Πέμπτη 3 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τεράστια αδιέξοδα από τη συνειδητή υποβάθμιση

Το ότι η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναδεικνύει η ένταση των αδιεξόδων που γεννούν για ασθενείς και εργαζόμενους στην Υγεία τα παιγνίδια μεταξύ προμηθευτών - κυβέρνησης. Οι μεν προμηθευτές σταματούν τον εφοδιασμό δημόσιων νοσοκομείων το δε (αστικό) κράτος κρύβεται πίσω από τα «τεράστια ελλείμματα» και τις «τεράστιες δαπάνες» που πρέπει να μειωθούν.

Ετσι, στον «Ευαγγελισμό» εδώ και μια βδομάδα δεν έγινε εμφύτευση βηματοδοτών σε πέντε ασθενείς, καθώς άρχισε μια καραμπόλα μεταξύ της προμηθεύτριας εταιρείας - που ήθελε να πουλήσει με 3.500 ευρώ και του «παρατηρητηρίου τιμών» που έδινε τιμή 2.900 ευρώ. Μάλιστα τρεις ασθενείς δήλωσαν ότι με δική τους απόφαση φεύγουν απ' το νοσοκομείο και θα χειρουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα, όπου η εμφύτευση των βηματοδοτών μπορεί να επιβαρύνει τον ασφαλιστικό τους φορέα μέχρι και 12.000 ευρώ για τον καθένα. Σημειώνουμε ότι η καθυστέρηση στην τοποθέτηση βηματοδότη μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία... Αργά το απόγευμα χτες υπήρξαν υποσχέσεις απ' τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι σήμερα θα προμηθευτεί τους βηματοδότες για τους δύο ασθενείς.

Εξαντλούνται οι εργαζόμενοι - Αναβάλλονται χειρουργεία

Χτες, οι εργαζόμενοι στο «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας να πληρωθούν τις δεδουλευμένες υπερωρίες, εξαιρέσιμα και νυχτερινά που τους οφείλονται για τους μήνες Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη και Απρίλη 2010. Κατήγγειλαν ότι στις 1.200 οργανικές θέσεις εργαζομένων κενές είναι οι 400, απ' τις οποίες 200 αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό. Στα νοσηλευτικά τμήματα μια νοσηλεύτρια έχει στη φροντίδα της 20 έως 40 ασθενείς! Μεγάλες ελλείψεις παρουσιάζονται και σε υλικά και φάρμακα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να τα πληρώνουν απ' την τσέπη τους. Το τελευταίο διάστημα λείπει φάρμακο που ανεβάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι απολύτως απαραίτητο για ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και όσους κάνουν χημειοθεραπεία. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι αν δεν πληρωθούν θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από αύριο.

Ακόμα, χτες οι προμηθευτές προχώρησαν στην απόσυρση των παρακαταθηκών υλικών (οι παρακαταθήκες είναι στοκ υλικών που δεν έχει αγοράσει το νοσοκομείο, αλλά το αφήνουν οι εταιρείες στο νοσοκομείο προκειμένου να καλυφθεί το κενό που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα στις παραγγελίες) από το Οφθαλμιατρείο και το Ασκληπιείο της Βούλας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αναγκαία υλικά για τις εγχειρήσεις. Αναβολές χειρουργείων έγιναν και στο ΚΑΤ γιατί δεν υπήρχαν υλικά σπονδυλοδεσίας και στο «Αμαλία Φλέμινγκ», γιατί δεν υπήρχαν υλικά για εγχείρηση καταρράκτη.

Το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο των περικοπών, οι διοικήσεις πολλών νοσοκομείων έχουν δώσει εντολή στις οικονομικές υπηρεσίες να κάνουν μειωμένες παραγγελίες, με αποτέλεσμα να λείπουν υλικά. Σε μεγάλα νοσοκομεία παρατηρούνται καθημερινά ελλείψεις σε υλικά όπως γάζες και σύριγγες.

Σήμερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου πραγματοποιούν στις 6.30 μ.μ. οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών τους από 1/12/2009, χωρίς περικοπές. Διεκδικούν ακόμα να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις για τα νυχτερινά, τις αργίες και τις υπερωρίες για όλο το 2010 και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν να εργάζονται υπερωριακά από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ