Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Νέα δολοφονικά ΝΑΤΟσχέδια

Ο εγκληματικός χαρακτήρας της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά από την έκθεση για τη «νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ ως το 2020» που παρουσίασε τη Δευτέρα Ομάδα Ειδικών, με επικεφαλής την Μαντλίν Ολμπράιτ, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και θα εγκριθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής το Νοέμβρη στην Πορτογαλία. Στους ειδικούς συμμετείχε και ο πρέσβης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Οι φονιάδες των λαών, το οπλισμένο χέρι του διεθνούς κεφαλαίου προ πολλού, έχουν προχωρήσει σε επεμβάσεις εκτός των ορίων δράσης των χωρών - μελών τους. Εχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους σε στρατιωτικό μοχλό με παγκόσμια δράση για την επιβολή των συμφερόντων των μονοπωλίων σε βάρος των λαών, στο όνομα «της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς». Δηλαδή να καταστέλλουν κάθε λαϊκό κίνημα σε συνδυασμό με την εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ιμπεριαλιστών. Ο λεγόμενος «προληπτικός πόλεμος» και ο «πόλεμος ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία» ήταν, μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη το 2001, το απαραίτητο πρόσχημα που βρέθηκε για να ξεκινήσει όλο αυτό το μακελειό κατά λαών που εξελίσσεται.

Τώρα με τα νέα σχέδια της Επιτροπής Ολμπράιτ θέλουν να διαμορφώσουν μια ιμπεριαλιστική μηχανή που θα μπορεί να επεμβαίνει σε πολλά «Αφγανιστάν», θέλουν να διευρύνουν παραπέρα τα όρια δράσης της λυκοσυμμαχίας, θέλουν να μπουν σε αυτή και άλλες χώρες, με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως επίσης και να προχωρήσουν παραπέρα οι βελτιούμενες σχέσεις με την ιμπεριαλιστική Ρωσία καθώς και να δυναμώσει παραπέρα η παρουσία της στην Ασία και τον Ειρηνικό. Σε αυτή τη λογική για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που έχει σχέση με την εξασφάλιση τόσο νέων αγορών όσο και της κυριαρχίας στον ανταγωνισμό των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους από όποια περιοχή του πλανήτη (φυσικά η Μέση Ανατολή, η Ασία, και οι περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ είναι στις προτεραιότητες), οι προτάσεις των ειδικών του ΝΑΤΟ διατυπώνονται με εντελώς κυνικό τρόπο: Θέλουν απόλυτη στρατιωτική ικανότητα, με συμβατικά, πυρηνικά όπλα, «αντιπυραυλική άμυνα» και καλύτερο συντονισμό πιο ευέλικτων δυνάμεων, δίνεται έμφαση στην εμπειρία του πολέμου Αφγανιστάν, εντελώς ωμά λέγεται ότι είναι παρακαταθήκη για τις μελλοντικές επεμβάσεις, γίνεται λόγος για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και κυβερνοεπιθέσεων, για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού με την ΕΕ. Διατυπώνεται η απαίτηση όλα τα κράτη - μέλη να συμβάλλουν περισσότερο στα εξοπλιστικά προγράμματα, που πρέπει να αυξηθούν όπως εκτιμάνε, ενώ χαιρετίζεται ο «πρωτοπόρος» ρόλος της Ελλάδας, που συνεισφέρει ως καλός πελάτης στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Επίσης κάτι που επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να κερδίσει υποστήριξη από τους λαούς». Τα ΝΑΤΟικά γεράκια κατανοούν ότι αυτή η αιματοβαμμένη συμμαχία γίνεται όλο και πιο αποκρουστική για τους λαούς, όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται ο εγκληματικός της χαρακτήρας. Γι' αυτό θα επιδιώξουν, χωρίς να λυπηθούν κονδύλια, να επηρεάσουν τους λαούς. Και οι νέοι σχεδιασμοί αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού επιβεβαιώνουν ότι το μέλλον των λαών όλου του κόσμου είναι συνυφασμένο με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού σε κάθε χώρα, που αιματοδοτείται με τον πόλεμο και την καταστροφή. Μόνο σε αυτή την προοπτική μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ