Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά αύξηση!

Οι ανακοινώσεις για τις νέες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ήταν βεβαίως αναμενόμενες. Η πορεία της λεγόμενης απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, που θα δραστηριοποιηθούν στους κλάδους της, οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε συνεχείς ανατιμήσεις. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα, αλλά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη στήριξη και συμφωνία ουσιαστικά του ΣΥΝ, επέβαλαν την απελευθέρωση του κλάδου και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και του «εκσυγχρονισμού», που συμφωνεί και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Η διαφορά που υπάρχει αυτή τη φορά με τη δημοσιοποίηση των ανατιμήσεων, σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι οι κυβερνώντες δεν ανακοίνωσαν τις νέες τιμές ανά κιλοβατώρα, με αποκλειστική στόχευση να μην αποκαλυφθεί από τώρα το μέγεθος των ανατιμήσεων. Να αποπροσανατολίσει, δηλαδή, τους εργαζόμενους ενόψει των εκλογών, ώστε να υφαρπάξει την ψήφο τους στις κάλπες. Εκείνοι που αναρωτιόνται, γιατί, αφού είναι έτσι τα πράγματα, ανακοινώθηκαν οι ανατιμήσεις τώρα και όχι αργότερα, ο λόγος είναι απλός. Το μνημόνιο της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ προέβλεπε ότι μέχρι το Νοέμβρη του 2010 πρέπει να γίνει «έναρξη του εξορθολογισμού των τιμολογίων για τους οικιακούς καταναλωτές». Αυτό ακριβώς και κάνει. Μειώνει δραστικά, μαζί με το βιομηχανικό ρεύμα, τα τιμολόγια οικιακού ρεύματος με κατανάλωση πάνω από 3.000 κιλοβατώρες, που προφανώς αφορούν τεράστια σπίτια ιδιοκτητών μεγάλων εισοδημάτων και αυξάνει σημαντικά τα τιμολόγια για όσους «μαζεύονται» και καταναλώνουν μικρές ποσότητες ρεύματος. Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένους υπολογισμούς, βάσει των επίσημων ανακοινώσεων, οι ανατιμήσεις στους καταναλωτές μέχρι και 800 κιλοβατώρες, είναι πιθανό να φτάσουν και το 44%!

Οι τιμές του ρεύματος δε θα μείνουν ούτε σε αυτά τα επίπεδα. Οπως ξεδιάντροπα δηλώνουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της κυβέρνησης αυτής που έχει κατακρεουργήσει τα λαϊκά εισοδήματα, ανατιμήσεις θα γίνουν και το 2012 και το 2013. Εμείς συμπληρώνουμε ότι οι ανατιμήσεις δε θα έχουν σταματημό, όσο εξακολουθούν να βρίσκονται στην εξουσία δυνάμεις που μοναδικό τους στόχο έχουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Το κεφάλαιο είναι αδηφάγο και μοναδική πηγή της αναπαραγωγής του είναι τα συνεχώς αυξανόμενα κέρδη.

Με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλύτερο. Ο τομέας της ενέργειας θα παραδοθεί ολοκληρωτικά στους επιχειρηματικούς ομίλους και το ηλεκτρικό ρεύμα, αυτή η κατάκτηση της ανθρώπινης κοινωνίας, αυτό το απόλυτα αναγκαίο αγαθό για την ίδια τη ζωή, θα γίνεται όλο και πιο ακριβό. Σε σημείο, που για κάποια νοικοκυριά, πολύ γρήγορα, θα αποτελεί είδος πολυτελείας. Τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία για σπίτια που μένουν χωρίς ρεύμα, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν, είναι χαρακτηριστικά.

Οριστική λύση στην αξιοποίηση των πηγών ενέργειας προς όφελος του εργαζόμενου λαού και της κοινωνίας, θα δοθεί μόνο όταν κοινωνικοποιηθεί το σύνολο των ενεργειακών αποθεμάτων και των μονάδων παραγωγής, στα πλαίσια ενός κράτους που με βάση τα λαϊκά συμφέροντα, θα στηρίζει τη σχεδιοποιημένη ανάπτυξη της κοινωνίας. Ωστόσο, και σήμερα, με αφορμή τις επερχόμενες ανατιμήσεις, το ΚΚΕ διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις: Αμεση μείωση 50% στα τιμολόγια χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων. Καμιά αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια, κατάργηση του πράσινου τέλους ΑΠΕ. Αύξηση τιμολογίων στα πλούσια νοικοκυριά με υψηλή τετραμηνιαία κατανάλωση!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ