Πέμπτη 3 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Δαιδαλώδη κανάλια χρήματος και διαφθοράς

Την μπόχα του συστήματος που διαπλέκει τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τους πολιτικούς υπερασπιστές τους αποκαλύπτουν οι εξελίξεις

Ενα πολυπλόκαμο δίκτυο φαίνεται πως χρησιμοποιούσε η πολυεθνική, για να φτάνουν οι μίζες στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς στόχους της
Ενα πολυπλόκαμο δίκτυο φαίνεται πως χρησιμοποιούσε η πολυεθνική, για να φτάνουν οι μίζες στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς στόχους της
Ενα μέρος της διαδρομής του «μαύρου χρήματος» της ΖΗΜΕΝΣ, στην οποία εμπλέκονται επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, εμφανίστηκε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή με την κατάθεση του επιχειρηματία Μ. Κάτσικα, ιδιοκτήτη της φαρμακευτικής εταιρείας ΦΑΡΑΝ, έξι ακόμα επιχειρήσεων και 20 κτηματικών εταιρειών.

Το όνομά του εμπλέκεται στην υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ, επειδή φαίνεται να πραγματοποιεί χρηματικές συναλλαγές ύψους 200.000 ευρώ αξιοποιώντας την εταιρεία «Placid blue», μέσω της οποίας ο πρώην επικεφαλής της ΖΗΜΕΝΣ Μ. Χριστοφοράκος έκανε τις πληρωμές από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής πολυεθνικής. Ο ίδιος εμπλέκεται και στο e-mail που ο Σ. Βαλυράκης επικαλέστηκε για να καταλογίσει σε πρώην υπουργό της ΝΔ δωροδοκία από τη «Ζήμενς».

Καταθέτοντας, ο Μ. Κάτσικας, είπε ότι είχε δώσει 200.000 ευρώ σε κάποιον Μ. Παπαδογιαννάκη, σαν αντίτιμο για την αγορά ενός σπιτιού στο Σούνιο, αλλά τελικά η δουλειά χάλασε και ο Παπαδογιαννάκης, το 2003 επέστρεψε τα χρήματα σε λογαριασμό του Κάτσικα σε ελβετική τράπεζα, μέσω της εταιρείας «Placid blue».

Από τότε και μέχρι το 2008 ο Μ. Κάτσικας δεν κίνησε καθόλου το λογαριασμό του στην Ελβετία, όπου υπάρχουν ακόμη 800.000 ευρώ. Την ίδια χρονιά, μπλοκαρίστηκε ο λογαριασμός του λόγω της εμπλοκής της «Placid blue» στα «μαύρα ταμεία» της ΖΗΜΕΝΣ. Ο ίδιος ζήτησε να αποδεσμευτούν τα 800.000 αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό από τις αρχές.

Το περίεργο είναι ότι μόλις ανακοινώθηκε ότι θα γίνει Εξεταστική για την ΖΗΜΕΝΣ, οι Κάτσικας και Παπαδογιαννάκης υπέγραψαν στις 18 Δεκέμβρη του 2009 (έξι ολόκληρα χρόνια μετά το 2003) συμφωνητικό στο οποίο υπάρχουν μεταξύ άλλων διευκρινίσεις για το πώς κινήθηκε το χρήμα.

Σε αυτό, ο Παπαδογιαννάκης ισχυρίζεται ότι ο Κάτσικας του υπέδειξε ένα λογαριασμό στην Ελβετία για την επιστροφή των 200.000 ευρώ, αλλά επειδή ο ίδιος δεν ήθελε να μπλέξει με τράπεζες, έδωσε τα 200.000 μετρητά στον γείτονά του Γ. Κλάδη και αυτός έβαλε τα λεφτά στο λογαριασμό του Κάτσικα μέσω της «Placid blue», της οποίας είναι ιδιοκτήτης.

Στην κατάθεσή του στην Εξεταστική, ο Μ. Κάτσικας είπε ότι δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τη ΖΗΜΕΝΣ και τις προμήθειές της και ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε ότι η «Placid blue» ήταν εταιρεία που είχε ανοίξει ο Χριστοφοράκος για τα «μαύρα ταμεία» της ΖΗΜΕΝΣ.

Συντηρούν τον Σαμαρά στο κάδρο

Στο μεταξύ, ζήτημα κλήσης του Α. Σαμαρά θέτουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά την αποκάλυψη επιστολής (e-mail) του Ε. Σέκερη (είναι μπατζανάκης του Α. Σαμαρά) προς τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, με την οποία του ζητεί με μεσολαβήσει στον Μ. Χριστοφοράκο, προκειμένου να αναβαθμιστεί μέσα στην ΖΗΜΕΝΣ στην οποία εργαζόταν.

Παρακινώντας τον Α. Σαμαρά να επικοινωνήσει με τον εργοδότη του, Μ. Χριστοφοράκο, ο Ε. Σέκερης λέει στο ηλεκτρονικό του μήνυμα ότι ήταν ο βασικός χειριστής των προμηθειών της ΖΗΜΕΝΣ από τον ΟΤΕ και γνωρίζει όλο το παρασκήνιο. Γι' αυτό συστήνει στον Α. Σαμαρά: «Δε χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα ευγενής μαζί του. Τους έχω προσφέρει πάρα πολλά και το γνωρίζει πολύ καλά. Ξέρει ότι γνωρίζω πολλά για τις βρωμιές τους και ότι έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό».

Ο Ε. Σέκερης έχει καταθέσει ήδη στην Εξεταστική, έχει ισχυριστεί ότι ήταν παραγκωνισμένος στη «ΖΗΜΕΝΣ» και δεν είχε αναφέρει τίποτα για το βασικό του ρόλο στις προμήθειες του ΟΤΕ. Από την πλευρά της, η ΝΔ προσπαθεί να βγάλει το όνομα του Α. Σαμαρά από το «κάδρο» της σκανδαλολογίας, συμμετέχοντας παράλληλα στον πόλεμο των εντυπώσεων και του συμψηφισμού που έχει στηθεί γύρω από τις Εξεταστικές Επιτροπές.

«Τίποτα το καινούργιο δεν προσθέτει το e mail σε όσα είναι ήδη γνωστά», τόνισε στη δήλωσή του ο βουλευτής Αν. Νεράτζης, επικαλούμενος ότι το ΠΑΣΟΚ γνώριζε την εξ αγχιστείας συγγένεια του προέδρου της ΝΔ με τον Ευ. Σέκερη, αφού είχε καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή». Επικαλέστηκε μάλιστα δήλωση του προέδρου της Εξεταστικής, Σ. Βαλυράκη, σύμφωνα με την οποία «η επικοινωνία του κ. Σέκερη συγγενή του κ. Σαμαρά δεν είχε καμία σχέση - βάσει της εικόνας που έχουμε στην Επιτροπή μας - με το αντικείμενο που διερευνούμε».

Επίσης, σε «νον πέιπερ» της Ρηγίλλης αναφέρεται ότι πράγματι «σε χρόνους ανύποπτους» ο Α. Σαμαράς θεώρησε σωστό να ζητήσει τηλεφωνικά από τον Μ. Χριστοφοράκο, τον Δεκέμβρη του 2006 να δείξει ενδιαφέρον για εξ αγχιστείας συγγενικό του πρόσωπο (που εργάζεται στη «Ζήμενς» από το 1985, και πολύ πριν τον γνωρίσει,) το οποίο για πολλά χρόνια ένιωθε ότι δεν είχε τύχει, από τον εργοδότη του, ανάλογης με τα προσόντα του, συμπεριφοράς. Η προσπάθεια του κ. Σαμαρά απέτυχε πλήρως».

Χιλιοπαιγμένο σενάριο συγκάλυψης

Σχολιάζοντας τη χτεσινή κατάθεση Κάτσικα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι είδαμε το ίδιο σενάριο με πρόσωπα επιχειρηματίες και εκπροσώπους επιχειρήσεων, οι οποίοι συμμετέχουν στη διακίνηση «μαύρου χρήματος» και ταυτόχρονα παριστάνουν τις αθώες περιστερές. Εχουν δε την ίδια υπερασπιστική γραμμή, εμφανιζόμενοι ως δανειστές ή δανειζόμενοι από φίλους.

«Εντελώς τυχαία και κατά διαβολική σύμπτωση», είπε ο Θ. Παφίλης, ο Μ. Κάτσικας έκανε συμβολαιογραφική πράξη για το ακίνητό του μόλις ανακοινώθηκε ότι θα γίνει εξεταστική επιτροπή για τη ΖΗΜΕΝΣ. Τα παραπάνω, συνέχισε, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τη διαπλοκή που αναπτύσσεται στο έδαφος του «ελεύθερου ανταγωνισμού».

Σχετικά με την πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να κληθεί στην Εξεταστική ο Α. Σαμαράς παρέπεμψε σε σχετική δήλωση που είχε κάνει για τον Κ. Σημίτη λέγοντας ότι δεν έχουμε αντίρρηση στην κλήση οποιουδήποτε αρκεί να μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το έργο της Επιτροπής.

Νωρίτερα το πρωί μέσα σε κλίμα έντασης ασκήθηκε κριτική για τους χειρισμούς του προέδρου της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκη να μην ενημερώσει τα μέλη της σχετικά με τους χειρισμούς του για το περίφημο πλέον e-mail που κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αφορούσε πληρωμή σε «άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου» το 2008 και κατά τον Μ. Κάτσικα πληρωμή σε ντουλαπά για τα κουφώματα του σπιτιού του.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης άσκησε κριτική για το γεγονός ότι δε δόθηκαν στα κόμματα πληροφορίες με σαφήνεια για το επίμαχο e-mail και τόνισε ότι «δεν θα πάρουμε μέρος σε κινήσεις εντυπωσιασμού και άλλα επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα φερθούμε, είπε, με σοβαρότητα και σταθερότητα όπως μέχρι τώρα και στο μέτρο των δυνάμεών μας θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σ. Βαλυράκης επέμεινε και χτες να λέει ότι από τη στιγμή που η επίσημη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται σε «άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου» είχε χρέος να ερευνήσει το θέμα με κάθε τρόπο.

Στη δικογραφία το επίμαχο μήνυμα

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί για το γνωστό e-mail στο οποίο εμπλέκεται ο Μ. Κάτσικας, κάλεσε τους δύο εφέτες ανακριτές Ι. Φιοράκη και Μ. Νικολακέα στο δικαστικό μέγαρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να τον πληροφορήσουν, αν η ηλεκτρονική επιστολή περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Οι δύο εφέτες ανακριτές γνωστοποίησαν ότι υπάρχει στη δικογραφία και κάνει αναφορά σε δύο εμβάσματα ύψους 12.000 δολαρίων. Οι δύο δικαστές επισήμαναν στον Ι. Τέντε ότι το εν λόγω e-mail, πλέον του ότι αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας της Ζήμενς, αντίγραφό του είχε διαβιβαστεί στη Βουλή και μάλιστα είναι αριθμημένο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ