Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ορισμός της υποκρισίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Και στον ληστή ψωμί και στον χωροφύλακα χαμπέρι. Αυτό μας θύμισε η χτεσινή δήλωση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Είπε μεταξύ άλλων: «Είναι αδιανόητο σε καιρό οικονομικής δυσπραγίας να αυξάνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η πρότασή μας προς την κυβέρνηση είναι μία: Μέχρι 100 κιλοβάτ εντελώς δωρεάν, δηλαδή να εξυπηρετήσουμε τον πτωχό, εκείνον που μένει σε ένα δυάρι. Από εκεί και επάνω, ας υπάρξει ένα τιμολόγιο το οποίο να αυξάνεται αναλογικά. Είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να βρούμε τους τρόπους να κάνουμε Κοινωνική Πολιτική χωρίς να αρμέγουμε πάντα τον πτωχό».

Τι να πρωτοσχολιάσουμε εδώ; Την υποκρισία εκείνων που αφού ψήφισαν το «μνημόνιο» ζητάνε τώρα κοινωνική πολιτική; Εκείνων που ενώ στηρίζουν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θέλουν και να μην αυξάνονται οι λογαριασμοί; 'Η τον εμπαιγμό να είναι εντελώς δωρεάν οι καταναλώσεις μέχρι 100 κιλοβάτ... Ποιος κάνει τέτοια κατανάλωση; Σίγουρα, όχι ο «πτωχός στο δυάρι». Μπορεί κανένα ξωκλήσι, σίγουρα όμως όχι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του μόχθου. Οι οποίοι είναι καιρός πια να ζητήσουν λογαριασμό και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και κι απ' τους κολαούζους τους τύπου ΛΑ.Ο.Σ.

Στην παλιά τους τέχνη...

Χτες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας χαιρέτισε το Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Ανάμεσα σε άλλα είπε:

«Ο,τι δεν πρόλαβε να πουλήσει η ΝΔ το ξεπουλάει σήμερα η κυβέρνηση. Μόνο που, τώρα, ετοιμάζουν την εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Τη διάλυση και πώληση της ΔΕΗ. Του ΟΣΕ. Ολων των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη και την πρόοδο σε αυτόν τον τόπο (...) Η χώρα έχει ανάγκη από μια σύγχρονη, 100% Δημόσια, Ενιαία, ανασυγκροτημένη ΔΕΗ, που θα λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια»...

Ο πρόεδρος ενός κόμματος που επί σειρά ετών έβαζε πλάτη στα σχέδια πλήρους παράδοσης των (πρώην) ΔΕΚΟ στο μεγάλο κεφάλαιο σήμερα εμφανίζεται έτοιμος να «πάρει τα βουνά» για να τις υπερασπιστεί. Ενώ το έγκλημα έχει συντελεστεί και με τη δική του βοήθεια. Γιατί τι άλλο εκτός από βοήθεια ήταν η αποδοχή της μετοχοποίησής τους, όταν αυτή ξεκινούσε; Την ώρα που το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα έδιναν μάχη για να ενημερωθεί ο λαός και να αντιπαλέψει την εξέλιξη αυτή, προειδοποιώντας πως κοντεύει η ώρα της πλήρους παράδοσής τους στο μεγάλο κεφάλαιο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το λαό και τη χώρα. Τι άλλο εκτός από βοήθεια ήταν ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων και συνολικά του λαού με τα «παραμύθια» περί διατήρησης από το Δημόσιο της πλειοψηφίας των μετοχών: «Επιχειρήσεις λοιπόν όπως ο ΟΤΕ θα έπρεπε να ανήκουν, αν όχι εξ ολοκλήρου, τουλάχιστον κατά τα 2/3 των μετοχών τους στο δημόσιο» (ανακοίνωση της ΝΕ ΔΕΚΟ του ΣΥΝ, 8/2005)...

Παλιά τους τέχνη κόσκινο βέβαια, να στηρίζουν το σύστημα και τις επιλογές του την κρίσιμη ώρα και όταν αρχίζουν και γίνονται παραπάνω από ορατές οι συνέπειες αυτών των επιλογών, να παριστάνουν τις αθώες περιστερές...

Σχολεία στο έλεος των μονοπωλίων

«Με ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της Παιδείας και με εστίαση σε τόπους της χώρας μας όπου οι δυνατότητες ενίσχυσης της γνώσης που παρέχεται στα παιδιά είναι πενιχρές, η INTERAMERICAN υποστήριξε πρόσφατα την οργάνωση βιβλιοθήκης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Καλύμνου». Με αυτά τα λόγια, η εταιρεία πληροφορεί για την έμπρακτη απόδειξη της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της». Το σκηνικό γνωστό. Ελλείψεις στα σχολεία, από τα στοιχειώδη μέχρι τα... «είδη πολυτελείας» (όπως η βιβλιοθήκη στην προκειμένη περίπτωση), απουσία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, τα οποία έρχεται σαν «σωτήρας» να παρέχει η τάδε εταιρεία . Με ελάχιστο γι' αυτήν κόστος σε σχέση με τα κέρδη της και με πολλαπλά οφέλη για την ίδια. Πάμπολλα τα παραδείγματα στα οποία προστίθεται τώρα το σχολείο της Καλύμνου. Ετσι θέλουν να νομιμοποιήσουν και στη συνείδηση του λαού, με ειδικότερο στόχο τις εύπλαστες νεανικές συνειδήσεις, η σύνδεση του σχολείου με τις επιχειρήσεις, το ανθρώπινο πρόσωπο των εταιρειών, το ότι το κράτος δεν έχει υποχρέωση να τα παρέχει όλα κ.ο.κ. Οπως πληροφορούν, για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης βοήθησαν επίσης ο σύλλογος γονέων και το Ιδρυμα Ελέους. Είναι απλά πρόγευση του «νέου σχολείου» που οικοδομείται. Γιατί στην πλήρη ανάπτυξή του, το πρότυπό τους είναι ένα σχολείο όπου γονείς και εκπαιδευτικοί θα κυνηγούν τους χορηγούς προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει και να παρέχει αυτά που τα παιδιά δικαιούνται.

Απειλή για το λαό

Σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι για την ασφάλεια του ελληνικού λαού και των λαών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά η χώρα, καθώς άρχισαν να εμφανίζονται, ο ένας μετά τον άλλο, οι «καρποί» της «στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας-Ισραήλ, που εξαγγέλθηκε κατά την επίσκεψη στην Αθήνα, τον Αύγουστο, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου. Τις επόμενες μέρες, το διάστημα 11-15 Οκτώβρη 2010, η δυτική Πελοπόννησος μετατρέπεται σε πεδίο πολεμικών ασκήσεων για τις ανάγκες εκπαίδευσης της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ.

Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος της άσκησης «Μίνωας 2010», η οποία υποτίθεται ότι διακόπηκε, αφού είχε βέβαια πραγματοποιηθεί το κύριο μέρος της, μετά το μακελειό των Ισραηλινών την 1η Ιούνη κατά της νηοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Είναι μια άσκηση πολεμικής προετοιμασίας, με την συμμετοχή επιθετικών ελικοπτέρων, 8 του Ισραήλ και 3 μαζί με 6 μαχητικά αεροσκάφη από την Ελλάδα, για την εκπαίδευση στη διάσωση πληρωμάτων μαχητικών αεροσκαφών σε μεγάλο βάθος στο εχθρικό έδαφος. Γίνεται στο πλαίσιο της προσομοίωσης ενός βομβαρδισμού κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, τις οποίες έχει στοχοποιήσει η πολεμική μηχανή του Ισραήλ, ενώ για τις επόμενες μέρες ετοιμάζεται η διεξαγωγή εντός του ελληνικού εναέριου χώρου και εντός του FIR Αθηνών, άσκησης εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ από ιπτάμενα τάνκερ.

Η συνεργασία αυτή κουμπώνει απόλυτα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως το σχέδιο περί «νέας Μέσης Ανατολής» αλλά και το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, στο οποίο σαφώς προβλέπεται η διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας προς τη Μέση Ανατολή αλλά και η διεύρυνση του ρόλου της σε πιο «πολιτικές» αποστολές, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η αντιμετώπιση μαζί με την «τρομοκρατία» και των νέων «απειλών» που λέγονται κλιματική αλλαγή, κυβερνοπόλεμος, μετανάστευση κλπ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ανταλλαγές Ελλάδας-Ισραήλ σε επίπεδο εκπαίδευσης στελεχών εγκαινιάζονται μετά την επίσκεψη Νετανιάχου, με την εκπαίδευση από τους Ισραηλινούς Ελλήνων αξιωματικών για ασκήσεις σε «κατοικημένες περιοχές», (με δεδομένη την αλλαγή του δόγματος, αυτό παραπέμπει και στην αντιμετώπιση του εχθρού λαού), και για το σκοπό αυτό, την επόμενη βδομάδα φθάνει στο Ισραήλ Ελληνας συνταγματάρχης για να παρακολουθήσει σχετικό σεμινάριο ώστε να μεταφέρει στον Ελληνικό Στρατό τις εμπειρίες των Ισραηλινών από την καταστολή του αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Η λεγόμενη «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας - Ισραήλ, δεν αφορά μόνο στρατιωτικές ασκήσεις αλλά είναι ένα πακέτο πολιτικο-οινομικο-στρατιωτικής συνεργασίας, που στόχο έχει την εμπέδωση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, ανοίγοντας ταυτόχρονα η Ελλάδα, ως συνοδός, τις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ στο Ισραήλ. Συνέπεια αυτής της συνεργασίας είναι η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις και η μετατροπή της χώρας μας σε εργαλείο των μακελάρηδων του παλαιστινιακού λαού. Αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι, στη βάση του ενδοϊμπεριαλιστικού καταμερισμού, να παγιδεύει τη χώρα σε ένα παιχνίδι που τίποτα καλό δεν προϊωνίζεται στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός, έχει πλέον απέναντί του, το ενιαίο ιμπεριαλιστικό μέτωπο. Απέναντι σ' αυτή την απειλή πρέπει να αντιτάξει την ενιαία πάλη του ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό ως την ανατροπή της εξουσίας τους στην Ελλάδα.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Στην «εικονική πραγματικότητα»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ «ψηφιακό σχολείο» πανηγύρισε χτες από τη Λήμνο ο πρωθυπουργός! Επιτέλους, το πετύχαμε...

Αυτό θα πει να ζει κανείς σε... «εικονική πραγματικότητα» και, το χειρότερο, να προσπαθεί να πείσει όλους τους Ελληνες να ζήσουν σε αυτή.

Γιατί έστω κι αν παρακάμψουμε την παιδαγωγική πλευρά της υπόθεσης, το να φαντάζεται ο πρωθυπουργός ότι αυτή τη στιγμή απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές κάθονται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και εκπαιδεύονται με βάση την τελευταία λέξη της τεχνολογίας εμείς ...τι να πούμε;

Είναι σωστό να του χαλάσουμε το κέφι και να μιλάμε για απαισιόδοξα πράγματα, όπως οι ελλείψεις εκπαιδευτικών; Τα υπό διάλυση σχολεία; Τη θέρμανση που δεν μπορεί να πληρωθεί; Τα φροντιστήρια που πληρώνουν οι γονείς; Τις μειωμένες δαπάνες του προϋπολογισμού;

Ας τον αφήσουμε να περιδιαβαίνει στην ονειρική του εκπαιδευτική... «Ντίσνεϊλαντ» και να δίνει συγχαρητήρια στην Αννα Διαμαντοπούλου.

Οχι πως δεν ξέρει τι κάνει και ποιων τα σχέδια και τις επιδιώξεις προωθεί στο χώρο της εκπαίδευσης. Απλά του αρέσει - φαίνεται - να το προσπερνάει... Γιατί αυτό που έχει σημασία γι' αυτόν και την τάξη που εκπροσωπεί είναι να κάνει το λαό να πιστεύει την «εικονική πραγματικότητα» για πραγματικότητα...

ΣΤΟ 2011 ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ τώρα χρονικά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Ενώ πριν λίγες βδομάδες μιλούσε για το 2015 και βλέπουμε...

Πώς έγινε αυτό το οικονομικό θαύμα; Α, είναι πολύ απλό: Ερχονται οι εκλογές τοπικής διοίκησης που κατά έναν περίεργο τρόπο επηρεάζουν, φαίνεται, ολόκληρη την παγκόσμια οικονομική συγκυρία την οποία επικαλούνται οι κυβερνώντες.

Είναι το περίφημο «Φαινόμενο της Πεταλούδας», σύμφωνα με το οποίο αν εκλέξουμε ...«πράσινους» δημάρχους, θα ξεπεραστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.


Γρηγοριάδης Κώστας

Περιμένετε λίγες μέρες ακόμη και βλέπουμε την ανάκαμψη να έρχεται ακόμη πιο γρήγορα. Ισως και λίγο πριν τα Χριστούγεννα...

Ολα έτοιμα για τη μοιρασιά στο Αιγαίο;

Γρηγοριάδης Κώστας

Τις εξελίξεις και τις συμφωνίες στα ελληνοτουρκικά, ως συνήθως, τις μαθαίνουμε από την «άλλη πλευρά». Αυτό συμβαίνει για ακόμα μια φορά, καθώς ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ιμπραΐμ Καλίν, αποκαλύπτει ότι όλα είναι έτοιμα για το μοίρασμα του Αιγαίου(!): η βούληση των δύο κυβερνήσεων είναι δεδομένη και αυτό που μένει είναι να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη των δύο χωρών! Ο σύμβουλος του Ερντογάν τα λέει έξω από τα δόντια στη χθεσινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή», προετοιμάζοντας προφανώς το κλίμα ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στις 22 του μήνα στην Αθήνα. «Το ουσιαστικό ζήτημα, αν διευρύνουμε τον ορίζοντα του προβληματισμού μας, είναι πώς θα μοιραστούμε το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, και να δούμε όλα τα άλλα ζητήματα - εμπόριο, μετανάστευση, πάλη κατά της τρομοκρατίας κλπ. - ως μέρος μιας συνολικής διευθέτησης», είναι η αποκαλυπτική απάντηση που δίνει στο ερώτημα αν θεωρεί δίκαιη μια ανταλλαγή ανάμεσα στο «casus belli» και στο νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια. Σε άλλη ερώτηση πλέκει το εγκώμιο του Γ. Παπανδρέου θεωρώντας δεδομένη τη βούλησή του για λύση στο Αιγαίο: «Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου συμπεριφέρεται ως πραγματικός ηγέτης. Αν και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εσωτερικής πολιτικής, παραμένει διεθνιστής, βλέπει τα ζητήματα κάτω από μια παγκόσμια οπτική κι αυτό χαρακτηρίζει επίσης τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες έχουν αποκαταστήσει πολύ καλή σχέση. Επομένως, η πολιτική θέληση υπάρχει. Το επόμενο βήμα είναι να προετοιμάσουμε την κοινή γνώμη στις δύο χώρες. Αναφορικά με το Αιγαίο, συνεχίζονται οι διερευνητικές συζητήσεις και εξ όσων γνωρίζω η ατμόσφαιρα είναι καλή».

«Κινήματα» καθυπόταξης του λαού

«Κίνημα πολιτών, καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε». Αυτός είναι ο τίτλος του «κινήματος» που μαζεύτηκαν και - όπως λένε σε ανακοίνωσή τους - συγκρότησαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, της ΕΣΗΕΑ, του ΔΣΑ και άλλοι. Καλούν τους Ελληνες να μετάσχουν στον αγώνα για «να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία, να σταματήσει το κλείσιμο καταστημάτων, να στηριχθεί ο εγχώριος τουρισμός, οι αγρότες μας, οι Ελληνες παραγωγοί», και τονίζουν: «Για την επιτυχία του αγώνα θα πρέπει να γίνει πράξη το σύνθημα "καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε, ντύνομαι, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά»..! Δηλαδή, τι λένε; Για τα «λουκέτα» που μπαίνουν στα μπακάλικα και στα άλλα μικρομάγαζα φταίνε ο μισθωτός κι ο άνεργος που πάνε και ψωνίζουν από την αλυσίδα σούπερ - μάρκετ αναζητώντας τις χαμηλότερες τιμές αφού, με την κατρακύλα των μισθών, δεν ξέρουν από πού να πετσοκόψουν τα έξοδα της οικογένειάς τους. Ομως, τα «λουκέτα» τα κλειδώνουν τα μονοπώλια, τα οποία, την ώρα που οι αυτοαπασχολούμενοι τσακίζονται από την «ανταγωνιστικότητα», όχι μόνο επιβιώνουν αλλά και ωφελούνται, μοιράζουν την πίτα και γιγαντώνονται. Για την ανάγκη να ανατραπούν τα μονοπώλια τέτοια «κινήματα» δε βγάζουν τσιμουδιά. Μάλιστα, μ' αυτά που λένε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίζονται πως άμα η επιχείρηση έχει ελληνική στάμπα τότε είναι και ...καλή. Λες και οι Ελληνες μεγαλέμποροι έχουν ευαισθησίες και εναντιώνονται στην εντατικοποίηση, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, στην ακρίβεια...

Κατάπτυστη προπαγάνδα

Με τους πιο χυδαίους και προκλητικούς όρους της πιο φτηνής προπαγάνδας, με τη λογική «έτσι είναι επειδή έτσι... θέλουμε εμείς», επιλέγει η κυβέρνηση να απαντά στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που μαστίζουν τις λαϊκές οικογένειες.

Το κάνει και στο θέμα των ανατιμήσεων και ακρίβειας, σε μια βρώμικη προσπάθειά να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αμβλύνει την αγανάκτηση των εργαζομένων, εξαιτίας της πολιτικής της. Της πολιτικής, που, προσηλωμένη στη σωτηρία και τη διαιώνιση των επιχειρηματικών κερδών και του κεφαλαίου, όχι μόνο προκαλεί τη δραματική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά ευνοεί και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις σε είδη καθημερινής ανάγκης.

Χτες, μάλιστα, ο υφυπουργός Ρόβλιας, δε δίστασε να ισχυριστεί στη Βουλή ότι «η μεταβολή των τιμών χωρίς ΦΠΑ και εξαιρώντας τα αλκοολούχα ποτά το τελευταίο δεκάμηνο (Δεκέμβρης '09 - Σεπτέμβρης '10) είναι μικρότερη της μονάδας»!!

Ακουσον άκουσον! Χωρίς ΦΠΑ! Λες και όταν πάει κάποιος στο σούπερ μάρκετ, πληρώνει τα προϊόντα... χωρίς ΦΠΑ! Λες και όταν η κυβέρνηση αποφάσισε, δύο συνεχόμενες φορές, να βάλει φωτιά στο ΦΠΑ, δε θα επωμιζόμασταν εμείς τη νέα επιβάρυνση, αλλά θα την πλήρωνε ο κάθε Ρόβλιας από την τσέπη του. Ετσι, βρήκαν τώρα το κόλπο να υποστηρίζουν ότι σε πολλά προϊόντα υπάρχει μείωση των τιμών, ΑΝ δεν συνυπολογιστεί ο ΦΠΑ!!!

Εκεί έφτασαν!!! Να διασκεδάζουν την αγωνία και την απόγνωση των λαϊκών νοικοκυριών με χυδαίες αλχημείες, διαστρεβλώνοντας εντελώς την πραγματικότητα και εμπαίζοντας τους εργαζόμενους. Ενα μόνο τους χρειάζεται: Να πάρουν την κατάλληλη απάντησή στις 7 Νοέμβρη.

Η αγανάκτηση και το αδιέξοδο πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένο τρόπο, με την ψήφο στους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με τη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, εκείνου που έχει στο επίκεντρό του τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά αύξηση!

Οι ανακοινώσεις για τις νέες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ήταν βεβαίως αναμενόμενες. Η πορεία της λεγόμενης απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, που θα δραστηριοποιηθούν στους κλάδους της, οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε συνεχείς ανατιμήσεις. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα, αλλά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη στήριξη και συμφωνία ουσιαστικά του ΣΥΝ, επέβαλαν την απελευθέρωση του κλάδου και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και του «εκσυγχρονισμού», που συμφωνεί και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Η διαφορά που υπάρχει αυτή τη φορά με τη δημοσιοποίηση των ανατιμήσεων, σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι οι κυβερνώντες δεν ανακοίνωσαν τις νέες τιμές ανά κιλοβατώρα, με αποκλειστική στόχευση να μην αποκαλυφθεί από τώρα το μέγεθος των ανατιμήσεων. Να αποπροσανατολίσει, δηλαδή, τους εργαζόμενους ενόψει των εκλογών, ώστε να υφαρπάξει την ψήφο τους στις κάλπες. Εκείνοι που αναρωτιόνται, γιατί, αφού είναι έτσι τα πράγματα, ανακοινώθηκαν οι ανατιμήσεις τώρα και όχι αργότερα, ο λόγος είναι απλός. Το μνημόνιο της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ προέβλεπε ότι μέχρι το Νοέμβρη του 2010 πρέπει να γίνει «έναρξη του εξορθολογισμού των τιμολογίων για τους οικιακούς καταναλωτές». Αυτό ακριβώς και κάνει. Μειώνει δραστικά, μαζί με το βιομηχανικό ρεύμα, τα τιμολόγια οικιακού ρεύματος με κατανάλωση πάνω από 3.000 κιλοβατώρες, που προφανώς αφορούν τεράστια σπίτια ιδιοκτητών μεγάλων εισοδημάτων και αυξάνει σημαντικά τα τιμολόγια για όσους «μαζεύονται» και καταναλώνουν μικρές ποσότητες ρεύματος. Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένους υπολογισμούς, βάσει των επίσημων ανακοινώσεων, οι ανατιμήσεις στους καταναλωτές μέχρι και 800 κιλοβατώρες, είναι πιθανό να φτάσουν και το 44%!

Οι τιμές του ρεύματος δε θα μείνουν ούτε σε αυτά τα επίπεδα. Οπως ξεδιάντροπα δηλώνουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της κυβέρνησης αυτής που έχει κατακρεουργήσει τα λαϊκά εισοδήματα, ανατιμήσεις θα γίνουν και το 2012 και το 2013. Εμείς συμπληρώνουμε ότι οι ανατιμήσεις δε θα έχουν σταματημό, όσο εξακολουθούν να βρίσκονται στην εξουσία δυνάμεις που μοναδικό τους στόχο έχουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Το κεφάλαιο είναι αδηφάγο και μοναδική πηγή της αναπαραγωγής του είναι τα συνεχώς αυξανόμενα κέρδη.

Με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλύτερο. Ο τομέας της ενέργειας θα παραδοθεί ολοκληρωτικά στους επιχειρηματικούς ομίλους και το ηλεκτρικό ρεύμα, αυτή η κατάκτηση της ανθρώπινης κοινωνίας, αυτό το απόλυτα αναγκαίο αγαθό για την ίδια τη ζωή, θα γίνεται όλο και πιο ακριβό. Σε σημείο, που για κάποια νοικοκυριά, πολύ γρήγορα, θα αποτελεί είδος πολυτελείας. Τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία για σπίτια που μένουν χωρίς ρεύμα, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν, είναι χαρακτηριστικά.

Οριστική λύση στην αξιοποίηση των πηγών ενέργειας προς όφελος του εργαζόμενου λαού και της κοινωνίας, θα δοθεί μόνο όταν κοινωνικοποιηθεί το σύνολο των ενεργειακών αποθεμάτων και των μονάδων παραγωγής, στα πλαίσια ενός κράτους που με βάση τα λαϊκά συμφέροντα, θα στηρίζει τη σχεδιοποιημένη ανάπτυξη της κοινωνίας. Ωστόσο, και σήμερα, με αφορμή τις επερχόμενες ανατιμήσεις, το ΚΚΕ διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις: Αμεση μείωση 50% στα τιμολόγια χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων. Καμιά αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια, κατάργηση του πράσινου τέλους ΑΠΕ. Αύξηση τιμολογίων στα πλούσια νοικοκυριά με υψηλή τετραμηνιαία κατανάλωση!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ