Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Συλλαλητήριο οικοδόμων

«

Η ανεργία στον κλάδο των κατασκευών από καιρό έχει χτυπήσει κόκκινο», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας για να εκφράσει το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργάτες στον κλάδο. Ταυτόχρονα, να αναδείξει τη σημασία που έχει το πανελλαδικό συλλαλητήριο, που οργανώνει, μεθαύριο Πέμπτη, στην Αθήνα, διεκδικώντας άμεσα ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των ανέργων και μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας. Τα ίδια τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Η οικοδομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα το 2009, συγκριτικά με το 2005, έχει μειωθεί κατά 55%. Το ίδιο συμβαίνει και στα δημόσια έργα. Οι εργαζόμενοι του κλάδου το 2009 ήταν 35 χιλιάδες λιγότεροι από το 2007.

Το τι σημαίνει ανεργία το περιγράφει ανάγλυφα η ίδια η ανακοίνωση - κάλεσμα της Ομοσπονδίας στο συλλαλητήριο. Μέρα με τη μέρα, οι άνεργοι αδυνατούν να καλύψουν όλο και περισσότερες υποχρεώσεις. Στοιχειώδεις υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με το φαΐ, το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, το νοίκι, την εκπαίδευση και την ανατροφή των παιδιών, την αντιμετώπιση ασθενειών και άλλα. Και τόσο μεγαλώνει το πρόβλημα, όσο η πολιτική που ασκείται σε όφελος του κεφαλαίου όχι μόνον αυξάνει τον αριθμό των ανέργων, αλλά εντείνει τη φοροληστεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, οδηγεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων, υπηρεσιών και αγαθών κοινωνικού χαρακτήρα.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την οργανωμένη ταξική πάλη των εργατών. Πάλη, που θα δείχνει τις πραγματικές αιτίες και θα θέτει στόχους που απαντούν στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες. Θα αποτρέψει όσους επιχειρήσουν να απλώσουν χέρι στους άνεργους, όπως οι τράπεζες. Θα παρέμβει ενάντια σε όσους και ό,τι μπει εμπόδιο στην παροχή αναγκαίων υπηρεσιών - π.χ. Υγείας - σε ανέργους γιατί δεν τηρούν τις ...προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, θα διεκδικεί την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων. Αλλά και μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία θα διασφαλίζει τις αναγκαίες υποδομές για τη βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης. Υποδομές, δηλαδή, που έχουν να κάνουν με τους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Εκπαίδευσης, της αντιπλημμυρικής προστασίας των πόλεων, της αντισεισμικής θωράκισης κατοικιών, δημόσιων κτιρίων, βιομηχανιών και άλλα.

Η πάλη αυτή δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνον ενός κλάδου. Δεν αφορά μόνο στον κλάδο των κατασκευών η λήψη μέτρων προστασίας για τους ανέργους. Ενώ η καταπολέμηση της ανεργίας στο συγκεκριμένο κλάδο είναι άρρηκτα δεμένη με τη διεκδίκηση φθηνής, ασφαλούς και ποιοτικής λαϊκής στέγης, δημόσιας δωρεάν Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας για όλους, έργων αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας κλπ., σε όφελος του λαού, που το κεφάλαιο δεν τα κάνει γιατί δεν έχουν κέρδος. Είναι, λοιπόν, ένας αγώνας, που, αντικειμενικά, αφορά στο σύνολο των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, συνδυάζεται αναπόφευκτα με το δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος στο κέντρο της προσοχής του θα έχει τη διασφάλιση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου. Με την έννοια αυτή, το συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και η προοπτική του είναι υπόθεση όλων μας.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ