Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Πίσω από τις ανάγκες των φοιτητών
  • Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τη στέγαση φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου
  • «Φρένο» στις εξώσεις βάζουν οι φοιτητές

Aνάστατη είναι η φοιτητική κοινότητα στην Κέρκυρα, εξαιτίας της διαφαινόμενης πρόθεσης να περικοπούν οι θέσεις των φοιτητών που στεγάζονται σε ξενοδοχεία της πόλης, κάτι που επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους, καταγγέλλοντας ότι λόγω των περικοπών που έγιναν στη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, εκατοντάδες φοιτητές θα εκδιωχθούν από τα δωμάτια στα οποία μένουν, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 900 αιτήσεις που έγιναν, οι 500 περίπου απορρίφθηκαν.

Ο Γ. Πανάρετος παραδέχθηκε τις περικοπές θέσεων, λέγοντας ότι πρέπει να μπουν κριτήρια για το ποιοι φοιτητές θα δικαιούνται στέγαση, αφού όπως είπε σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές. Ανακοίνωσε δε ότι θα γίνει επιλογή μελετητή για τη δημιουργία νέας φοιτητικής εστίας στην Κέρκυρα με 75 δωμάτια και ισχυρίστηκε ότι η χρηματοδότηση του Ιόνιου Πανεπιστημίου για το 2010 είναι 3,5 εκατομμύρια ευρώ, που είναι κατά τον υφυπουργό «υψηλό ποσό».

Στην παρέμβασή του ο Χ. Χαραλάμπους τόνισε ότι οι φοιτητές στην Κέρκυρα είναι περίπου 3.000 και η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα στεγαστούν μόνο οι 500, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν πάει στην Κέρκυρα ελάχιστοι πρωτοετείς, αφού υπάρχει ο ενδεχόμενος κίνδυνος λόγω της ακρίβειας και εφόσον δε βρουν στέγη από το Πανεπιστήμιο, να μην προσέλθουν καθόλου. Υπάρχει δε το φαινόμενο να πετιούνται έξω από τις εστίες φοιτητές οι οποίοι εργάζονται (είναι το 40%) και γι' αυτό καθυστερούν ένα λογικό χρονικό διάστημα να πάρουν το πτυχίο τους. Εμείς, είπε, θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται μια σύγχρονη, υψηλής στάθμης και αποκλειστικά δημόσια παιδεία και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να υπάρχουν και σύγχρονες φοιτητικές εστίες, στις οποίες οι φοιτητές όχι μόνο θα μένουν, αλλά και θα σιτίζονται.

Συνεχίζεται ο αγώνας

Φρένο στην επιβολή κριτηρίων για το δικαίωμα στην δωρεάν στέγη για κάθε φοιτητή, που επιδιώκει να επιβάλει η πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου, βάζουν οι συνεχιζόμενες και διευρυνόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών μαζί με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ενάντια στα σχέδια πετάγματος εκατοντάδων φοιτητών από τις εστίες.

Με απόφασή της η Επιτροπή Στέγασης του ιδρύματος, στην οποία η διοίκηση παρέπεμψε το ζήτημα, εξέφρασε την αντίθεσή της στα παραπάνω σχέδια επιβολής κριτηρίων για τη στέγαση, ζητώντας παράλληλα την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Την απόφαση αυτή, που πάρθηκε προχτές Πέμπτη σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Στέγασης υπό το βάρος και της δικαιολογημένης οργής και αγανάκτησης των φοιτητών, η πρυτανεία προσπάθησε να υπονομεύσει με πραξικοπηματικό τρόπο. Προχώρησε άρον άρον σε κατάργηση και ανασύνθεση του αρμόδιου για τη στέγαση οργάνου του ιδρύματος, επιδιώκοντας να διαμορφώσει ευνοϊκότερους συσχετισμούς και να περάσει, μετά τη μείωση των δαπανών κατά 20% στη στέγη, επιπλέον κριτήρια για το πέταγμα των φοιτητών στο δρόμο.

Οι άθλιες αυτές πρακτικές της διοίκησης έπεσαν εκ νέου στο κενό, κόντραραν στο αγωνιστικό μπλόκο των φοιτητών. Η Επιτροπή Στέγασης και στη χτεσινή, δεύτερη, συνεδρίασή της επαναβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή της να μην μπει κανένα κριτήριο στη στέγαση των φοιτητών.

Στην παραπάνω βέβαια θετική για τα συμφέροντά τους απόφαση, οι φοιτητές γνωρίζουν ότι δε χωρά κανένας εφησυχασμός και καμία επανάπαυση. Η ανάγκη αυτή κλιμάκωσης και συνέχισης του αγώνα, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους απέναντι στην πολιτική ξηλώματος, ακόμη και στοιχειωδών παροχών στη φοιτητική μέριμνα, καταδεικνύεται άλλωστε και στη σχετική ανακοίνωση της πρυτανείας, η οποία εντελώς κυνικά ξεκαθαρίζει πως «η δωρεάν στέγαση των πάντων δεν περιλαμβάνεται στους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς κανενός ΑΕΙ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ