Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διεργασίες για παραπέρα θωράκιση του αντιλαϊκού οικοδομήματος

Δανοί εργαζόμενοι διαδηλώνουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής τους. Η θηλιά που σφίγγει στο λαιμό των λαών όλης της Ευρώπης είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει αργά ή γρήγορα γενικευμένες αντιδράσεις
Δανοί εργαζόμενοι διαδηλώνουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής τους. Η θηλιά που σφίγγει στο λαιμό των λαών όλης της Ευρώπης είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει αργά ή γρήγορα γενικευμένες αντιδράσεις
Το θέμα της «οικονομικής διακυβέρνησης» στο πλαίσιο της ΕΕ και κυρίως της ευρωζώνης έρχεται όλο και πιο έντονα στο προσκήνιο, μαζί και τα σενάρια για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στα κράτη - μέλη που «καθυστερούν» να προσαρμοστούν στους αναγκαίους για το κεφάλαιο ρυθμούς προώθησης της αντιλαϊκής στρατηγικής.

Παράλληλα εξελίσσεται και η συζήτηση για τη λειτουργία ενός ταμείου «προστασίας του ευρώ», θέμα που θα απασχολήσει την Παρασκευή και τη συνεδρίαση της επιτροπής που συστήθηκε γι' αυτό το σκοπό στο πλαίσιο της ΕΕ. Χτες, με τις ψήφους των δύο κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, καθώς και μερίδας των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, η αυστριακή Βουλή ενέκρινε την εκταμίευση του αυστριακού μεριδίου στο μηχανισμό δανεισμού της Ελλάδας, καθώς και τη συμμετοχή της χώρας στο μηχανισμό «προστασίας του ευρώ».

«Το ευρώ κινδυνεύει» και «αν δεν προστατευτούμε από αυτόν τον κίνδυνο, οι συνέπειες για την Ευρώπη και πέραν αυτής θα είναι ανυπολόγιστες», τόνισε χτες μιλώντας στην Κάτω Βουλή η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι «αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη».

Υπογράμμισε ακόμα πως «θέλω η Ευρώπη να δεσμευτεί ότι θα υιοθετήσει μια νέα κουλτούρα σταθερότητας», λέγοντας ότι «οι κανόνες δε θα πρέπει να προσανατολίζονται προς τους πιο αδύναμους, αλλά προς τους πιο ισχυρούς». Μάλιστα, επανέλαβε τα μέτρα εναντίον των κρατών εκείνων που «επιμένουν να ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους». Σαν τέτοια ανέδειξε το μπλοκάρισμα των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, την αφαίρεση των δικαιωμάτων ψήφου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την υπαγωγή σε διαδικασία πτώχευσης, βάσει μιας διαδικασίας που θα τους επιβληθεί.

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», το οποίο επικαλείται έγγραφο εργασίας, υποστηρίζει πως η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει στα κράτη - μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν αυστηρούς κανόνες προς τις χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους και να εμπιστευτούν στην ΕΚΤ ή σε ανεξάρτητα ινστιτούτα την εκ των προτέρων εξέταση των εθνικών προϋπολογισμών τους.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω την πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία τα προγράμματα των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών - μελών της ευρωζώνης θα «περνούν» από ευρωπαϊκή έγκριση πριν ψηφιστούν στα εθνικά κοινοβούλια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «τα προγράμματα σταθερότητας των χωρών της ευρωζώνης θα μπορούν να υποβάλλονται σε μια ανεξάρτητη και σοβαρότερη εξέταση η οποία θα διενεργείται από την ΕΚΤ ή έναν κύκλο ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων (...) Η ευθύνη των εθνικών κοινοβουλίων για τον προϋπολογισμό τους πρέπει να είναι σεβαστή».

Παράλληλα, ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, υπογράμμισε ότι τάσσεται υπέρ μιας οικονομικής ένωσης, πέραν της νομισματικής, υπογραμμίζοντας τρία βασικά στοιχεία για την πορεία: Την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ώστε με επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα να διαφυλαχθεί η οικονομική σταθερότητα. Την επιτάχυνση, ένταση και ολοκλήρωση της οικονομικής μεταρρύθμισης των αγορών, με πλαίσιο διόρθωσης του συστήματος των δημοσιονομικών αγορών. Τη λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, με την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με θέσπιση κυρώσεων και κανόνων.

Παρέμβαση για τις μετοχές γερμανικών τραπεζών

Την απαγόρευση μέχρι τις 31 Μάρτη του 2011 των ανοιχτών πωλήσεων (naked short-selling) στις μετοχές των δέκα σημαντικότερων τραπεζικών ιδρυμάτων και σε συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου σε ομόλογα κρατών της ευρωζώνης ανακοίνωσε χτες η γερμανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, BaFin.

Με την κίνηση αυτή η Επιτροπή υποτίθεται πως θέλει να αποτρέψει φαινόμενα χειραγώγησης στις τιμές των μετοχών των συγκεκριμένων τραπεζών (και των ομολόγων της κρατών της ευρωζώνης) στις κύριες χρηματιστηριακές αγορές. Η χειραγώγηση συνήθως γίνεται από μεγάλα χρηματοοικονομικά «χαρτοφυλάκια», προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά, την αγορά των παραγώγων.

Πρόκειται για μια τακτική που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις και η οποία στηρίζεται στις συνδυασμένες παρεμβάσεις που κάνουν οι μεγάλοι «παίχτες» των χρηματιστηρίων, ταυτόχρονα στις κύριες και τις δευτερογενείς αγορές. Το φαινόμενο, για παράδειγμα, που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες, είναι περίπου το εξής: Μεγάλα «χαρτοφυλάκια», αυτά που τα χαρακτηρίζουν κερδοσκοπικά, βάζουν στοίχημα-ποντάρουν, υπογράφουν συμβόλαια ότι τα ελληνικά, ας πούμε, ομόλογα θα παρουσιάσουν πτώση. Σε περίπτωση που αυτό επαληθευτεί, τη μέρα που θα λήξει το συγκεκριμένο συμβόλαιο, ο κάτοχός του θα έχει εξασφαλισμένο κάποιο κέρδος.

Ανάλογα με τα κεφάλαια που παίζονται σε αυτή την αγορά, οι κάτοχοι των συγκεκριμένων συμβολαίων μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές των ομολόγων στην κύρια αγορά. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι οι ανοιχτές πωλήσεις (οι πωλήσεις δηλαδή ομολόγων χωρίς να ορίζεται τιμή πώλησης) κάτι που οδηγεί αυτόματα στην πτώση της τιμής τους. Με βάση αυτή την εξέλιξη, τη χειραγώγηση της τιμής στην κύρια αγορά, ο «κερδοσκόπος» εξασφαλίζει το κέρδος του στην αγορά παραγώγων, αλλά στο μεταξύ οι τιμές των ομολόγων έχουν ήδη βουλιάξει και τα επιτόκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μίκαελ Οφερ, επισήμανε ότι «η επιλογή αυτών των απαγορεύσεων έγινε σωστά, καθώς κατέστη σαφές ότι τα προηγούμενα μέτρα δε σταθεροποίησαν επαρκώς τις χρηματοπιστωτικές αγορές». Ωστόσο, ο Κιθ Ουίριτς, της «Fifth Third Asset Management Inc.», εκτίμησε ότι «η κίνηση της γερμανικής κυβέρνησης υποδεικνύει ότι το δράμα εκτυλίσσεται και κλιμακώνεται στην Ευρώπη», ενώ και άλλοι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα του εν λόγω μέτρου και αρκετοί θεωρούν ότι δείχνει «απόγνωση».

Ποικίλες αντιδράσεις

Κατανοητές χαρακτήρισε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ, τις επιφυλάξεις της Γερμανίας έναντι των έντονων διακυμάνσεων των αγορών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «τέτοιες ενέργειες θα ήταν πιο αποτελεσματικές αν ήταν συντονισμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Είναι σημαντικό τα κράτη - μέλη να συνεργασθούν ώστε να θέσουν γρήγορα σε εφαρμογή ένα ευρωπαϊκό καθεστώς που δε θα παρέχει τη δυνατότητα επιλογών μεταξύ νομοθετικών πλαισίων και κατακερματισμού του εσωτερικού της ΕΕ, αλλά και διεθνώς», σχολίασε ο Μ. Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι «θα ήταν χρήσιμο το θέμα αυτό να παραπεμφθεί στο ΕΚΟΦΙΝ αυτή την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες».

Στο ίδιο πνεύμα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, απέκλεισε αντίστοιχη κίνηση από τη Γαλλία και ζήτησε να συγκληθεί η σύνοδος των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς της Ευρώπης για να εξετάσουν τις επιπτώσεις από τη γερμανική απόφαση. Την απροθυμία τους εξέφρασαν και οι κυβερνήσεις Ολλανδίας, Ιταλίας και Σουηδίας.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υποστήριξε τη γερμανική απόφαση και κάλεσε τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν μία συντονισμένη δράση. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, δήλωσε ότι στηρίζει τις αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε ακόμη πείσει τις αγορές, καθώς βλέπουμε και περαιτέρω πτώση του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης», εκτίμησε χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υποστήριξε πως «αναμένουμε κάθε χώρα να εξοφλήσει τα χρέη της. Μέχρι τώρα και η Ελλάδα έχει εξοφλήσει κάθε χρέος».

Μάλιστα, ο Β. Σόιμπλε, αναφερόμενος στην πρόταση της Γερμανίας για επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, δήλωσε ότι στην περίπτωση που διαφωνήσει η Μεγ. Βρετανία - η οποία έχει ήδη διατυπώσει τις διαφωνίες της - «θα αρκεστούμε στην ευρωζώνη», σημειώνοντας ωστόσο ότι το «ιδανικό» θα ήταν να υιοθετηθεί μια τέτοια ρύθμιση σε επίπεδο τουλάχιστον ΕΕ ή και παγκόσμιο.

«Δύο είναι οι στόχοι μας. Πρώτα από όλα ένας μεγαλύτερος έλεγχος των αγορών και δεύτερον μια κατανομή των βαρών, όπου και οι αγορές θα συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης», υπογράμμισε σχετικά η Α. Μέρκελ. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της γερμανικής πρότασης έχει ταχθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Τετραπλασιασμός κερδών για το ΔΝΤ

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε χτες ότι τετραπλασίασε τα έσοδά του την περίοδο 2009-2010. Μέχρι τα τέλη Απρίλη σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 400% με τα «καθαρά επιχειρηματικά του κέρδη να ανέρχονται σε 534 εκατομμύρια δολάρια έναντι 126 εκατομμυρίων δολαρίων της προηγούμενης χρήσης».

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη κερδοφόρα χρονιά του ΔΝΤ, που σύμφωνα με τα στελέχη του «οφείλεται στα έσοδα από την πιστωτική του δραστηριότητα», δηλαδή το ξεζούμισμα λαών και κρατών, η οποία, όπως σημειώνουν, εκτοξεύθηκε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Στα κέρδη του ΔΝΤ σημαντικό κομμάτι καταλαμβάνει και η πώληση 403,3 τόνων χρυσού, ήτοι το ένα όγδοο του αποθέματός του, σε κυβερνήσεις διάφορων χωρών του πλανήτη.

Στην ίδια όχθη του Ατλαντικού, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε χτες ότι επιθυμεί να δει την Ευρώπη «να συνεχίζει μέχρι τέλους» το σχέδιο «διάσωσης» από την κρίση. Παράλληλα, ο πρώην διοικητής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας και επικεφαλής του επιτελείου του Μπ. Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κρίσης, Πολ Βόλκερ, υπογράμμισε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ αν δε θέσουν υπό έλεγχο το έλλειμμά τους (1,4 τρισ. δολάρια το 2009 και εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,6 τρισ. δολάρια).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ