Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ
Απεργιακό «όχι» στους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Απεργιακό «όχι» στο αντεργατικό - αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που παραδίδει στα μονοπώλια τις σιδηροδρομικές μεταφορές ήταν η απάντηση που έδωσαν χτες οι απεργοί σιδηροδρομικοί που συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση στην Αθήνα, έξω από τα γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου. Με την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι αντέδρασαν ταυτόχρονα και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να τους συκοφαντήσει, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του ξεπουλήματος των πρώην ΔΕΚΟ. Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία η οποία κατέληξε στη Βουλή.

Η αποφασιστικότητα με την οποία οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες (και στον κλάδο) στηρίζουν τα αντιλαϊκά σχέδια και συμβάλλουν στην υποταγή των εργαζομένων αναδείχθηκε και χτες.

Στην ομιλία του έξω από τη Βουλή ο Θαν. Λεβέντης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, ζήτησε «από την ελληνική βουλή και τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο» και δήλωσε «πιστεύω πως στο τέλος νικητής θα βγει και ο σιδηρόδρομος και οι σιδηροδρομικοί και η ελληνική κοινωνία που δικαιούται ένα σιδηρόδρομο σύγχρονο, ανταγωνιστικό με τις σημερινές συνθήκες». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παν. Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αποσιώπησε πως η «απελευθέρωση» είναι στρατηγική επιδίωξη απαραίτητη για την κερδοφορία των μονοπωλίων και εστίασε την κριτική του στο ότι το ν/σ είναι «αντισυνταγματικό», «καταργεί τον κοινοβουλευτισμό, τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και το Σύνταγμα».

Στην αντίπερα όχθη, ο Πέτρος Παναγούλιας, μέλος της Γραμματείας Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΠΟΣ, κάλεσε τους εργαζόμενους σε συνέχιση της πάλης, με στόχο την ανατροπή αυτών των πολιτικών και την καταδίκη των κομμάτων που την υπηρετούν. Και δείχνοντας την προοπτική, σημείωσε: «Να δώσουμε έναν αγώνα όλοι οι εργαζόμενοι να μπορούμε να έχουμε ένα άλλο μέλλον που περνάει μέσα από άλλη πολιτική, που κοινωνικοποιεί το σιδηρόδρομο, τον ΟΤΕ, όλες τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι - την Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλιση. Αυτός πρέπει να είναι ο αγώνας μας, να μη σταματάει. Να ανατρέπει αυτές τις πολιτικές και να διεκδικεί». Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Α. Σκυλλάκος. «Είμαστε στην απέναντι όχθη και με τα προηγούμενα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης και με τα σημερινά. Δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αυτά που λένε για τον ΟΣΕ. Εχουν πολλά χρόνια που έχουν ξεκινήσει την υπονόμευση του ΟΣΕ, που θέλουν να τον εμφανίσουν με χρέη, να σας εμφανίσουν σαν υψηλόμισθους προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κλίμα στην κοινή γνώμη αποδοχής του ξεπουλήματος». Τόνισε ότι ο αγώνας θα ήταν ακόμα πιο αποτελεσματικός αν υπήρχε συντονισμός της δράσης, κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και είπε: «Εχει δύναμη ο μαζικός αγώνας και η ψήφος είναι δύναμη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ