Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Εκβιάζει για ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική

Ο υπουργός ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την αποφασιστικότητα με την οποία προχωρούν οι αντιδραστικές αλλαγές. Οι θέσεις μας είναι κοινές, είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ

Με το φάρμακο να είναι εμπόρευμα, κάθε φορά που αρρωσταίνει κάποιος τα μονοπώλια τρίβουν τα χέρια τους...

ICON

Με το φάρμακο να είναι εμπόρευμα, κάθε φορά που αρρωσταίνει κάποιος τα μονοπώλια τρίβουν τα χέρια τους...
Το υπουργείο Υγείας θα προωθήσει με ακόμα πιο γρήγορες διαδικασίες τις διαρθρωτικές - αντιδραστικές αλλαγές στην Υγεία, είπε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις προτεραιότητες του υπουργείου το επόμενο διάστημα. Τα μέτρα που θα προωθηθούν αφορούν κυρίως τον περιορισμό του λεγόμενου υγειονομικού κόστους μέσα από την οργάνωση διπλογραφικού συστήματος, τη μηχανοργάνωση και την καταγραφή της περιουσίας των νοσοκομείων. Εάν, είπε ο υπουργός, μέχρι τα τέλη Μαρτίου δεν έχουν προωθηθεί αυτά τα τρία μέτρα, τότε ο ίδιος αδυνατεί να χαράξει «κόκκινες γραμμές» και μάλιστα ανέφερε «αυτές οι τρεις δράσεις είναι προϋποθέσεις για τη δική μου ύπαρξη στο υπουργείο».

Παραβλέποντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και η περικοπή των δαπανών έχουν οδηγήσει συνειδητά στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, είπε ότι θα «κηρύξει πόλεμο» στη γραφειοκρατία που καθυστερεί, όπως είπε, τις - έτσι και αλλιώς ελάχιστες - προσλήψεις.

Ο Α. Λοβέδρος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι δε θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων παρά το γεγονός ότι σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο νέο νόμο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και είπε ότι οι πρώτες πληρωμές με το νέο σύστημα εφημεριών θα γίνουν μέχρι τις 20 Οκτώβρη. Μάλιστα, συγχωνεύσεις νοσοκομείων περιλαμβάνονται και στο σχέδιο «Καλλικράτης», μαζί με ανακατανομή προσωπικού και στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Ακόμα, ο Α. Λοβέρδος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές στο νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος, ενώ ο υφυπουργός Μ. Τιμοσίδης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα εφαρμόσει το νόμο.

Στόχος και της σημερινής κυβέρνησης είναι να φύγει από την ευθύνη του κράτους η χρηματοδότηση του ΕΣΥ, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου και κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να ξεκινάμε από τη θέση ότι το κράτος δεν έχει λεφτά. Πού είναι τα περί κοινωνικής ευαισθησίας αναρωτήθηκε ρητορικά και είπε ότι η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης και τα χρέη των νοσοκομείων είναι ευθεία συνάρτηση της κερδοφορίας, της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης στον κλάδο του φαρμάκου, αφού επτά εταιρείες ελέγχουν το 70% της αγοράς του φαρμάκου.

Ο βουλευτής ζήτησε να καταργηθούν «τα διόδια» των 3 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία και η κάθε είδους συμμετοχή των εργαζομένων στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη και είπε ότι πρέπει να καταργηθούν οι συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας αφού το 55% των ετήσιων εισπράξεων στον ιδιωτικό τομέα Υγείας είναι πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, είπε ότι πρέπει να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Μάριος Σαλμάς είπε ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να προσφέρει συναίνεση και πρότεινε διάλογο για την Υγεία αφού όπως ανέφερε πολλές από τις θέσεις των δύο κομμάτων συμπίπτουν.

Νέες απειλές από τους προμηθευτές

Στο μεταξύ, με διακοπή της προμήθειας υλικών στα νοσοκομεία της χώρας την ερχόμενη βδομάδα απειλούν οι προμηθευτές υγειονομικού και ορθοπεδικού υλικού, πιέζοντας για την εξόφληση των χρεών που διογκώνονται σαν αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων απ' το κράτος. Με διακοπή προμηθειών εμφυτεύσιμου υλικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας απ' την Τετάρτη 13 Οκτώβρη απειλεί και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ).

Τέτοιες απειλές δε θα πάψουν όσο το Φάρμακο και οι υπηρεσίες Υγείας αποτελούν εμπόρευμα. Με την πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, τα μονοπώλια έχουν στα χέρια τους και «το καρπούζι και το μαχαίρι». Η πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, για ενιαίο και αποκλειστικά δημόσιο φορέα έρευνας, παραγωγής και διανομής φαρμάκων και υγειονομικών υλικών είναι μονόδρομος για το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ