Σάββατο 12 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι διακοπές είναι δικαίωμα

Μια αλυσίδα είναι όλα. Από το ψωμί στο φούρνο, μέχρι την αναμονή στο δημόσιο νοσοκομείο και από το φροντιστήριο του παιδιού, μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές. Οταν το μεροκάματο δεν φτάνει, πρώτα έρχονται το φαΐ και η στέγη. Και μετά αρχίζει το κόψιμο. Για να φτάσει η οικογένεια του εργαζόμενου και στο «καυτό» θέμα των διακοπών. Μια ανάγκη όλο και πιο απαραίτητη, αλλά και όλο πιο ακριβή, τόσο γιατί αυξάνονται οι τουριστικές τιμές, όσο και γιατί ακριβαίνει γενικά όλη η ζωή και τα μεροκάματα μικραίνουν. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή, αν επιτραπεί στην κυβέρνηση και στους συμμάχους της, ΕΕ, ΔΝΤ, μεγαλοεπιχειρηματίες, να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Το 50% των λαϊκών νοικοκυριών δεν θα κάνει καθόλου διακοπές φέτος. Και δεν νοιάζονται γι' αυτό ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, που προσβλέπουν κυρίως στους ξένους τουρίστες για να γεμίσουν τα δωμάτια και τις τσέπες τους. Ο εγχώριος τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20% των εσόδων, ωστόσο ο επιχειρηματίας του τουρισμού δεν έχει πρόβλημα αν μπορέσει να αναπληρώσει τις απώλειες από τον εισερχόμενο τουρισμό. Ετσι, και οι διακοπές παίρνουν το δρόμο των περικοπών, όπως γίνεται με άλλες βασικές λαϊκές ανάγκες που δεν καλύπτονται.

Το ΚΚΕ όμως, έχει άλλη άποψη. Δηλώνει το αυτονόητο, που για μερικούς από εκείνους που απεργάζονται τα βάσανα του λαού, κρίνεται ακόμη και ως υπερβολή. Για το ΚΚΕ, είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των εργαζομένων και των οικογενειών τους στον τουρισμό, στις διακοπές, στην ανάπαυση, στην προαγωγή της υγείας τους, στην αναψυχή. Αδιαπραγμάτευτο. Οπως το καλό μεροκάματο, αυτό που θα φτάνει για όσα χρειάζονται. Οπως οι σωστές υπηρεσίες δημόσιας Υγείας, αυτές που θα κάνουν καλά τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Οπως η επαρκής μόρφωση, αυτή που χρειάζονται τα παιδιά του λαού για να προκόψουν. Οπως η σύνταξη, που θα πρέπει να εξασφαλίζει αξιοπρεπή ζωή και να δίνεται όσο υπάρχει ακόμη ζωή. Κι όπως δηλώνει το ΚΚΕ απερίφραστα ότι οι διακοπές είναι δικαίωμα για τις λαϊκές οικογένειες, έτσι δηλώνει και αγωνίζεται γι' αυτό, ώστε και οι εργαζόμενοι του κλάδου να μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους. Να έχουν πλήρη δικαιώματα. Να μην αποτελούν τα «πειραματόζωα» των νέων εργασιακών σχέσεων, των «ελαστικών», των άδικων εργασιακών σχέσεων, που εντείνουν την εκμετάλλευση και ευνοούν διαρκώς τα αφεντικά.

Ολα αυτά, όμως, δεν μπορούν να γίνουν στη βάση των σημερινών δεδομένων, με τον τουρισμό να προβάλλεται ως «ατμομηχανή» της ανάπτυξης, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν απρόσκοπτα τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου. Η λύση - και αυτού του προβλήματος - είναι μία: λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία. Ο κεντρικός σχεδιασμός της τουριστικής κοινωνικής εργασίας ως αναπόσπαστου στοιχείου της λαϊκής οικονομίας. Η μετατροπή σε κρατική - κοινωνική ιδιοκτησία όλων των μεγάλων ξενοδοχειακών και τουριστικών εγκαταστάσεων. Και παράλληλα, η κατάργηση της εμπορευματοποίησης της γης.

Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Και στο θέμα των διακοπών, η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη εγγύηση μιας καλύτερης ζωής. Κι αυτό που χρειάζεται, είναι οι συγκεκριμένοι στόχοι να γίνουν αντικείμενο κοινής πάλης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών ιδιοκτητών, κόντρα στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας, κόντρα στα συμφέροντα των τουριστικών μονοπωλιακών ομίλων.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ