Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ετοιμάζουν «μαχαίρι» για τις επικουρικές

Αμείωτες ανατροπές προβλέπει η εφαρμογή του νέου αντιασφαλιστικού νόμου. Παρά την τεράστια μείωση των συντάξεων, τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν υψηλές τις εργοδοτικές εισφορές

Ο μεγαλύτερος ένοχος, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, κάνουν τον ανήξερο
Ο μεγαλύτερος ένοχος, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, κάνουν τον ανήξερο
Πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων δείχνει για το επόμενο διάστημα η προπαγάνδα, με την οποία τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να «διαφημίζουν» τη σημασία και την ανάγκη να συνεχιστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της οποίας σταθμός ήταν ο νόμος που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Ιούλη. Μια «ιστορική και μακρόπνοη μεταρρύθμιση», όπως τη χαρακτήρισε την περασμένη βδομάδα και το κλιμάκιο της τρόικας που ήρθε στην Ελλάδα, δίνοντας ειδικά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και τους «εταίρους» της (μεταξύ αυτών και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ) για την αποφασιστικότητα με την οποία προχωρούν στην κατακρεούργηση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

Ετσι, ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας χτες στο ΣΚΑΪ, είπε ότι «για τις επικουρικές συντάξεις υπάρχει πρόβλεψη στο (σ.σ. αυτόν που ψηφίστηκε τον Ιούλη) νόμο», συμπληρώνοντας ότι δεν «πρόκειται να "δώσουμε εξετάσεις" το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη σ' αυτά τα θέματα». Τί είναι αυτό που προβλέπει ο πρόσφατος αντιασφαλιστικός νόμος; Οτι η καταβολή των επικουρικών συντάξεων θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση των Ταμείων. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι αν τα οικονομικά των επικουρικών ταμείων δεν είναι καλά ή οι συντάξεις δε θα καταβάλλονται ή θα καταβάλλονται μειωμένες. Αρα και η διευκρίνιση πως «ο νόμος προβλέπει ότι θα γίνουν οι αναγκαίες αναλογιστικές μελέτες στις αρχές του 2011, για να δούμε ποιες είναι οι οικονομικές δυνατότητες του κάθε Ταμείου», προμηνύει νέο ντόμινο αντιασφαλιστικών χτυπημάτων.

Θεωρούν ψηλές τις εργοδοτικές εισφορές

Αποκαλυπτική της σφοδρότητας με την οποία θα συνεχιστεί η αντιασφαλιστική και αντεργατική επίθεση είναι και η συνέντευξη που έδωσε στην «Ελευθεροτυπία» ο νέος διοικητής του ΙΚΑ. Σε ερώτηση για το λόγο που οι επιχειρήσεις δεν είναι συνεπείς με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μεταξύ άλλων, απαντά: «Στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές, διότι έτσι καλύπτουμε τις απώλειες από την εισφοροδιαφυγή. Εάν την είχαμε μηδενίσει, ξεκινώντας εδώ και 15-20 χρόνια, οι εισφορές θα ήταν μειωμένες κατά 20-30%. Με το σημερινό καθεστώς, αδικούνται οι ασφαλισμένοι αλλά και οι σωστές επιχειρήσεις που πληρώνουν πολλά... Δεν δίνουμε κίνητρα στις σωστές επιχειρήσεις».

Η επίθεση εντείνεται ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών
Η επίθεση εντείνεται ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών
Δηλαδή, παρά το ότι (και με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο) μιλάμε για μείωση μέχρι και 40% συντάξεων κι ενώ ήδη έξι στους δέκα συνταξιούχους καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 600 ευρώ το μήνα, τα επιτελεία της άρχουσας τάξης καλλιεργούν την αντίληψη ότι οι εργοδότες δαπανούν πολλά για τις συντάξεις... Ποντάροντας στην τρομοκρατία με την οποία η εργοδοσία εκβιάζει τη συναίνεση των εργαζομένων διαφημίζουν ανοιχτά το πετσόκομμα των δικαιωμάτων (ακόμα και) ως εύσημο στις «πετυχημένες» επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης παραμένουν:

  • Η αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, όπως έχει διευκρινίσει και ο νέος διοικητής του ΙΚΑ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε. Οπως δήλωσε στην «Ε» «σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Ταμεία, να κάνουμε ένα φορέα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας μας». Τέτοιες εταιρείες (ΑΕ Επενδύσεων) βάσει νομικού πλαισίου είναι υποχρεωμένες να ενταχθούν στο χρηματιστήριο. Ανοίγει, λοιπόν, ο Ασκός του Αιόλου για το ξεπούλημα και της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ.
  • Οι περικοπές στη φαρμακευτική «δαπάνη» των ασφαλιστικών ταμείων η οποία - κατά τα κοινά λεγόμενα των κυβερνητικών στελεχών - είναι «υπέρογκη». Σ' αυτό το πλαίσιο μόνο τους τελευταίους μήνες βγήκαν εκτός λίστας συνταγογράφησης των Ταμείων εκατοντάδες φάρμακα (ακόμα και Μη Υποχρεωτικά Συνταγογραφούμενα Φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως). Οι νέες περικοπές, σε συνδυασμό με τις επιταχυνόμενες ανατροπές στην Υγεία και τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε παραμάγαζα των πολυεθνικών, θα πολλαπλασιάσουν τα τραγικά περιστατικά ανέργων αλλά και ασφαλισμένων να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας αν δε βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ξεπουλώντας έτσι ό,τι έχουν και δεν έχουν...

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ