Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αντεγκλήσεις και ρευστό σκηνικό

Για «ίντριγκες», «πολιτικούς προπηλακισμούς» και άλλα παρόμοια, αλληλοκατηγορούνται τάσεις και συνιστώσες

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο Συνασπισμό για τη μεθόδευση αποκλεισμού του Φ. Κουβέλη από το συνέδριο του κόμματος, καθώς με κατευθυνόμενη σταυροδοσία από την «Αριστερή Ανασύνθεση» δεν εκλέχτηκε αντιπρόσωπος. Τόσο ο ίδιος σε συνεντεύξεις του («Αθήνα 9.84», «Βήμα fm»), όσο και η «Ανανεωτική Πτέρυγα» της οποίας ηγείται, θέτουν συνολικότερο ζήτημα σε ό,τι αφορά στις προσυνεδριακές διαδικασίες, καταγγέλλοντας τακτικές που εξωθούν σε αποχώρηση απ' αυτές μέλη που πρόσκεινται στην τάση, αλλά και απάλειψη μελών από τους καταλόγους των Πολιτικών Κινήσεων στις οποίες ανήκουν.

«Αυτό που συνέβη υπερβαίνει την προσωπική αναφορά και γίνεται συνολικότερο ζήτημα και μαρτυρά ότι ο Συνασπισμός έχει περιπέσει σε μια κατάσταση εσωστρέφειας, εσωτερικών αντιπαραθέσεων (...) Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, της μικρής συμμετοχής στις προσυνεδριακές διαδικασίες», δήλωσε ο Φ. Κουβέλης. Ενώ αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «η άποψή μου είναι ότι ο Συνασπισμός πρέπει να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι μια καθαρά πολιτικά έντιμη πράξη».

Απαντώντας στην «Αριστερή Ανασύνθεση», που με ανακοίνωσή της στηλίτευσε θέσεις του Φ. Κουβέλη (π.χ., για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας), ανέφερε ότι «παραπέμπω όλους αυτούς να δουν για παράδειγμα τι εψήφισε στην Καλλιθέα ο κόσμος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ή να δουν το συνολικότερο εκλογικό αποτέλεσμα, για να δουν η κοινωνική Αριστερά ποιους βουλευτές, ποιων απόψεων, ποιων θέσεων έστειλε στη Βουλή των Ελλήνων. Ολοι οι βουλευτές της Β΄ Αθηνών ανήκουν στην Ανανεωτική Πτέρυγα».

Ο Σπ. Λυκούδης («Κανάλι 1») κατήγγειλε το γενικότερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΝ που οδηγεί σε «άθλιες πολιτικές πρακτικές ίντριγκας, πολιτικούς προπηλακισμούς, μειωμένη συμμετοχή κ.ά.». Χρέωσε ευθύνες στην ηγεσία για την καλλιέργεια αντίληψης περί «εσωτερικού εχθρού», για να τονίσει στη συνέχεια πως «εχθρός του ΣΥΝ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η Ανανεωτική Πτέρυγα». Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίζονται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «πολιτικό διασυρμό».

Ο Δ. Παπαδημούλης («Αθήνα 9.84») μίλησε για «φτηνά κόλπα» και με τη σειρά του καταλόγισε ευθύνες στην ηγεσία λέγοντας πως «η κουλτούρα που επέτρεψε την εκδήλωση αυτών των φαινομένων αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια εντονότερα, την εποχή της ηγεσίας Αλαβάνου και Τσίπρα».

Προχτές το βράδυ, σε συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ασκήθηκε κριτική από εκπροσώπους συνιστωσών στον Α. Τσίπρα για τη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά, αφού, κατά τη γνώμη τους, δεν έπρεπε να προσέλθει σ' αυτήν. Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δ. Βίτσας, έθεσε ζήτημα για τη λειτουργία του πόλου του Αλ. Αλαβάνου, αναρωτώμενος αν «μπορούν να υπάρχουν συμμαχίες μέσα στη συμμαχία που να λειτουργούν εκτός αυτής». Το σκηνικό παραμένει ρευστό εν αναμονή τόσο του Συνεδρίου του ΣΥΝ, όσο και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνη, ενώ και η ΚΟΕ προσανατολίζεται σε έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη στο τέλος του Μάη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ