Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΝΔ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ρατσιστικός διαγκωνισμός σε βάρος της υγείας του λαού

Τσάμπα καλοσύνη χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας τις ελάχιστες παροχές για τους ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, παίρνοντας συνεχείς «πάσες» από τον εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ.

Πετούν στο δρόμο όσους ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν, για να μπορούν τα νοσοκομεία να είναι συνεπείς πελάτες των πολυεθνικών...
Πετούν στο δρόμο όσους ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν, για να μπορούν τα νοσοκομεία να είναι συνεπείς πελάτες των πολυεθνικών...
Σε έναν άθλιο ρατσιστικό διαγκωνισμό, για να φορτώσουν τη δραματική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία στις πλάτες των μεταναστών - και γενικότερα των οικονομικά αδύναμων - επιδόθηκαν χτες στη Βουλή η κυβέρνηση και ο ΛΑ.Ο.Σ. έχοντας και τη σχετική συνδρομή της ΝΔ διά του προεδρεύοντος βουλευτή της Βύρωνα Πολύδωρα.

Χτες, στη Βουλή, συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Αδωνι Γεωργιάδη, με θέμα την «οικονομική επιβάρυνση του ΕΣΥ από τη δωρεάν περίθαλψη παράνομων μεταναστών». Μέσα από ένα ρατσιστικό ντελίριο, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. - και απευθυνόμενος στην Αριστερά, όπως είπε - υποστήριξε ότι «σε συμφέρει να πας στο νοσοκομείο και να πεις ότι είσαι Αφγανός, Πακιστανός, Νιγηριανός, Σομαλός γιατί τότε μπαίνεις δωρεάν ενώ αν πεις ότι είσαι Ελληνας πρέπει να πληρώσεις». Επίσης, ζήτησε απ' τον υπουργό Υγείας να απαντήσει στο ερώτημα «για το πόσο πληρώνει το ΕΣΥ» και οι Ελληνες φορολογούμενοι για τη νοσηλεία όλων αυτών των ανθρώπων, όταν ένας οικονομικός μετανάστης δεν πληρώνει ούτε το «ελάχιστο αντίτιμο».

Παίρνοντας αφορμή από αυτήν την τοποθέτηση, ο Ανδρέας Λοβέρδος αποκάλυψε σημαντικές πλευρές της εισπρακτικής λογικής της κυβέρνησης μέσω των δημόσιων νοσοκομείων, που θα οδηγήσουν σε δυσβάστακτα χαράτσια για όλα τα λαϊκά στρώματα - συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, των οικονομικά αδύνατων, των ανέργων κ.λπ. Προσπερνώντας εντελώς τις ρατσιστικές κορόνες του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι το 2010 οι δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία θα είναι 2,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ τα δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. «Τα άλλα 400 εκ. ευρώ κ. Γεωργιάδη, είναι αγνώστου προελεύσεως», είπε με συγκατάβαση ο υπουργός Υγείας για να προσθέσει ότι πιθανολογεί πως 150 εκ. ευρώ είναι για τους μετανάστες.

Στο σημείο αυτό έγινε μια παρέμβαση - πάσα προς το βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. απ' τον προεδρεύοντα βουλευτή της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος εξέφρασε το παράπονό του - όπως είπε - γιατί ο Ελληνας ασθενής να πληρώνει τρία ευρώ και «όταν δεν είσαι Ελληνας 0 ευρώ»! Αυτή η παρέμβαση έδωσε την ευκαιρία στον Α. Λοβέρδο να ξεσπαθώσει: Θύμισε ότι μετά την επίσκεψή του στο Τζάνειο νοσοκομείο, όπου οι υπηρεσίες δεν εισέπρατταν τα 3 ευρώ απ' τους μετανάστες για επισκέψεις τα τακτικά ιατρεία, εξέδωσε εγκύκλιο που γενίκευσε - με ορισμένες εξαιρέσεις - αυτό το χαράτσι ακόμα και για τα Κέντρα Υγείας.

Ετοιμάζουν νέα χαράτσια

Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι δεν πάνε για υπηρεσίες που δεν προϋποθέτουν νοσηλεία μόνο στα εξωτερικά ιατρεία, δηλαδή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πάνε και το βράδυ στις εφημερίες. Εκεί δεν πληρώνει κανείς αυτό το τρίευρω. Αυτό έχει έτσι εξαιρεθεί από το νόμο. Το ξανασκέφτομαι. Δεν είπα ότι αλλάζω γνώμη, αλλά το ξανασκέφτομαι. Πόσοι αλλοδαποί πηγαίνουν εκεί ή πόσοι άποροι; Δεν ξέρει κανείς να μου πει. Παρακάλεσα πάλι να καταγράφει σ' αυτούς - ας πούμε - τους πεντακόσιους που πάνε στην εφημερία του Ιπποκράτειου πόσοι είναι ασφαλισμένοι και πόσοι δεν είναι ασφαλισμένοι. Θέλω να δω τι προσφέρουμε σε τρίτους, πόσο κοστίζει αυτή η προσφορά μας, αν μπορούμε να είμαστε τόσο γενναιόδωροι και θέλω να δω πόσοι απ' αυτούς που πάνε το βράδυ τάχαμου για έκτακτο περιστατικό τελικά μπαίνουν μέσα».

Για να καταλήξει: «Εν κατακλείδι και για να μην μακρηγορώ, η τσαπατσουλιά, η επιπολαιότητα και η τσάμπα γενναιοδωρία, η τσάμπα μαγκιά, είναι τσάμπα καλοσύνη. Αφού άλλος πληρώνει, κάνε εσύ τον καλό όταν είσαι πολιτικός. Τώρα όμως που ο άλλος δεν έχει να πληρώσει και ο ελληνικός λαός στενάζει από τα μέτρα που παίρνουμε, δεν πρέπει να βάλουμε λίγη λογική στο σύστημα, δεν πρέπει να δούμε πού δεν πρέπει να είμαστε μ' αυτό τον τρόπο γενναιόδωροι; Είμαι σ' αυτήν τη γραμμή πλεύσης, σ' αυτήν την κατεύθυνση πολιτικής».

Διαψεύδονται απ' τα στοιχεία τους!

Βέβαια, κυβέρνηση και ΝΔ και ο μπαλαντέρ τους ο ΛΑ.Ο.Σ. διαψεύδονται ακόμα και από τις υπάρχουσες διατάξεις καθώς και οικονομικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού.

Με τις κείμενες διατάξεις - θεσμοθετήθηκαν επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - οι ανασφάλιστοι μετανάστες υποχρεώνονται να καταβάλλουν κατά κανόνα το συνολικό κόστος και σε περίπτωση νοσηλείας προκαταβάλλουν το 50% της δαπάνης. Αν είναι «παράνομοι», τους παρέχονται σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού οι πρώτες βοήθειες και μέχρι της σταθεροποίησης της υγείας τους. Αποκαλυπτικός για όλα αυτά τα στοιχεία είναι και αυτός ο - παραμορφωμένος - κρατικός προϋπολογισμός: Για το 2010 προϋπολογίστηκαν 14,5 εκ. ευρώ για τους οικονομικά αδύναμους - μεταξύ των οποίων είναι και οι παράνομοι μετανάστες. Το πού θα καταλήξει - μετά τις περικοπές - ακόμα και αυτό το ποσό δεν ξέρει κανείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 διατέθηκαν 12,02 εκ. ευρώ, ενώ το 2009 προϋπολογίστηκαν 5,5 εκ. ευρώ. Ετσι μέχρι τα 150 εκ. ευρώ που λέει ο υπουργός Υγείας τα υπόλοιπα καλύπτονται είτε απ' τις τσέπες των μεταναστών είτε απ' τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων!

Τέλος, αισχρή ήταν η συναποδοχή απ' την κυβέρνηση και τον ΛΑ.Ο.Σ. πως για σοβαρά νοσήματα - που είχαν εξαλειφθεί και επανεμφανίζονται - ευθύνονται οι μετανάστες και όχι η γύμνια των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας, για την οποία συνευθύνονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ