Τρίτη 27 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πάνω από 3.300 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Πάνω από 3.300 παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών έμειναν εκτός παιδικών σταθμών του Δήμου της Αθήνας. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Δημοτικού Βρεφοκομείου που παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Ν. Κακλαμάνη και της προέδρου του Ιδρύματος Ηρας Βαλσαμάκη.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά: στο σχολικό έτος 2009 - 2010 υποβλήθηκαν 8.479 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν 5.401 ενώ για τη σχολική χρονιά 2010 - 2011 υποβλήθηκαν 8.816 και έχουν εγκριθεί 5.465. Φέτος, κατατέθηκαν περίπου 400 περισσότερες αιτήσεις από γονείς. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Κι αυτό γιατί η δημοτική αρχή εκτιμά ότι το Σεπτέμβρη θα υποβληθούν νέες αιτήσεις από οικογένειες για να βάλουν τα παιδιά τους σε δημοτικό παιδικό σταθμό, δεδομένου ότι το λαϊκό εισόδημα έχει μειωθεί δραστικά και ακόμα και γονείς που έστελναν πέρυσι τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σταθμό, φέτος δεν μπορούν...

Αξίζει να επισημάνουμε ότι αυτή η κατάσταση εμφανίζεται σε μια περίοδο που η δημοτική αρχή αποφάσισε το κλείσιμο 8 παιδικών σταθμών, για διάφορους λόγους. Κάτι που σημαίνει ότι μεγαλύτερος αριθμός παιδιών θα βρεθεί σε λιγότερους παιδικούς σταθμούς, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στις συνθήκες αλλά και στη φροντίδα χιλιάδων παιδιών, βρεφών και νηπίων.

Στη χτεσινή συνέντευξη, η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Ηρα Βαλσαμάκη, υπογράμμισε τις τεράστιες ευθύνες της πολιτείας αναφορικά με το ζήτημα της δημοτικής προσχολικής αγωγής δεδομένου ότι, όπως είπε, ποτέ δεν υπήρξε το ενδιαφέρον και η ανάλογη κρατική μέριμνα. «Διαχρονικά, τόνισε - κάτι που φυσικά είναι απόλυτα αληθινό - η Πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε όσο θα έπρεπε για τους παιδικούς σταθμούς». Πάντως, δίπλα στην τεράστια διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την προαναφερόμενη κατάσταση, τη δική της ευθύνη έχει διαχρονικά η παράταξη που διοίκησε και διοικεί το Δήμο, αφού δεν επιχείρησε και δεν έλυσε το σημαντικό αυτό πρόβλημα είτε αφορά το κτιριακό είτε αυτό των εργαζομένων.

Αμεσο πρόβλημα για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών, απ' όσα αναπτύχθηκαν στη συνέντευξη, αναδεικνύεται το ζήτημα των εργαζομένων. Ο νόμος Ραγκούση για τις προσλήψεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στέλνει στην ανεργία τους συμβασιούχους που ήδη εργάζονται. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των σημερινών συμβασιούχων, με δικαστικές αποφάσεις, έχει εξασφαλίσει την παραμονή της στην εργασία μέχρι το Γενάρη του 2011. Αγνωστο όμως παραμένει το τι θα γίνει μετά το Γενάρη. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, 100 άτομα από το προσωπικό των παιδικών σταθμών έχουν παραιτηθεί, ενώ ο διαγωνισμός, μέσω ΑΣΕΠ του Δήμου Αθηναίων για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού 278 ατόμων, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων στο δημόσιο.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», το Γενάρη του 2011, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα επιδεινωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ