Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Βαθιά ανησυχία πίσω από την τεχνητή ευφορία

Κάθε άλλο παρά ελληνική πρωτοτυπία είναι η προσπάθεια να πειστούν οι λαοί ότι τα βάρβαρα μέτρα «πιάνουν τόπο»

Το κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, δε συνάδει με την πραγματική εξέλιξη της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης

ASSOCIATED PRESS

Το κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, δε συνάδει με την πραγματική εξέλιξη της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης
Παρά την προσπάθεια των καπιταλιστικών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο να καλλιεργήσουν κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της κρίσης και να νομιμοποιήσουν τα βάρβαρα μέτρα που πήραν στο όνομα του να ανακάμψει δήθεν η οικονομία, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν ότι η κρίση είναι καπιταλιστική, βαθιά και αξιοποιείται από το κεφάλαιο για να ξεμπερδεύει με τις εργατικές κατακτήσεις.

Η σκιά της ύφεσης πέφτει ακόμα βαριά πάνω από τις ΗΠΑ, καθώς η οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο αναθεωρήθηκε επισήμως προς τα κάτω στο 1,6%. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο κατά 0,8% της πρώτης εκτίμησης για την ανάπτυξη που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιουλίου (2,4%). Εκτός όλων των άλλων, δείχνει ότι η όποια ανάκαμψη από την κρίση θα είναι και πρόσκαιρη και αναιμική.

Εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δηλώνει έτοιμη να λάβει νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα για να την στηρίξει. Σχετικά με την ανεργία (βρίσκεται στο 9,5% και πιθανόν θα ξεπεράσει το 10% μέσα στο 2010 ή στις αρχές του επόμενου έτους), η τράπεζα εκτιμά ότι αποτελεί βασική πηγή ανησυχίας, ενώ ο διοικητής της Fed δηλώνει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη μέσα στο 2011, αλλά όχι αρκετή για να μειώσει την ανεργία.

Εχοντας ήδη τσακίσει μισθούς και δικαιώματα, και ενώ ζεσταίνεται η συζήτηση για παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι αναθεωρεί στο 1,2% την εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο, από 1,1% που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,7%.

Τέλος, μια ακόμα χώρα της οποίας η αντιδραστική κυβέρνηση αφαίμαξε μισθούς και λαϊκά δικαιώματα, πανηγύριζε χτες ότι η καπιταλιστική της οικονομία «ξεπέρασε την ύφεση». Πρόκειται για τη Ρουμανία, ο υπουργός Οικονομικών της οποίας εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία της οικονομίας, αφού, όπως είπε, «για πρώτη φορά έπειτα από έξι τρίμηνα πτώσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% (το β' τρίμηνο του 2010)».

Προκαλώντας το λαό, κατά τα πρότυπα της ελληνικής κυβέρνησης, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τα «δύσκολα μέτρα» για τους πολίτες, όπως οι περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και η αύξηση του ΦΠΑ, «θα επιτύχουν το στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ