Πέμπτη 3 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Στόχος της να δέσει χειροπόδαρα τους λαούς

Απάντηση στις προκλήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, μιλώντας σε συνεδρίαση της ελληνικής Βουλής

Με εκβιασμούς και απειλές η ΕΕ κατάφερε να «περάσει» την αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας. Τώρα, με ψέματα και προκλήσεις προσπαθεί να τη νομιμοποιήσει στις λαϊκές συνειδήσεις

Associated Press

Με εκβιασμούς και απειλές η ΕΕ κατάφερε να «περάσει» την αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας. Τώρα, με ψέματα και προκλήσεις προσπαθεί να τη νομιμοποιήσει στις λαϊκές συνειδήσεις
Να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού τον εργασιακό μεσαίωνα και το τσαλαπάτημα των εργατικών κατακτήσεων στις χώρες - μέλη της ΕΕ προσπάθησε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ, αξιοποιώντας γι' αυτό το σκοπό το βήμα της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εξωτερικών και Οικονομίας της ελληνικής Βουλής, με αντικείμενο το ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Αναφερόμενος στα αντιλαϊκά πακέτα που προωθούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου στο όνομα των ελλειμμάτων και του χρέους, ο Γέρζι Μπούζεκ ισχυρίστηκε ότι «οι ευθύνες μας ως βουλευτές είναι να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία».

Για να δικαιολογήσει μάλιστα τη θέση του, επιστράτευσε τα «παράσημα» που κληροδότησε στους αντεπαναστάτες της Πολωνίας η καπιταλιστική παλινόρθωση, λέγοντας για τη χώρα από την οποία κατάγεται: «Πριν από 20 χρόνια, πετύχαμε την ελευθερία μας και προσφύγαμε στη Δύση. Κάναμε τις μεταρρυθμίσεις μας από την αρχή. Για παράδειγμα, 22.000 χιλιάδες ανθρακωρύχοι έχασαν τη δουλειά τους, αλλά ήταν απαραίτητο να γίνει».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να προτρέψει το αντιλαϊκό μπλοκ στην Ελλάδα «να ακολουθήσετε τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίσατε», ενώ παρουσιάζοντας την εικόνα των εργαζομένων στην ΕΕ υποστήριξε προκλητικά ότι «πρέπει να εργαζόμαστε περισσότερο, να περικόψουμε τις διακοπές και τις άδειες και να αποταμιεύουμε για να έχουμε σύνταξη».

Με άλλα λόγια, να δουλεύουν οι εργαζόμενοι μέχρι τον τάφο, μέσα σε εξαντλητικές συνθήκες, για να γίνουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια τα πιο ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως προβλέπει και η νέα στρατηγική της ΕΕ. Το στόχο αυτό υπηρετεί από πολιτική σκοπιά και η Συνθήκη της Λισαβόνας, η μετεξέλιξη δηλαδή του «ευρωσυντάγματος».

Αντιδραστική εξέλιξη σε βάρος των λαών

Απάντηση στις προκλήσεις έδωσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας, ο οποίος ξεκίνησε την παρέμβασή του καταδικάζοντας τη δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού στη νηοπομπή αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.

Μιλώντας για την ουσία της Λισαβόνας, είπε ότι «αποτελεί αντιδραστική εξέλιξη σε βάρος των λαών. Συνιστά εμβάθυνση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και των 4 ελευθεριών του κεφαλαίου που αυτή θεμελίωσε, προβλέποντας ταυτόχρονα τα πολιτικά και οικονομικά μέσα για την προώθηση των στρατηγικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, για τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών των μονοπωλίων και την ενίσχυση της εξουσίας του κεφαλαίου. Είναι το "ευρωσύνταγμα" που εμφανίστηκε με άλλο περιτύλιγμα για να εξαπατηθούν οι ευρωπαϊκοί λαοί».

Οσον αφορά στον ισχυρισμό περί «αναβάθμισης των εθνικών Κοινοβουλίων», που επικαλέστηκε ο Γέρζι Μπούζεκ, ο Γ. Τούσσας το χαρακτήρισε «χοντροκομμένο αστείο», λέγοντας ότι έχουν «συμβουλευτικό ρόλο με δύο στόχους: Να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών και να εμπλέξουν το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης στη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος».

Οσον αφορά στις εξελίξεις στην οικονομία, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ» και για «ένταση της ανισομετρίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες - μέλη που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στις ήδη οξυμένες δυσκολίες αστικής διαχείρισης».

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν στόχο την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων αλλά «αποτελούν ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου».

Με σημαία τον αντικομμουνισμό

Επισήμανε ακόμα ότι αυτές οι πολιτικές γεννούν αντιδράσεις «γι' αυτό οι δυνάμεις του κεφαλαίου στην ΕΕ επιστρατεύουν και πρωτοστατούν στον χυδαίο αντικομμουνισμό. Στην παραχάραξη της Ιστορίας με την εξίσωση του φασισμού-ναζισμού με τον κομμουνισμό, στη συκοφάντηση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και των επιτευγμάτων της, στη λασπολογία και στις διώξεις ενάντια στα κομμουνιστικά κόμματα, στην ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ προκάλεσε ευθέως τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλώντας για την «προκλητική ενέργεια της πολωνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση των κομμουνιστικών συμβόλων στην Πολωνία, ποινικοποιώντας την κομμουνιστική ιδεολογία με νόμο που ενεργοποιείται στις 8 Ιούνη του 2010».

Θύμισε μάλιστα ότι «αυτές οι πρακτικές έρχονται σε συνέχεια ανάλογων στις χώρες της Βαλτικής και στην Ουγγαρία». Στη δευτερολογία του, κατά το αναμενόμενο, ο Γ. Μπούζεκ απέφυγε να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο θέμα.

Σε δηλώσεις του στον «Ρ», σχολιάζοντας τη συνεδρίαση, ο Γ. Τούσσας σημείωσε ότι «το μήνυμα που εξέπεμψε το ΚΚΕ από την Ακρόπολη, "Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε", ακούγεται σήμερα στους δρόμους της Μαδρίτης, του Παρισιού, του Βουκουρεστίου. Αύριο θα αντηχεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ιστορική εξέλιξη δε σταματά, συνεχίζουμε, έχοντας εμπιστοσύνη ότι η ταξική πάλη αποτελεί κινητήρια δύναμη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ