Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φάμπρικα απεργοσπαστικών μηχανισμών

«

Φάμπρικα» απεργοσπαστικών μηχανισμών ετοιμάζει η κυβέρνηση, νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αναχαιτίσει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Παράλληλα με τις προβλέψεις πως αυτή και οι επόμενες χρονιές θα είναι πολύ δύσκολες για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, εντείνονται και οι πάσης φύσεως κατασταλτικοί μηχανισμοί, προκειμένου να μην εκφραστούν οι λαϊκές αντιδράσεις. Προχτές σε άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, ενσωματώθηκε μία ακόμη ρύθμιση υπονόμευσης του δικαιώματος της απεργίας, η οποία ενισχύει νομοθετικά το χαρακτηρισμό της απεργίας ως επιζήμιας για το κράτος ενέργειας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 23 του νομοσχεδίου, δικαιούνται αποζημίωση από το κράτος αλλοδαποί τουρίστες που θα παραμείνουν στη χώρα περισσότερο από όσο σκόπευαν εξαιτίας φυσικών καταστροφών ή απεργιακών κινητοποιήσεων.

Είναι χοντροκομμένα υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους αλλοδαπούς τουρίστες και εξόφθαλμη η πρόθεση να προστατεύσει τους εργοδότες του κλάδου, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να στρέψει τα λαϊκά στρώματα ενάντια στους εργαζόμενους και στους κλάδους που απεργούν. Αλήθεια, μήπως η κυβέρνηση ζήτησε ποτέ από τους εφοπλιστές ή τις αεροπορικές εταιρείες να αποζημιώσουν επιβάτες για καθυστερήσεις ή βλάβες; Αλλωστε, αγώνες όπως αυτοί που δίνουν οι ναυτεργάτες, με μπροστάρηδες τα ταξικά συνδικάτα του κλάδου, όχι μόνο δεν αντιμάχονται αλλά υπερασπίζονται το δικαίωμα του λαού στην αναψυχή, στην ασφαλή και φθηνή μεταφορά. Σε αυτούς η κυβέρνηση λέει, ουσιαστικά, ότι θα κόβει πρόστιμο! Στην ανάπτυξη που μειώνει τις θέσεις εργασίας - γενικά και στον τουρισμό -, αντικαθιστά τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, θάβει το δικαίωμα στον τουρισμό (σ.σ. το 50% των εργαζομένων δεν έκαναν μία μέρα διακοπές), στη δωρεάν Υγεία και Παιδεία, ποιος θα ...κόψει πρόστιμο;

Ποινικοποίηση της απεργίας εγκαινιάζει αυτή η καινούρια πρακτική, που είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί στα νοσοκομεία, στην ενέργεια, στις μεταφορές, παντού. Κι ενώ πακτωλοί χρημάτων δίνονται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη στήριξη τραπεζιτών, εφοπλιστών, βιομηχάνων, μεγαλοξενοδόχων, θα εμφανίζουν ότι οι απεργίες είναι που ζημιώνουν τα οικονομικά του κράτους. Αλλά και οι μεγαλοεπιχειρηματίες «ωθούνται» μ' αυτή την τροπολογία να ζητάνε αποζημίωση, από την οικονομική ζημιά που θα λένε ότι παθαίνουν λόγω απεργιών. Αλλωστε, το δρόμο είχε ανοίξει ο Σανιδάς, όταν τις κινητοποιήσεις εργαζομένων στα «Τζάμπο» τις χαρακτήρισε «τετελεσθέν έγκλημα», γιατί έπεφτε τάχα ο τζίρος τους. Από τους εργατικούς αγώνες μόνο η μεγαλοεργοδοσία έχει να χάσει και να φοβηθεί, γι' αυτό το κράτος της προσπαθεί να θωρακιστεί απέναντι στον «εχθρό λαό». Οι μέρες που έρχονται θα είναι πολύ δύσκολες για όλο και περισσότερους ανθρώπους. Τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου επενδύουν στην ενίσχυση του φόβου, της υποταγής, για να σφίξει η θηλιά στο λαιμό του λαού περισσότερο. Η κυβέρνηση αξιοποιεί όλο το οπλοστάσιο, από την αστική Δικαιοσύνη και νομοθεσία μέχρι την ωμή καταστολή, για να μη σηκώσουν οι εργαζόμενοι κεφάλι.

Η απάντηση που πρέπει να πάρει το κεφάλαιο είναι πιο μαζικοί, πιο ανθεκτικοί, συνειδητοί ταξικοί αγώνες, γερή οργάνωση στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Ενταση της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης για να συνειδητοποιούν πλατιά λαϊκά στρώματα τον αντίπαλο και ότι οι εργατικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος για τη ζωή τους, ενώ η καπιταλιστική ανάπτυξη ωφελεί μόνο την πλουτοκρατία και ζημιώνει πολλαπλά το λαό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ