Τρίτη 27 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Κριτήριο ανάπτυξης η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Ομιλία του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ ΑΕ

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της ΦΑΓΕ
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της ΦΑΓΕ
Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να αποδεχτούν τη λογική του ραγιά, αλλά να κάνουν άλλη επιλογή, ώστε να δημιουργηθεί μια τεράστια κοινωνική συμμαχία, που θα αμφισβητεί τη σημερινή εξουσία και τα κόμματά της, βάζοντας ως κριτήριο ανάπτυξης της κοινωνίας όχι τα κέρδη των μονοπωλίων και της εργοδοσίας, αλλά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ήταν το κεντρικό στίγμα της χτεσινής ομιλίας του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ.

Η εταιρεία, μέσα στους τελευταίους μήνες, από Νοέμβρη του 2009 μέχρι και σήμερα έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 80 απολύσεις εργαζομένων, δείχνοντας στην πράξη ποιοι πληρώνουν την κρίση. Από την αρχή της ομιλίας του τόνισε πως, «ζήσαμε ένα επτάμηνο καταιγιστικής επίθεσης», με τον ενταφιασμό της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ανελέητη φορολογία και την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων». Και σημείωσε «τα μέτρα αυτά δεν είναι προσωρινά, δε θα παρθούν πίσω, αντιθέτως, η όποια έξοδος απ' την κρίση θα συνοδευτεί με αναιμική ανάπτυξη, που θα οδηγήσει σε ακόμη πιο βαθιά κρίση». Επισήμανε, δε, ότι, αυτός ο σφαγιασμός εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, έρχεται την ίδια στιγμή με την προκλητική ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. Και σημείωσε πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμιά αυταπάτη ότι αν χρειαστεί θα παρθούν και νέα μέτρα, για να θωρακιστούν τα κέρδη της εργοδοσίας που, σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, στοχεύουν στη φθηνότερη εργατική δύναμη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα ο Π. Ηλιόπουλος έδωσε στην ανάγκη έκφρασης πραγματικής ταξικής και συναδελφικής αλληλεγγύης, ώστε κανείς εργάτης να μη βρεθεί μόνος όταν η αντιλαϊκή πολιτική φέρει απολύσεις, διακοπές σε νερό ή ρεύμα, ακόμη και σε πλειστηριασμούς κατοικιών, αλλά οι εργαζόμενοι με τα ταξικά τους συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, να βγουν μπροστά.

Οσον αφορά το «μνημόνιο», κάλεσε τους εργαζομένους να καταδικάσουν τόσο αυτό όσο και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που το στηρίζουν και πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Κάλεσε τους εργάτες, και τώρα μπροστά στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, να καταδικάσουν τα δύο κόμματα. «Αν στις 7 Νοέμβρη», σημείωσε χαρακτηριστικά, «ο λαός δώσει την ψήφο του σε αυτά τα κόμματα, θα είναι σα να τους στέλνει μήνυμα, πάρτε κι άλλα μέτρα».

Κατέληξε σημειώνοντας πως έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσει καλύτερα ο λαός και κριτήριο για να την ανάπτυξη του τόπου να μπουν οι ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. «Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού με την εκμετάλλευση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Και ανέφερε το παράδειγμα της ίδιας της ΦΑΓΕ και συνολικά της διατροφικής βιομηχανίας, όπου ενώ η χώρα θα μπορούσε να παράγει τόσα προϊόντα ώστε να διασφαλίζει το σύνολο των εργαζομένων, του λαού, ωστόσο, σήμερα, φτάνει στο σημείο να κάνει μέχρι και εισαγωγές...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ