοπτώσεων, ανέμων στις συγκεκριμένες περιοχές για την προστασία του πληθυσμού. Οπως σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις, βρίσκονται σε ετοιμότητα τόσο ο πληθυσμός, όσο και οι κρατικές υπηρεσίες και οργανισμοί, οι οικονομικές υπηρεσίες, οι κοινωνικοί φορείς για τη γρήγορη αντιμετώπιση πιθανών έκτακτων προβλημάτων από το πέρασμα του τυφώνα «Τόμας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org