Σάββατο 6 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ KΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φουντώνουν οι αντιθέσεις μετά την κίνηση της FED

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ράλι» στα αμερικανικά, αλλά και άλλα χρηματιστήρια σημειώθηκε χθες από την «αιμοδότηση» με 600 δισεκατομμύρια δολάρια της αμερικανικής οικονομίας από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED), μέσω της εκτύπωσης χρήματος για την αγορά αμερικανικών ομολόγων, μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Ωστόσο, ήδη, εκδηλώνονται οι αντιδράσεις των αξιωματούχων των διαφόρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οργανισμών και φυσικά των ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών, που θεωρούν ότι μία τέτοια κίνηση εκ μέρους των ΗΠΑ κάνει την παγκόσμια οικονομία να εισέρχεται σε μία νέα περίοδο ανασφάλειας με απρόβλεπτες συνέπειες. Κορυφώνεται και ο «πόλεμος» των συναλλαγματικών ισοτιμιών και η επικείμενη Σύνοδος της Ομάδας των 20 (G20) στη Νότια Κορέα αναμένεται θυελλώδης.

«Ανεξέλεγκτες» θεωρούνται οι επιπτώσεις στην προβληματική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, τη στιγμή που προσπαθεί να ανακάμψει από τη σοβαρότερη καπιταλιστική κρίση, τόσο από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) υπό το σκεπτικό ότι η κίνηση της FED αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα «προστατευτισμού» και ότι ενδεχομένως θα προκαλέσει την εκδήλωση μαζικού φαινομένου «κρατικού προστατευτισμού». Φυσικά, αυτός ο «προστατευτισμός» είναι προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, των κεφαλαιοκρατών και όχι των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν.

Οι αντιδράσεις αφορούν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ ανταγωνιστών. Σε έκθεση, η οποία θα κατατεθεί στη σύνοδο των G20, ο ΟΟΣΑ και ο ΠΟΕ προειδοποιούν ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες απειλούν την παγκόσμια οικονομία, λόγω φαινομένων «κρατικού προστατευτισμού».

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ευρωζώνη, στη «WalL Street Journal», δηλώνοντας ότι το ευρώ «σηκώνει το βάρος» της απόφασης της Fed. Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ της αναθεώρησης του διεθνούς νομισματικού συστήματος, θέμα το οποίο η Γαλλία θα εγείρει στη σύνοδο των G20. Την έντονη ανησυχία του για την απόφαση της Fed εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντερλε, τονίζοντας ότι υπάρχει βάση στην κριτική που ασκείται ότι οι ΗΠΑ επηρεάζουν τη συναλλαγματική ιστορία του δολαρίου, σύμφωνα με το CNBC.

«Oλοι επιθυμούν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, αλλά δεν είναι καλό να πετάνε δολάρια από ελικόπτερο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκουίντο Μαντέγκα, προσθέτοντας ότι η Βραζιλία θα διαμαρτυρηθεί στη σύνοδο των G20. Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας κατέστησε σαφές ότι η χώρα του «θα πράξει σύμφωνα με τα συμφέροντά της». Η Νότια Κορέα μελετά μέτρα κατά των μαζικών εισροών κεφαλαίων, ενώ ανάλογη πολιτική μεθοδεύει και η Ταϊλάνδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επισκέψεις σε Αργεντινή και Μεξικό(2017-06-09 00:00:00.0)
Με δυσκολίες οι όποιοι συμβιβασμοί(2017-03-18 00:00:00.0)
Το αβέβαιο μέλλον της ευρωζώνης(2011-07-02 00:00:00.0)
Διεργασίες ενόψει της συνόδου του G20(2010-10-23 00:00:00.0)
Με προφανή στόχο την καταλήστευση των λαών(2009-04-05 00:00:00.0)
«Συμβιβαστική συμφωνία» για τη στήριξη του κεφαλαίου(2009-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ