Πέμπτη 3 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για την άρση του καμποτάζ

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια κατέθεσε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, κάνοντας εκτενή αναφορά στις μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών ενάντια στην πολιτική που τσακίζει ολόπλευρα τις λαϊκές ανάγκες.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια με σημαίες τρίτων μη κοινοτικών χωρών. Οι ναυτεργάτες που απασχολούνται στον τομέα της κρουαζιέρας στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας του 2008, είναι περισσότεροι από 50.000.

Οι ισχυρισμοί περί "υγιούς ανταγωνισμού", που θα ωφελούσε δήθεν την ανάπτυξη του τουρισμού, καταρρίπτονται από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια είναι νηολογημένα σε σημαίες ευκαιρίας, νηολόγια των κρατών - μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών, με άθλιες συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης των ναυτεργατών. Το 83% του στόλου αυτού ανήκει σε 5 ναυτιλιακούς μονοπωλιακούς ομίλους.

Εκτιμά η Επιτροπή ότι η άρση του καμποτάζ για τα κρουαζιερόπλοια ωφελεί τους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη σκληρή εκμετάλλευση των ναυτεργατών; Θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση ο μαζικός διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τα κρουαζιερόπλοια;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ