Σάββατο 12 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Εξελίξεις με Μαντέλη - Βουρλούμη

Επικυρώθηκε η εντολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για τον πρώτο, για κακούργημα παραπέμπεται ο δεύτερος

Με δική του πρωτοβουλία κατέθεσε χτες στην εξεταστική επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο «Ζήμενς» ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος ήταν μέλος του ΚΥΣΕΑ που το 2003 είχε προχωρήσει στην προμήθεια του αμαρτωλού συστήματος ασφαλείας C4I. Αφορμή στάθηκε η αναφορά του ονόματός του ως παραλήπτη ενός «non paper» της ΖΗΜΕΝΣ σχετικά με την καταλληλότητα του εν λόγω συστήματος.

Στη δεκάλεπτη κατάθεσή του, είπε ότι δεν είχε καμία θεσμική ιδιότητα που να δίνει κίνητρο σε κάποιον να του δώσει «μίζα» και πρόσθεσε ότι ως μέλος του ΚΥΣΕΑ υπέγραψε μια ομόφωνη εισήγηση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για το C4I.

Ο Κ. Σκανδαλίδης έκανε αναφορά και στα μέτρα που προωθούνται για το «πολιτικό χρήμα» και τη δήθεν διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, για να πάρει την απάντηση από τον Θ. Παφίλη ότι αν πρόκειται για τα μέτρα που προωθεί η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αυτά αποτελούν «φρικαλέα μέτρα», που στρέφονται κατά κομμάτων και κινημάτων που με τη δράση τους στρέφονται κατά του συστήματος.

Στο μεταξύ, χτες, το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας με βούλευμά του επικύρωσε την εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για τον Τ. Μαντέλη, υιοθετώντας το σκεπτικό του εισαγγελέα. Οσον αφορά την παθητική δωροδοκία, αναφέρουν ότι έχει παραγραφεί, γιατί το αδίκημα τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργού και συνεπώς εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αντίθετα, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά το Συμβούλιο Εφετών δεν έχει παραγραφεί, επειδή η πράξη διαπράχτηκε όταν ο Τ. Μαντέλης δεν ήταν υπουργός.

Στην ίδια υπόθεση της «Ζήμενς», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης και ο τέως γενικός διευθυντής Τεχνολογίας του Οργανισμού Γ. Ιωαννίδης, παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Κατηγορούνται για υπερτιμολογημένες συμβάσεις που είχε υπογράψει ο Οργανισμός το διάστημα 2003 - 2007 με εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Siemens και η Intracom, που σύμφωνα με το βούλευμα είχε ως συνέπεια να μειωθεί η περιουσία του ΟΤΕ κατά 51,7 εκατομμύρια ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ