Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνημα με «πόδια» στα εργοστάσια, στις γειτονιές, στα χωράφια

Με μικροπαραγωγούς στους οικισμούς Σώστη και Θάμνα συζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα

Από την περιοδεία στον Σώστη
Από την περιοδεία στον Σώστη
Τους οικισμούς Σώστη και Θάμνα του Δήμου Σώστη στη Ροδόπη, όπου ζει ένα κομμάτι της φτωχής αγροτιάς, των μικρών ιδιοκτητών, θύμα των πολιτικών των κυβερνήσεων, της ΚΑΠ, που οδηγείται ταχύτατα στο ξεκλήρισμα, επισκέφθηκε την Κυριακή η Αλέκα Παπαρήγα.

Στο Δημαρχείο, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ισμέτ Καδή, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους του αγροτικού συνεταιρισμού και αγρότες, καπνοπαραγωγούς και κερασοπαραγωγούς. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το συσκευαστήριο κερασιών του συνεταιρισμού - λειτουργεί ουσιαστικά ως διαλογητήριο, αφού ακόμη εκκρεμεί η επιδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ολοκλήρωση της επένδυσης με σύγχρονα συσκευαστικά μηχανήματα - και μίλησε στους συγκεντρωμένους αγρότες.

Το 80% των κατοίκων του Δήμου Σώστη είναι αγρότες, μικροϊδιοκτήτες (5-6 στρέμματα η κάθε οικογένεια). Το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα μετά βίας φτάνει τα 6.000-7.000 ευρώ. Ο καπνός εγκαταλείπεται μαζικά εξαιτίας της μείωσης των επιδοτήσεων και των εξευτελιστικά χαμηλών τιμών (30 λεπτά το κιλό στην καλύτερη περίπτωση). Φέτος, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, η παραγωγή χτυπήθηκε από ιώσεις και θα μείνει αμάζευτη στα χωράφια. Ο ΕΛΓΑ δεν τους αποζημιώνει.

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα υποστηρίξει όλα τα αιτήματα των παραγωγών και για αποζημιώσεις στον καπνό και για τη χρηματοδότηση που εκκρεμεί, κλπ. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί να στηριχθούν τα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας και να απαγορευτούν οι εισαγωγές σε προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας. Τους κάλεσε να αντιδράσουν, να προσανατολίσουν τον αγώνα τους και τις διεκδικήσεις τους στην κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ, που τους διώχνει από τη γη τους. Να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ και να δουν την προοπτική μέσα από την πρότασή του για τον παραγωγικό συνεταιρισμό.

Συστηματικό πολιτικό σχέδιο δράσης

Συζήτηση με τους κερασοπαραγωγούς στα Θάμνα
Συζήτηση με τους κερασοπαραγωγούς στα Θάμνα
Στη συνέχεια, στη συνέντευξη Τύπου στην Κομοτηνή, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που είχε στην περιοχή η εφαρμοζόμενη πολιτική, με την ανεργία να έχει αυξηθεί δραματικά και την καταστροφική πορεία της αγροτικής παραγωγής να επιταχύνεται. Σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχουν εναλλακτικές φιλολαϊκές λύσεις στα πλαίσια μιας Περιφέρειας, όταν η στρατηγική, η γενική πολιτική γραμμή που ακολουθείται είναι μια πολιτική η οποία συμφέρει τους λίγους, η οποία ικανοποιεί τα μονοπωλιακά συγκροτήματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και γενικότερα, ικανοποιεί τον ανταγωνισμό ανάμεσα στο ευρώ και στο δολάριο, στο κινέζικο γουάν, στο ρώσικο ρούβλι κλπ. Αυτό που έχει σημασία σε κάθε περιοχή, και τώρα φαίνεται ακόμα περισσότερο, είναι η γενική γραμμή, ο χαρακτήρας και ο σκοπός αυτού που λέμε ανάπτυξη.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, η καπιταλιστική ανάπτυξη γινόταν κάτω από όρους αντιπαράθεσης με το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης και κάτω από την πίεση του εργατικού και του γενικότερου κινήματος. Εκανε ορισμένες παραχωρήσεις στους εργαζόμενους, βελτίωσε σχετικά τη θέση τους γιατί αυτό βοηθούσε και στο ανέβασμα του βαθμού εκμετάλλευσης.

Τώρα ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης στηρίζεται στην ανατροπή όλων των κατακτήσεων. Δεν μπορεί να συνδυαστεί με επιμέρους παραχωρήσεις στους εργαζόμενους, με υποχωρήσεις και με ελιγμούς. Από αυτή την άποψη ο καπιταλισμός θα γίνεται βαρβαρότερος και αντιδραστικότερος και πιο επικίνδυνος, γιατί αυτή είναι η φύση του καπιταλισμού.

Αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη προσφορά μας στον εργαζόμενο λαό, δηλαδή στη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Ελλάδας, είναι να δώσουμε ώθηση και στήριξη σε ένα πρωτόγνωρο εργατικό αγροτικό λαϊκό κίνημα που πατάει τα πόδια του στο χωράφι, στον τόπο δουλειάς, στη γειτονιά, με μπροστάρηδες τις συνεπείς αγωνιστικές οργανώσεις, με νέες μορφές οργάνωσης, για την οικοδόμηση από τα κάτω προς τα πάνω και από τα πάνω προς τα κάτω ενός ισχυρού μετώπου πάλης που με όρους ρήξης θα προσπαθεί να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις.

Ταυτόχρονα θα βάλει πλώρη, χωρίς άγχος, χωρίς ξεσπάσματα τυφλά, αλλά με ένα συστηματικό πολιτικό σχέδιο δράσης, να έρθει άλλο μπλοκ ταξικών κοινωνικών δυνάμεων στην εξουσία. Αν δεν δούμε τα πράγματα έτσι, τα χρόνια που έρχονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ολόκληρη θα είναι δραματικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονοπώλια και αγροτιά δε συμβιβάζονται(2009-07-28 00:00:00.0)
Η διέξοδος βρίσκεται στο ΚΚΕ(2007-08-26 00:00:00.0)
Η αγροτιά να δώσει μαζικό «παρών» στη Θεσσαλονίκη(2005-09-06 00:00:00.0)
«Ο καπιταλισμός θα σας απαλλοτριώσει»(2004-11-30 00:00:00.0)
Το ψήφισμα της σύσκεψης(2001-11-30 00:00:00.0)
Ούτε νερό, ούτε «ρευστό»(2000-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ