Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εξελίξεις επικίνδυνες για τους λαούς

Επιστρέφοντας στην Τουρκία, μετά τη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, ο Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου βρίσκεται το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων, πέρα από την υφαλοκρηπίδα, την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα σαν τη μόνη «διαφορά». Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε προσφυγή στη Χάγη και για το θέμα του εναέριου χώρου, επανέλαβε το αίτημα να πετούν τα ελληνικά και τα τουρκικά αεροπλάνα άοπλα πάνω από το Αιγαίο και έθεσε θέμα συνδιαχείρισης των διεθνών υδάτων, που στο σύνολό τους αποτελούν χώρο ευθύνης του ελληνικού FIR. Τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς στηρίζονται ένθερμα από το ΝΑΤΟ, που επιδιώκει να μετατρέψει το Αιγαίο σε λίμνη της λυκοσυμμαχίας.

Λίγες ώρες πριν, εγκαινιάζοντας με παράτες το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης υποβίβασε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε κατασκευάσματα «από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, δημοσίους υπαλλήλους, που δουλειά τους είναι να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές». Ο ίδιος χαρακτήρισε τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο «εδαφικές λεπτομέρειες» και «γεωγραφικές ιδιομορφίες», που πρέπει να διευθετηθούν. Οι δηλώσεις αυτές περιγράφουν το πραγματικό περιεχόμενο των διμερών συνομιλιών, είναι σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας, το οποίο οι δυο πλευρές επιχειρούν να κρύψουν κάτω από το χαλί της αναβαθμισμένης οικονομικής συνεργασίας.

Οι δηλώσεις Πάγκαλου αποτελούν συνέχεια των όσων συνομολογήθηκαν σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη Μαδρίτη το 1997 και στο Ελσίνκι το 1999. Με τη Συμφωνία της Μαδρίτης μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τα «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε για πρώτη φορά επίσημα τον όρο «συνοριακές διαφορές» με την Τουρκία. Καθόλου τυχαία, πίσω από αυτές τις επικίνδυνες αποφάσεις και συμφωνίες, βρίσκεται τόσο η ΕΕ, όσο και το ΝΑΤΟ, τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των οποίων έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, οι όποιες διακηρύξεις περί «ειρήνης» και «συνεργασίας» των δύο χωρών, μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν στους λαούς, αφού αφορούν αποκλειστικά στο κεφάλαιο και στις κερδοφόρες μπίζνες του. Τα δικά του συμφέροντα αντανακλούνται στις επιχειρηματικές συμφωνίες και στα υπουργικά μνημόνια που υπογράφτηκαν κατά δεκάδες στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν. Σήμερα, αυτά τα συμφέροντα μπορεί να συγκλίνουν μεταξύ της αστικής τάξης στις δύο χώρες, αύριο όμως οι ανταγωνισμοί θα οξυνθούν. Πολύ περισσότερο που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθορίζονται από τα συνολικότερα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, τις συμμαχίες και τους σχεδιασμούς στην περιοχή. Μέσα από τη συγκρότηση του «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας» δρομολογείται μια διαπραγμάτευση που αφορά το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων. Από αυτή τη σκοπιά, οι όποιες διευθετήσεις εμπεριέχουν το σπέρμα μελλοντικών διενέξεων και εντάσεων, σε βάρος των λαών της περιοχής. Μόνο οι δύο λαοί μπορούν και πρέπει να καθορίσουν προς όφελός τους τις εξελίξεις, εντείνοντας την αντιιμπεριαλιστική τους πάλη στις δύο όχθες του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ