Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταδικάζει σε ανεργία και πείνα με τη συνδρομή της καταστολής!

Οι εργάτες της Ζώνης ζήτησαν δουλειά, δωρεάν περίθαλψη των ανέργων, να μην κοπεί το ρεύμα στα σπίτια όσων δεν έχουν μεροκάματο. Η κυβέρνηση απάντησε με ΜΑΤ και χημικά

«Είναι άθλιο να μας πετούν στην ανεργία και από πάνω να δεχόμαστε κι επίθεση...» κατήγγειλαν οι εργάτες
«Είναι άθλιο να μας πετούν στην ανεργία και από πάνω να δεχόμαστε κι επίθεση...» κατήγγειλαν οι εργάτες
Με την επιστράτευση ισχυρών δυνάμεων ΜΑΤ και τη χρήση χημικών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε χτες να κάμψει την αποφασιστικότητα των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, όπως αυτή διατρανώθηκε με μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που, για να θωρακίσει την κερδοφορία των μονοπωλίων συρρικνώνει τη Ζώνη, απαξιώνει συνολικά τη ναυπηγική βιομηχανία, καταδικάζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους στην ανεργία και την εξαθλίωση.

Στο πλαίσιο παύσης εργασιών, οι εργάτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κουμουνδούρου και διαδήλωσαν, ζητώντας μεταξύ άλλων «επιδότηση των ανέργων στο 80% των ΣΣΕ του κλάδου. Σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας χωρίς προϋποθέσεις». Με συνθήματα όπως «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» έφτασαν στο υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς. Οι εργάτες κρατούσαν μαζί τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ανέργων των οποίων έχει διακοπεί το ρεύμα, πιστοποιητικά ανέργων που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προκειμένου να τα καταθέσουν. Η υπουργός Λ. Κατσέλη αν και ενημερωμένη για τη συνάντηση, απουσίαζε. Με απόφαση που πήραν επιτόπου τα σωματεία, οι εργατοτεχνίτες συνέχισαν την πορεία τους στο κτίριο του υπουργείου στη Σταδίου.

Στην απαίτησή τους να συναντηθούν με την υπουργό δέχτηκαν την επίθεση των δυνάμεων καταστολής με χημικά. Η απόπειρα τρομοκράτησης των εργατών δεν πέρασε. Στη βία και την τρομοκρατία της κυβέρνησης απάντησαν πως θα συνεχίσουν ανυποχώρητα να παλεύουν. Συνέχισαν, διαδηλώνοντας συγκροτημένα προς τη Βουλή. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους εργάτες, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης ανέφερε: «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για συρρίκνωση της Ζώνης και όλης της ναυπηγικής βιομηχανίας για να φτιάχνουν οι εφοπλιστές τα καράβια τους με τσάμπα εργατικά χέρια σε άλλα ναυπηγεία. Είναι άθλιο, εμείς να είμαστε καταδικασμένοι στη φτώχεια και την ανέχεια, ο πρωθυπουργός να υπογράφει για την επιδότηση των εφοπλιστών να κατασκευάσουν πλοία στην Κίνα και από πάνω να δεχόμαστε και επίθεση. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα συνεδριάσουν τα σωματεία για να πάρουν αποφάσεις».

Στο πλευρό των εργατοτεχνιτών βρέθηκε ο Θανάσης Παφίλης υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Μανουσογιαννάκης.

ΠΑΜΕ: Δε μας φοβίζουν!

Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει «την κυβέρνηση, η οποία με τη βία, την καταστολή και τα ΜΑΤ επιχειρεί να βάλει φραγμό στις διεκδικήσεις των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος, των ανέργων, να τους τρομοκρατήσει». «Είναι γελασμένη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αν νομίζει ότι θα σταματήσει τους αγώνες των εργαζομένων στη Ζώνη. Θα συνεχιστούν πιο έντονα, έχοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ταξικού εργατικού κινήματος», επισημαίνει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ