Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προκλητικοί λεονταρισμοί για το ΙΚΑ

Με προκλητικούς λεονταρισμούς και εντυπωσιοθηρία ξεκίνησε τη θητεία του ο νέος διοικητής του ΙΚΑ. Σε συνέντευξή του, σηκώνει τη σημαία της «πάταξης» δήθεν της εισφοροδιαφυγής και δηλώνει ότι από τον ερχόμενο Νοέμβρη η κυβέρνηση θα δείξει μηδενική ανοχή σε όσους επιχειρηματίες δεν καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό. Ο ίδιος υπολογίζει τις βεβαιωμένες και ανείσπρακτες οφειλές σε 8 δισ. ευρώ, ενώ, όπως ισχυρίζεται, το ΙΚΑ χάνει κάθε μήνα 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ. Το θράσος της κυβέρνησης και του διορισμένου διοικητή δεν έχει όρια.

Πρώτον, επειδή οι κυβερνήσεις του δικομματισμού είναι αυτές που επί δεκαετίες επιτρέπουν στο μεγάλο κεφάλαιο να εισφοροδιαφεύγει, για να προστατέψουν και να ενισχύσουν τα κέρδη του. Δεύτερον, επειδή τα δύο κόμματα έχουν ψηφίσει αλλεπάλληλες ρυθμίσεις των εργοδοτικών οφειλών, χωρίς ποτέ να εισπράττουν το σύνολό τους. Με άλλα λόγια, είτε εισφοροδιαφεύγοντας, είτε ρυθμίζοντας τα χρέη τους, οι μεγαλοεργοδότες γλιτώνουν από το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών τους προς το ΙΚΑ. Τρίτον, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι αυτοί που θεσμοθέτησαν και συντηρούν τη μεγαλύτερη κλοπή από όλες, το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων, προς όφελος της πλουτοκρατίας και σε βάρος των εργαζομένων.

Πέμπτον, η κυβέρνηση έχει ψηφίσει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο η ακίνητη περιουσία των Ταμείων και ιδιαίτερα του ΙΚΑ ετοιμάζεται να βγει κυριολεκτικά στο σφυρί, στο όνομα της «αξιοποίησής» της, της παράδοσης δηλαδή στους ιδιώτες. Ετσι, η κυβέρνηση εμφανίζεται, από τη μια, να λεονταρίζει ότι θα εισπράξει από τους ιδιώτες μέρος από τα χρωστούμενα στο ΙΚΑ και με το άλλο χέρι ετοιμάζεται να παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο την ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος, για να κάνει κερδοφόρες μπίζνες με τα λεφτά των ασφαλισμένων. Εκτο, η κυβέρνηση δε λέει κουβέντα για το τι σκοπεύει να κάνει με τον μεγαλύτερο οφειλέτη του ΙΚΑ, που δεν είναι άλλος από το κράτος. Πάνω από 10 δισ. χρωστάνε οι κυβερνήσεις του δικομματισμού στο Ταμείο, έχοντας μαζί με τους εργοδότες την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική δυσπραγία του.

Καθόλου τυχαία, οι ψευτοπαλικαρισμοί για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής έρχονται μαζί με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Εργασίας ότι τα Ταμεία θα καθορίζουν (προς τα κάτω) το ύψος των επικουρικών συντάξεων ανάλογα με τις δυνατότητές τους, γεγονός που θα επιφέρει ένα επιπλέον πλήγμα στις συνταξιοδοτικές αποδοχές των ασφαλισμένων. Φορτώνουν στους εργαζόμενους τις συνέπειες της δικής τους πολιτικής και τους υποχρεώνουν να δουλεύουν μέχρι τον τάφο. Κι αυτό, όταν σήμερα υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και οι συντάξεις να εναρμονιστούν με τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Αυτός είναι ο στόχος, για τον οποίο πρέπει να παλέψει το εργατικό κίνημα, στοχοποιώντας και ανατρέποντας την πολιτική των κομμάτων που πασχίζουν για την πλουτοκρατία και τα συμφέροντά της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ