Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ανοιχτές οι πληγές του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος

Συμπληρώνονται σήμερα 36 χρόνια από τη μαύρη επέτειο

Το πραξικόπημα της 15ης Ιούλη 1974 οδήγησε στην τουρκική εισβολή, πέντε μέρες αργότερα
Το πραξικόπημα της 15ης Ιούλη 1974 οδήγησε στην τουρκική εισβολή, πέντε μέρες αργότερα
Με τις πληγές του να αιμορραγούν, ο κυπριακός λαός θυμάται σήμερα, 36 χρόνια μετά, την τουρκική εισβολή, στις 20 Ιούλη 1974. Μία ακόμα μαύρη επέτειος για την Κυπριακή Δημοκρατία και - στον αντίποδα - μία μέρα λαμπρών εορτασμών για το ψευδοκράτος, με στρατιωτικές παρελάσεις και πλήθος αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης να παρίστανται σαν επίσημοι καλεσμένοι.

Η τουρκική εισβολή εξυπηρέτησε στο ακέραιο τους σχεδιασμούς τόσο της Αγκυρας, όσο και των ιμπεριαλιστικών κέντρων που επέβαλαν και το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιούλη, από την ΕΟΚΑ Β' και την ελληνική χούντα.

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ «καταδικάζει και καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή και την κατοχή, τις βαρβαρότητες του Αττίλα, τον ξεριζωμό, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τον εποικισμό και όλες τις αποσχιστικές ενέργειες που ακολούθησαν μετά το 1974», επαναλαμβάνοντας ότι η «εισβολή όπως και το πραξικόπημα σχεδιάστηκε σε κέντρα του εξωτερικού με στόχο την εξυπηρέτηση των επεκτατικών βλέψεων της Αγκυρας και των σχεδίων του ιμπεριαλισμού στην περιοχή».

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει «οι παράμετροι της λύσης είναι δεδομένοι και βρίσκονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και στο συμφωνημένο πλαίσιο των συνομιλιών». Η Τουρκία, από την πλευρά της στηρίζει τις εκδηλώσεις του ψευδοκράτους, υποστηρίζοντας ότι ο στρατός της θα εξακολουθήσει να είναι «η πιο ισχυρή ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού».

Στο μεταξύ, αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στις προτάσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για ταυτόχρονη συζήτηση του περιουσιακού με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και του κεφαλαίου της μετανάστευσης, της ιθαγένειας των αλλοδαπών και του ασύλου, που αφορά κυρίως το ζήτημα των εποίκων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυπριακή πλευρά ζητά εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στα ΗΕ, καθώς και άνοιγμα του λιμανιού της πόλης, υπό την αιγίδα της ΕΕ, για τη διεξαγωγή εμπορίου από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων.

Ο Δ. Χριστόφιας σημειώνει στις προτάσεις του ότι προτείνεται διεθνής διάσκεψη, όταν οι διαπραγματεύσεις «φτάσουν σε ακτίνα συμφωνίας», επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, η οποία θα συγκληθεί από τα ΗΕ και θα συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, η ΕΕ, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κυπριακές κοινότητες.

Τονίζεται ότι η διεθνής διάσκεψη θα ασχοληθεί με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, σχετικά με την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, καθώς και με την παρουσία όσων ξένων έχουν παράνομα εγκατασταθεί στα κατεχόμενα.

Η πλευρά του ψευδοκράτους συντάσσεται με τη θέση της Αγκυρας για διάσκεψη των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων, κάτι το οποίο εξ' αρχής η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει απορρίψει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ