Νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων προωθεί η κυβέρνηση, συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση την αντιλαϊκή λαίλαπα όπως συμφωνήθηκε στο «μνημονίο».
Ταυτόχρονα με το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η κυβέρνηση προχωρά στην ταχεία υλοποίηση σειράς άλλων φιλομονοπωλιακών μέτρων, όπως η απελευθέρωση των αγορών (π.χ. ηλεκτρικής ενέργειας) κλειστών επαγγελμάτων (οδικές μεταφορές), σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, κ.ά.
Επίσης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα γίνει μέσα στη βδομάδα αναμένεται να εγκριθεί ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες θα προσφέρει ζεστό χρήμα στους «επενδυτές» και μάλιστα προκαταβολικά, ενώ θα προσφέρει και σειρά άλλων «κινήτρων», όπως επιδότηση ή απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει το έδαφος για νέα μείωση στη φορολογία της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και των καπιταλιστών, που θα γίνει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβρη.
Το «στίγμα» της κυβερνητικής πολιτικής έδωσε ο Γ. Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος του συνόλου των προωθούμενων μέτρων είναι η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. «Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στοχεύει στην αναζωογόνηση της οικονομίας μας, να την καταστήσει πιο ανταγωνιστική και έγκυρη», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ιταλικό κρατικό κανάλι «Rai Uno».
Σε σχέση με το νέο φορολογικό νόμο, ο πρωθυπουργός, ως συνήθως, θολώνει τα νερά δηλώνοντας ότι «πρέπει να ανακατανεμηθούν τόσο οι υποχρεώσεις, αλλά και ο πλούτος. Ο νόμος αυτός θα χρησιμεύσει τόσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όσο και για να υποχρεώσει τις πιο πλούσιες, κοινωνικά, τάξεις, να σηκώσουν, και αυτές, το βάρος αυτής της κρίσης».
Σκόπιμα επαμφοτερίζουσα είναι η απάντησή του στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο πώλησης νησιών. «Τα ελληνικά νησιά δεν πωλούνται, πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα», δηλώνει και συμπληρώνει: «Ας μην ξεχνάμε ότι τα αρχιπελάγη μας είναι μια πηγή ευεξίας για όλους και για τους ξένους. Αν πουλούσαμε τα νησιά, θα σήμαινε ότι θα κλείναμε τη θάλασσα, ότι θα περιορίζαμε την πρόσβαση μόνο σε λιγοστά άτομα».
Παράλληλα, αποκλείει το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας, επειδή «η Ελλάδα έλαβε την ευρωπαϊκή βοήθεια, τη στιγμή που αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση να δουλέψουμε για μια ισχυρή αλλαγή και αυτή τη στιγμή, ακολουθούμε το σωστό δρόμο για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε».
Την ίδια στιγμή, από το κυβερνητικό επιτελείο έχει αρχίσει να σηκώνεται ο κουρνιαχτός της σεναριολογίας περί κυβερνητικού ανασχηματισμού, σε μια εμφανή προσπάθεια αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων. Το σήμα το έδωσε ο Θ. Πάγκαλος, δηλώνοντας με νόημα (στο «Εθνος της Κυριακής») ότι «βρίσκει μάλλον πιθανό η κυβέρνηση που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές να μη συνεχίσει χωρίς αλλαγές μέχρι το τέλος της τετραετίας». Συμπλήρωσε βέβαια το αυτονόητο ότι «ο πρωθυπουργός θα κρίνει πότε είναι απαραίτητος». Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καθόλου δεν ενοχλείται από τις «διαφωνίες» μεταξύ των υπουργών δηλώνοντας ότι «κυβερνήσεις χωρίς διαφωνίες απλούστατα δεν υπάρχουν».
Βέβαια, ο Θ. Πάγκαλος δεν μπορούσε να αποφύγει την επίθεση κατά του ΚΚΕ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η επίθεση αυτή οφείλεται στην ίδια την αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική πολιτική του ΚΚΕ. Στην ερώτηση «αν θα συνεχίσει την κόντρα με το ΚΚΕ» ο Θ. Πάγκαλος αφού επικαλείται ότι προέρχεται από το ΚΚΕ και το γνωρίζει καλά, τονίζει: «Εχω τη συνήθεια να ακούω όσα λέει το ΚΚΕ και να διαβάζω όσα γράφει ο "Ριζοσπάστης". Οποιοσδήποτε μπορεί να τα δει στο διαδίκτυο, όμως κανείς δεν κάνει τον κόπο να τα διαβάσει. Η αντίθεση του ΚΚΕ με το πολίτευμα της χώρας και το οικονομικό και κοινωνικό μας σύστημα έχει λεχθεί από την ηγεσία του με όλους τους τρόπους. Στον Τύπο, στις διαδηλώσεις και μέσα στη Βουλή».