Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ «ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ»
«Αλωνίζει» σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Επί 13 ώρες έπλεε το Σαββατοκύριακο νοτιοανατολικά της Ρόδου

Επί 13 ώρες «αλώνιζε» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, νοτιοανατολικά της Ρόδου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού πρώτα ερεύνησε περιοχές που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρά το γεγονός ότι η θαλασσοταραχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο δεν επέτρεψε τις έρευνες για πετρέλαιο, το «Πίρι Ρέις» παρέμεινε από τις 11.30 μ.μ. του Σαββάτου μέχρι τις 12.30 μ.μ. της Κυριακής εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 40 περίπου μίλια από τις ακτές της Ρόδου, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Τουρκία να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η συνεχιζόμενη τούρκικη πρόκληση, ωστόσο, ουδόλως φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση, η οποία, διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, διέκρινε την περασμένη βδομάδα «ηρεμία» στις σχέσεις των δυο χωρών, λίγο πριν τη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στη Ρόδο.

Με αφορμή τη νέα εξόρμηση του τούρκικου ερευνητικού σκάφους, ο Δ. Δρούτσας αναλώθηκε χτες από τη Ρω σε ανέξοδους παλικαρισμούς, κάνοντας λόγο για «κουτοπονηριές και προκλήσεις (...) οι οποίες αποκαλύπτουν προθέσεις διαφορετικές από αυτές που διατυπώνουν οι συνομιλητές μας», με αποτέλεσμα να «τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να έχει αυτή η πολιτική θετικό αποτέλεσμα».

Στο ίδιο πνεύμα, προειδοποίησε ότι «η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης είναι επιλογή μας και δεν αποτελεί για την Ελλάδα μονόδρομο» για να συμπληρώσει - παρουσιάζοντας την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω - ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας (...) είναι απολύτως κατοχυρωμένα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ