Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Εισβολή των ΜΑΤ στην Ακρόπολη

Το «όραμα» της κυβέρνησης για τον πολιτισμό και τις εργασιακές σχέσεις ...με ξύλο και χημικά στους συμβασιούχους του υπουργείου

Τα ΜΑΤ ...επί το έργον στην είσοδο της Ακρόπολης

Icon

Τα ΜΑΤ ...επί το έργον στην είσοδο της Ακρόπολης
Το αντιλαϊκό της μένος έδειξε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να εισβάλουν χτες το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και να χτυπήσουν τους συμβασιούχους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού που διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα!

Η βεβήλωση ενός από τα κορυφαία μνημεία της ανθρωπότητας από τις δυνάμεις καταστολής, με τη χρήση χημικών και γκλομπς εναντίον των εργαζομένων, έγινε μετά από εντολή της κυβέρνησης, με άμεσο «εντολοδόχο» τον ίδιο τον προϊστάμενο της Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων (σ.σ. που έχει στην ευθύνη της τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης) Α. Μάντη, ο οποίος έκανε την απαραίτητη μήνυση για να «επιληφθεί» η αστυνομία.

Οι συμβασιούχοι - όμηροι διαχρονικά της πολιτικής των κομμάτων της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - είχαν προχωρήσει από τις αρχές της βδομάδας σε αποκλεισμό της εισόδου της Ακρόπολης, στο πλαίσιο σειράς κινητοποιήσεων, με αιτήματα: Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, άρση του εργατοκτόνου 24μηνου του ΠΔ «Παυλόπουλου», καταβολή των δεδουλευμένων που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τους 22 μήνες, σταμάτημα των απολύσεων, με πιο άμεσες αυτές των πάνω από 300 συμβασιούχων που πετιούνται στο δρόμο στο τέλος του μήνα και των οποίων η εργασιακή ομηρία απλώς είχε παραταθεί με την τροπολογία «Σαμαρά» το 2009.

Χτες νωρίς το πρωί εμφανίστηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να φύγουν. Μπροστά στην άρνηση των τελευταίων, η αστυνομία επιχείρησε αρκετές φορές και με διάφορους τρόπους να εισβάλει στον αρχαιολογικό χώρο. Στο μεταξύ, οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι στην Ακρόπολη συντάχθηκαν με τους συμβασιούχους συναδέλφους τους. Αντίστοιχα μόνιμοι, αορίστου χρόνου και απολυμένοι ήδη λόγω 24μηνου δήλωναν με την παρουσία τους τη συμπαράστασή τους. Μαζί τους και οι προσφάτως απολυμένοι του ΟΠΕΠ (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού).

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, τα ΜΑΤ έκοψαν μέρος της περίφραξης λίγο πιο κάτω από την κεντρική είσοδο και εισέβαλαν χτυπώντας από τα νώτα τους συμβασιούχους. Ακολούθησε πραγματικό χάος εντός και εκτός αρχαιολογικού χώρου, με τα μαινόμενα ΜΑΤ να χτυπούν με τη γνωστή τους αγριότητα όποιον έβρισκαν μπροστά τους, μεταξύ άλλων και δημοσιογράφους και εργαζόμενους τηλεοπτικών συνεργείων, μέσα σε μια ατμόσφαιρα αποπνικτική από τα χημικά. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι, ενώ έγινε μία προσαγωγή.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΠΑΜΕ

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ απαίτησε από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να αποσυρθούν άμεσα οι δυνάμεις καταστολής από την Ακρόπολη και να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες.

Τα ΜΑΤ απέκλεισαν την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο μέχρι και το τέλος του ωραρίου στις 6 το απόγευμα, απωθώντας μάλιστα τους συγκεντρωμένους προς την Δ. Αεροπαγίτου. Οι συμβασιούχοι προχωρούν σε νέα συγκέντρωση σήμερα το πρωί και στο πλευρό τους θα βρεθεί και ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής του Κόμματος.

Σε ένα «κρεσέντο» κυνισμού το ΥΠΠΟ-Τ σε ανακοίνωσή του λέει ότι «έχουμε αποκαταστήσει πλήρως τη νομιμότητα και εφαρμόζουμε διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες πρόσληψης έκτακτου προσωπικού» και βέβαια ότι η Ακρόπολη, «δεν μπορεί να παραμένει κλειστή»! «Λέξη» φυσικά δε λέει για τη βίαιη καταστολή των εργαζομένων του.

Την συμπαράστασή της στους συμβασιούχους δηλώνει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» του ΥΠΠΟ-Τ.

ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ-Τ Αττικής - Στερεάς και Νήσων προκήρυξε στάση εργασίας για σήμερα από τις 7 το πρωί και συγκέντρωση συμπαράστασης στην είσοδο της Ακρόπολης.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων προκηρύσσει σήμερα στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταδικάζει μεν την «ωμή αστυνομική βία», αλλά θεωρεί ότι ...«ο διάλογος (...) αποτελεί την καλύτερη λύση»...

Τη συμπαράστασή της εκφράζει η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος καταγγέλλει «τη συμμετοχή στελεχών του και τη χρήση της υλικοτεχνικής του υποδομής στο σπάσιμο των λουκέτων και των αλυσίδων» στην είσοδο της Ακρόπολης. Προσθέτει δε ότι «έργο του Πυροσβεστικού Σώματος είναι η κοινωνική προσφορά και ποτέ η με οποιοδήποτε τρόπο συμμετοχή για την καταστολή αγώνων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ