Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
Επικίνδυνη κατάσταση για ασθενείς και εργαζόμενους

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο θεραπευτήριο και το νοσοκομείο Χαλκίδας

Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτή και υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τη Σοφία Ντούρου υποψήφια αντιπεριφερειάρχη και τον Βαγγέλη Σταματούκο υποψήφιο δήμαρχο του δήμου Χαλκιδέων, επισκέφθηκαν το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Εύβοιας στο Βαθύ Αυλίδας και το Νοσοκομείο Χαλκίδας και συζήτησαν με τους εργαζόμενους.

Η κατάσταση στο θεραπευτήριο χειροτερεύει και τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνονται. Το ίδρυμα περιθάλπει 86 άτομα, χαρακτηρισμένες ως πολύ βαριές περιπτώσεις, στους οποίους αντιστοιχούν 2-3 νοσηλευτές σε κάθε βάρδια που είναι επιφορτισμένοι με το πλύσιμο, την αλλαγή των ρούχων, τη χορήγηση φαρμάκων, τη μεταφορά στην τραπεζαρία και άλλα καθήκοντα.

Η αντιστοιχία περιθαλπόμενων - νοσηλευτών είναι: 1 νοσηλευτής για 28 άτομα. Στην τραπεζαρία υπάρχει μόνο μια τραπεζοκόμος, η οποία πρέπει να ταΐσει τους περισσότερους περιθαλπόμενους και να διανείμει το φαγητό στους υπόλοιπους. Την ευθύνη για την προετοιμασία των τριών γευμάτων και την καθαριότητα των σκευών και του χώρου έχουν μία μαγείρισσα και μία βοηθός. Συνολικά, από τους 105 εργαζόμενους που προβλέπονται, έχουν παραμείνει μόλις 64. Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι δικαιούνται δεκάδες ρεπό, πολλές φορές αναγκάζονται να δουλέψουν διπλοβάρδια και υπερωρίες χωρίς να τις πληρωθούν ενώ μπαίνει ζήτημα ακόμα και για τις άδειες ασθενείας.

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Αποτέλεσμα αυτής της επικίνδυνης κατάστασης είναι τα προβλήματα Υγείας των εργαζομένων, χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα που οξύνονται από την ορθοστασία και το βάρος που σηκώνουν για τη φροντίδα και τη μεταφορά των περιθαλπόμενων αφού δεν υπάρχει ο κατάλληλος, σύγχρονος εξοπλισμός.

Σοβαρές συνέπειες υπάρχουν και στην ψυχική υγεία των εργαζομένων. Αν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις κατάλληλου προσωπικού, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη γιατί το επόμενο διάστημα εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτηθούν.

Συνειδητή εγκατάλειψη των ανθρώπων

Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους ο Γ. Μαρίνος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Εδώ, στην εικόνα του θεραπευτηρίου καταγράφεται ο ταξικός, αντιλαϊκός χαρακτήρας της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καταγράφεται η συνειδητή εγκατάλειψη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τρομακτικά προβλήματα. Γιατί, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις αρνείται η κυβέρνηση, όπως έκανε και η ΝΔ, να καλύψει τα κενά του προσωπικού αφού γνωρίζει καλά ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο;

Η απάντηση μπορεί να δοθεί από την πείρα που έχουμε συγκεντρώσει όλοι μας, όλα αυτά τα χρόνια. Η πολιτική που ακολουθείται αντιμετωπίζει την πρόνοια, τις κοινωνικές υπηρεσίες ως κόστος που εμποδίζει την καπιταλιστική ανάπτυξη. Η διατήρηση των προβλημάτων που κατατρώγουν το θεραπευτήριο και επιβαρύνουν αυτούς που έχουν ανάγκη μιας ειδικής φροντίδας αλλά και τους εργαζόμενους που εργάζονται σε πολύ σκληρές συνθήκες, αποτελεί την άλλη πλευρά της πολιτικής που ενισχύει την πλουτοκρατία με πολλά δισεκατομμύρια, με νέα προνόμια για να αυξάνει την κερδοφορία και τη δύναμή της.

Χρειάζεται αποφασιστική απάντηση μέσα στους καθημερινούς αγώνες αλλά και στις τοπικές εκλογές. Μόνο σ' αυτό το δρόμο μπορεί να πιάσει τόπο η οργή που προκαλεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση η οποία είναι μικρογραφία αυτού που συμβαίνει πανελλαδικά στον τομέα της πρόνοιας. Απάντηση με το δυνάμωμα του ΚΚΕ και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που ήταν και είναι εδώ, συνεχώς για κάθε πρόβλημα υποστηρίζοντας τη θέση για κρατικές, αποκλειστικά δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή αριθμό εργαζομένων με δικαιώματα, σε σύγκρουση με την πολιτική που τα ξηλώνει και μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις».

Εκρηκτικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι ελλείψεις αφορούν ακόμα και στοιχειώδη αναλώσιμα μέσα, ενώ διαπιστώθηκε ότι το νοσοκομείο δεν καταβάλλει καμία αμοιβή σε νέους νοσηλευτές που εργάζονται κατά τη διάρκεια της μαθητείας τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ανάπτυξη και η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα είναι εχθρική απέναντι στις εργατικές-λαϊκές οικογένειες και στους εργαζόμενους ενώ το νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις διευρυμένες ανάγκες αυτής της μεγάλης περιοχής. Το ζήτημα ανέγερση νέου, σύγχρονου νοσοκομείου καλά στελεχωμένου και εξοπλισμένου με δωρεάν υπηρεσίες έχει τεθεί προ πολλού στην ημερήσια διάταξη και στο θέμα αυτό είναι προκλητικός ο εμπαιγμός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Στις ομιλίες του ο Γ. Μαρίνος τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι σημαντικό βήμα που νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις πιέσεις και τους μηχανισμούς χειραγώγησης και προβληματίζονται θετικά, ανοιχτά για το δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Είναι σημαντικό βήμα που νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες λένε καθαρά ότι δεν ανέχονται αυτή την κατάσταση και θα υποστηρίξουν για πρώτη φορά το ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του. Οι κομμουνιστές τιμούν και θα τιμήσουν αυτή την εμπιστοσύνη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ