Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στοχοπροσήλωση στον αποπροσανατολισμό του λαού

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα των μονεταριστικών πολιτικών (...) Είναι η πολιτική που ήθελε διακοσμητικό το ρόλο της ΕΚΤ χωρίς πολιτικό έλεγχο και χωρίς τη δυνατότητα απευθείας δανεισμού των κρατών - μελών της ΕΕ. Είναι επίσης γνωστό πως ο ισχνός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και η απουσία ισχυρών πολιτικών άρσης των περιφερειακών ανισοτήτων εντός της ΕΕ δημιούργησαν το κατάλληλο έδαφος για να οδηγηθούμε στη σημερινή κρίση (...) Η ανάγκη αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών και δομών, με πρώτο βήμα την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος εξόδου από την κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε μια άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη των λαών. Στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η ΕΕ ή θα εξακολουθήσει στο δρόμο της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας που θα την οδηγήσει στην αποδιάρθρωσή της ή θα επιλέξει το δρόμο της κοινωνικής προστασίας, της κοινωνικής ανάπτυξης και της άρσης των ανισοτήτων». Τα παραπάνω δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης, αναπαράγοντας και με αυτή του τη δήλωση την αυταπάτη ότι είναι δυνατόν αυτή η ΕΕ να μετεξελιχθεί σε φιλολαϊκή, ακόμα παραπέρα ότι είναι δυνατόν με μερεμέτια να απαλλαγεί ο καπιταλισμός απ' τις κρίσεις του, να εξαλειφθεί η ανισόμετρη ανάπτυξη! Οχι, δεν είναι αδιάβαστοι και άσχετοι. Στοχευμένοι είναι. Στον αποπροσανατολισμό του λαού, στο να τον κάνουν ντε και καλά να πιστέψει ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει προς το «φιλολαϊκόν»... Τι κι αν κάθε τους λέξη σκοντάφει και σπάει τα μούτρα της στην πραγματικότητα που ο λαός βλέπει και βιώνει. Αυτοί εκεί. Στο καθήκον να σπέρνουν τον αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση στο λαό.

Βαρβαρότητα αρένας...

Στην αρχαία Ρώμη, την περίοδο της παρακμής, η άρχουσα τάξη προσέφερε «άρτον και θεάματα», προκειμένου να εκτονώσει και να εκτρέψει τη λαϊκή οργή, σε ανώδυνες για την ίδια καταστάσεις. Τα πεινασμένα πλήθη των πληβείων συνέρρεαν στο Κολοσσαίο, για να παρακολουθήσουν αιματηρές, μέχρι θανάτου, μονομαχίες, ή τους αιρετικούς της εποχής, τους οποίους έριχναν στα πεινασμένα λιοντάρια. Και μπροστά στο θέαμα αυτό, ο λαός παραληρούσε.

Σήμερα, έχουν καταργηθεί οι μέχρι θανάτου μονομαχίες των σκλάβων, και οι αιρετικοί δε ρίχνονται στα λιοντάρια για να τους κατασπαράξουν. Αυτό, όμως, που συνδέει την αρχαία Ρώμη με τον καπιταλισμό τού σήμερα, είναι ότι ο λαός συνεχίζει να πεινάει, να μην έχει δουλειά, να βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Τα βάρβαρα μέτρα που συναποφάσισαν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ιμπεριαλιστική τρόικα έχουν προκαλέσει τεράστια οργή και θυμό στους ανθρώπους της δουλειάς. Η κοινωνία βράζει. Και οι σύγχρονοι πατρίκιοι του κεφαλαίου επιστρατεύουν τους σύγχρονους μηχανισμούς εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης. Σήμερα, δεν έχουν δούλους για να μονομαχήσουν μέχρι θανάτου στο Κολοσσαίο, δεν έχουν πεινασμένα λιοντάρια για να κατασπαράξουν αιρετικούς, έχουν, όμως, πίνακες φοροφυγάδων... Για την ακρίβεια, τους πίνακες αυτούς, τους είχαν πολλά χρόνια στη διάθεσή τους, αλλά τους κρατούσαν στα συρτάρια, γιατί δε συνέτρεχαν λόγοι να τους βγάλουν στη φόρα. Σήμερα όμως, που η κοινωνία κοχλάζει από αγανάκτηση για τα θανατηφόρα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα πρέπει να παραδοθούν στην «πυρά» επώνυμοι φοροφυγάδες. Ξεκίνησαν από τους γιατρούς του Κολωνακίου, ακολούθησε ο Βοσκόπουλος, ενώ αναμένεται, πιθανόν, να δοθούν στη συνέχεια ονόματα γνωστών τραγουδιστών, ηθοποιών, αθλητών, ίσως και πολιτικών. Το κεφάλαιο διαβλέπει κινδύνους, και πρέπει η κατάσταση να εκτονωθεί γρήγορα. Γι' αυτό, κάποιοι επώνυμοι θα πρέπει να θυσιαστούν, να διαπομπευτούν, ίσως και να φυλακιστούν, για να καταλαγιάσει η λαϊκή οργή. Οχι πως δεν πρέπει να πληρώνονται οι φόροι. Αλλά αυτός ο ορυμαγδός γίνεται για να μείνουν τα πράγματα όπως ήταν, για να συνεχίσουν οι τεράστιες «νόμιμες» φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, να αυξάνονται οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι για το λαό και, το κυριότερο, για να διατηρηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Κόβουν τα ψίχουλα του ΟΓΑ

Ανελέητη γίνεται η σκληρότητα της κυβέρνησης σε βάρος των ξωμάχων αγροτών και, παράλληλα, είναι εξοργιστική η κοροϊδία της. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι από 1η Ιούλη η αγροτική σύνταξη θα αυξανόταν από 360 στα 380 ευρώ το μήνα. Τώρα βγαίνει ο υπουργός Εργασίας και ανακοινώνει πως, λόγω της κρίσης, δε θα καταβληθεί τελικά στους συνταξιούχους του ΟΓΑ η αύξηση των 20 ευρώ. Είναι ντροπή η κυβέρνηση να κόβει από τις συντάξεις πείνας των αγροτών, όπως είναι ντροπή να κόβει από τις συντάξεις πείνας όλων των εργαζομένων. Επίσης η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αύξησε την εισφορά των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας του ΟΓΑ και από 4% την έκανε 5%. Αυτή η πολιτική δεν πρέπει να περάσει. Ο εμπαιγμός ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. δεν πρέπει να περάσει. Η φτωχή αγροτιά καλείται να αντιδράσει για αξιοπρεπείς τιμές, αξιοπρεπείς συντάξεις και αξιοπρεπή ζωή. Καλείται να αντιδράσει στις αποφάσεις κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ και να δυναμώσει τον κοινό αγώνα με την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

Νέα δολοφονικά ΝΑΤΟσχέδια

Ο εγκληματικός χαρακτήρας της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά από την έκθεση για τη «νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ ως το 2020» που παρουσίασε τη Δευτέρα Ομάδα Ειδικών, με επικεφαλής την Μαντλίν Ολμπράιτ, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και θα εγκριθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής το Νοέμβρη στην Πορτογαλία. Στους ειδικούς συμμετείχε και ο πρέσβης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Οι φονιάδες των λαών, το οπλισμένο χέρι του διεθνούς κεφαλαίου προ πολλού, έχουν προχωρήσει σε επεμβάσεις εκτός των ορίων δράσης των χωρών - μελών τους. Εχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους σε στρατιωτικό μοχλό με παγκόσμια δράση για την επιβολή των συμφερόντων των μονοπωλίων σε βάρος των λαών, στο όνομα «της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς». Δηλαδή να καταστέλλουν κάθε λαϊκό κίνημα σε συνδυασμό με την εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ιμπεριαλιστών. Ο λεγόμενος «προληπτικός πόλεμος» και ο «πόλεμος ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία» ήταν, μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη το 2001, το απαραίτητο πρόσχημα που βρέθηκε για να ξεκινήσει όλο αυτό το μακελειό κατά λαών που εξελίσσεται.

Τώρα με τα νέα σχέδια της Επιτροπής Ολμπράιτ θέλουν να διαμορφώσουν μια ιμπεριαλιστική μηχανή που θα μπορεί να επεμβαίνει σε πολλά «Αφγανιστάν», θέλουν να διευρύνουν παραπέρα τα όρια δράσης της λυκοσυμμαχίας, θέλουν να μπουν σε αυτή και άλλες χώρες, με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως επίσης και να προχωρήσουν παραπέρα οι βελτιούμενες σχέσεις με την ιμπεριαλιστική Ρωσία καθώς και να δυναμώσει παραπέρα η παρουσία της στην Ασία και τον Ειρηνικό. Σε αυτή τη λογική για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που έχει σχέση με την εξασφάλιση τόσο νέων αγορών όσο και της κυριαρχίας στον ανταγωνισμό των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους από όποια περιοχή του πλανήτη (φυσικά η Μέση Ανατολή, η Ασία, και οι περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ είναι στις προτεραιότητες), οι προτάσεις των ειδικών του ΝΑΤΟ διατυπώνονται με εντελώς κυνικό τρόπο: Θέλουν απόλυτη στρατιωτική ικανότητα, με συμβατικά, πυρηνικά όπλα, «αντιπυραυλική άμυνα» και καλύτερο συντονισμό πιο ευέλικτων δυνάμεων, δίνεται έμφαση στην εμπειρία του πολέμου Αφγανιστάν, εντελώς ωμά λέγεται ότι είναι παρακαταθήκη για τις μελλοντικές επεμβάσεις, γίνεται λόγος για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και κυβερνοεπιθέσεων, για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού με την ΕΕ. Διατυπώνεται η απαίτηση όλα τα κράτη - μέλη να συμβάλλουν περισσότερο στα εξοπλιστικά προγράμματα, που πρέπει να αυξηθούν όπως εκτιμάνε, ενώ χαιρετίζεται ο «πρωτοπόρος» ρόλος της Ελλάδας, που συνεισφέρει ως καλός πελάτης στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Επίσης κάτι που επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να κερδίσει υποστήριξη από τους λαούς». Τα ΝΑΤΟικά γεράκια κατανοούν ότι αυτή η αιματοβαμμένη συμμαχία γίνεται όλο και πιο αποκρουστική για τους λαούς, όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται ο εγκληματικός της χαρακτήρας. Γι' αυτό θα επιδιώξουν, χωρίς να λυπηθούν κονδύλια, να επηρεάσουν τους λαούς. Και οι νέοι σχεδιασμοί αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού επιβεβαιώνουν ότι το μέλλον των λαών όλου του κόσμου είναι συνυφασμένο με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού σε κάθε χώρα, που αιματοδοτείται με τον πόλεμο και την καταστροφή. Μόνο σε αυτή την προοπτική μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Παρασιτισμός είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ και μετά, πάντως, καταντάει κωμωδία το όλο θέμα. Ιδίως όταν ακούς τον Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, να λέει ότι πρέπει να αλλάξει «το μοντέλο με αιχμή τον παρασιτισμό του Δημοσίου»....

Λες και δεν ξέρουμε τι εστί ΠΑΣΟΚ, σ' αυτήν την χώρα ή, ακόμη περισσότερο, δεν ξέρουμε τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με το Δημόσιο και τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον παρασιτισμό (του Δημοσίου και γενικώς)!

Αραγε, φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, που, επί 30 χρόνια, ο προσανατολισμός του Δημοσίου είναι να διαπλέκεται με επιχειρηματικά συμφέροντα ή να χρησιμοποιείται ως ρουσφετολογικός μηχανισμός;

Γιατί αυτοί είναι που τιμωρούνται - εν ενεργεία και συνταξιούχοι - για ένα κράτος, που η τελευταία του προτεραιότητα ήταν η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Και για να το ξεκαθαρίσουμε το πράγμα, κανένα «μοντέλο ανάπτυξης» δεν αλλάζει. Προς όφελος των πολυεθνικών λειτουργούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αυτό συνεχίζεται σήμερα.

Απλά, γίνεται πιο σκληρό και πιο απάνθρωπο, γιατί θεωρούν ότι ο κοσμάκης πρέπει να πληρώσει τη δική τους κρίση.

ΜΑΛΙΣΤΑ! ΠΕΝΤΕ υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ να παραπεμφθούν για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Αναμενόμενο...

Οπως αναμενόμενη είναι και η αντίδραση της ΝΔ, που ζήτησε την παραπομπή του υπουργού Οικονομίας για το ίδιο θέμα και, φυσικά, των πρώην υπουργών Δρυ και Φωτιάδη.

Και, βέβαια, ουδείς εκ των δύο διανοείται να ζητήσει παραπομπή υπουργού της δικής του κυβέρνησης.

Τώρα, το πώς οι καταπατήσεις εκτάσεων του Δημοσίου και οι αγοραπωλησίες συνεχίζονταν, ενώ άλλαζαν οι κυβερνήσεις, κανείς τους δε θα μπει στον κόπο να μας το εξηγήσει...


Γρηγοριάδης Κώστας

Τους έχουν πάρει χαμπάρι

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τα κόμματα σε αναταραχή», διαπίστωνε ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Καθημερινής», η οποία δικαιολογούσε τον μάλλον πομπώδη τίτλο της με τα «σενάρια ανασχηματισμού» σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και την «ένταση στις σχέσεις Καραμανλή και Σαμαρά» σε ό,τι αφορά τη ΝΔ.

Πρόκειται βέβαια για μία σκηνή από το φτηνό σίριαλ λαϊκής κατανάλωσης που παίζεται τον τελευταίο καιρό, με προφανή στόχο τον αποπροσανατολισμό και την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων στις λαϊκές μάζες. Υπερπροβάλλουν τις «διεργασίες» στα αστικά πολιτικά κόμματα ακριβώς για να εκτονώσουν ανώδυνα τη λαϊκή οργή και να κρατήσουν εγκλωβισμένους όσους μπορούν από τα λαϊκά στρώματα. Ματαιοπονούν, ο εργαζόμενος λαός τους έχει πάρει χαμπάρι και δεν «τρώει» το παραμύθι τους. Δεν περιμένει τίποτα θετικό από μια «ανασχηματισμένη» κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το συνεταιράκι της τον ΛΑ.Ο.Σ., ούτε από μια «νέα» ΝΔ υπό τον Α. Σαμαρά, ούτε βέβαια από ένα κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη, όπως φημολογείται. Ολα αυτά είναι μέσα στο στημένο παιχνίδι εντός των ορίων του αστικού πολιτικού συστήματος. Εντάσσονται στη «νέα μεταπολίτευση» που θέλει να δημιουργήσει ο ΣΕΒ, δηλαδή μια μετάλλαξη του «χρεοκοπημένου αστικού πολιτικού συστήματος» στις σύγχρονες ανάγκες της πλουτοκρατίας. Ομως δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για αυταπάτες. Ευτυχώς υπάρχει εναλλακτική λύση: Συστράτευση με το ΚΚΕ.

Κράχτες της υποταγής

«Μπορούν οι απεργίες να ανατρέψουν τα μέτρα;», αναρωτιούνται δήθεν αφελώς τα κανάλια της πλουτοκρατίας, αγωνιώντας τάχα αν οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να φέρουν αποτελέσματα απέναντι στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Φυσικά, οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι δεν έπιασε ο πόνος τα κανάλια για τους αγώνες των εργαζομένων, αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει - και το κάνουν με στοχοπροσήλωση από την πρώτη μέρα της ίδρυσής τους - είναι πώς θα τους υπονομεύσουν με κάθε μέσο: Ασκώντας ιδεολογική τρομοκρατία, αξιοποιώντας στο έπακρο τις προβοκάτσιες και τα «επεισόδια», ταυτίζοντας τις κινητοποιήσεις με την «ταλαιπωρία των πολιτών» κ.ο.κ. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η αντιλαϊκή θύελλα, τα κανάλια, όπως και τα κόμματα της πλουτοκρατίας, προσπάθησαν να ταυτίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις με τη βία, τις ενοχοποίησαν για την πτώση του τουρισμού, του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα και γενικότερα της «οικονομικής δραστηριότητας». Δεν ήταν λίγες οι φορές που δημιουργούσαν την εντύπωση ότι σχεδόν οι απεργίες ευθύνονται για την καπιταλιστική κρίση! Ο στόχος της τελευταίας καμπάνιας με αιχμή το αρχικό ερώτημα είναι ολοφάνερος: Να σκορπίσουν τη μοιρολατρία στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, να «σκοτώσουν» τελικά την ελπίδα που έχει δυναμώσει ιδιαίτερα μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στις 5 του Μάη και του ΚΚΕ το περασμένο Σάββατο. Δε θα τους περάσει. Η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, η κλιμάκωση των αγώνων θα τους δώσει την απάντηση που τους αξίζει.

Η «σκυτάλη» στη ΔΑΚΕ

Τη σκυτάλη της λάσπης και της συκοφαντίας του αγώνα που δίνουν τα δύο ταξικά συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά και Ελευσίνας και το ΠΑΜΕ για να εμποδιστεί το σκλαβοπάζαρο μέσω της συνθήκης Μπολκεστάιν στα έργα επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ πήρε χτες η Γραμματεία της ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας. Με ανακοίνωσή της παίρνει σειρά μετά το ΕΚ Ελευσίνας, την Ομοσπονδία Εργαζομένων Πετρελαιοειδών και το Σωματείο των ΕΛΠΕ και πετάει τις ίδιες λάσπες και ψέματα, όπως, για παράδειγμα, ότι εκβιάζουν για να προσληφθούν εργαζόμενοι από τις δικές τους λίστες ανέργων και ότι παίζουν το ρόλο του «νταβατζή», κ.ά. Δηλαδή, παραμονές πανεργατικής απεργίας η ΔΑΚΕ διάλεξε κι αυτή να αναπαραγάγει το non paper των ΕΛΠΕ.

Εργοδοσία και «πρασινογάλαζοι» συνδικαλιστές θέλουν να βάλουν φραγμό με αυτό το βρώμικο τρόπο στην επιτυχημένη δράση των ταξικών συνδικάτων, τα οποία με τη σκληρή τους μάχη ξεμπροστιάζουν το «σκλαβοπάζαρο» με ξένους φτηνούς εργάτες που είχε ξεκινήσει μέσα στο εργοτάξιο. Γιατί τα ίδια συνδικάτα συνεχίζουν να βρίσκονται κάθε μέρα έξω από την πύλη του εργοταξίου και συνεχίζουν τον αγώνα για εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, για να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι στα σωματεία τους και να διεκδικήσουν τα εργασιακά δικαιώματά τους. Γιατί τα ίδια συνδικάτα λίγο καιρό πριν πέτυχαν να πάρουν σημαντικές αυξήσεις οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία μέσα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Και κυρίως γιατί οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ποιοι παλεύουν στην πράξη στο πλάι τους για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εξελίξεις επικίνδυνες για τους λαούς

Επιστρέφοντας στην Τουρκία, μετά τη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, ο Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου βρίσκεται το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων, πέρα από την υφαλοκρηπίδα, την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα σαν τη μόνη «διαφορά». Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε προσφυγή στη Χάγη και για το θέμα του εναέριου χώρου, επανέλαβε το αίτημα να πετούν τα ελληνικά και τα τουρκικά αεροπλάνα άοπλα πάνω από το Αιγαίο και έθεσε θέμα συνδιαχείρισης των διεθνών υδάτων, που στο σύνολό τους αποτελούν χώρο ευθύνης του ελληνικού FIR. Τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς στηρίζονται ένθερμα από το ΝΑΤΟ, που επιδιώκει να μετατρέψει το Αιγαίο σε λίμνη της λυκοσυμμαχίας.

Λίγες ώρες πριν, εγκαινιάζοντας με παράτες το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης υποβίβασε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε κατασκευάσματα «από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, δημοσίους υπαλλήλους, που δουλειά τους είναι να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές». Ο ίδιος χαρακτήρισε τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο «εδαφικές λεπτομέρειες» και «γεωγραφικές ιδιομορφίες», που πρέπει να διευθετηθούν. Οι δηλώσεις αυτές περιγράφουν το πραγματικό περιεχόμενο των διμερών συνομιλιών, είναι σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας, το οποίο οι δυο πλευρές επιχειρούν να κρύψουν κάτω από το χαλί της αναβαθμισμένης οικονομικής συνεργασίας.

Οι δηλώσεις Πάγκαλου αποτελούν συνέχεια των όσων συνομολογήθηκαν σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη Μαδρίτη το 1997 και στο Ελσίνκι το 1999. Με τη Συμφωνία της Μαδρίτης μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τα «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε για πρώτη φορά επίσημα τον όρο «συνοριακές διαφορές» με την Τουρκία. Καθόλου τυχαία, πίσω από αυτές τις επικίνδυνες αποφάσεις και συμφωνίες, βρίσκεται τόσο η ΕΕ, όσο και το ΝΑΤΟ, τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των οποίων έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, οι όποιες διακηρύξεις περί «ειρήνης» και «συνεργασίας» των δύο χωρών, μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν στους λαούς, αφού αφορούν αποκλειστικά στο κεφάλαιο και στις κερδοφόρες μπίζνες του. Τα δικά του συμφέροντα αντανακλούνται στις επιχειρηματικές συμφωνίες και στα υπουργικά μνημόνια που υπογράφτηκαν κατά δεκάδες στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν. Σήμερα, αυτά τα συμφέροντα μπορεί να συγκλίνουν μεταξύ της αστικής τάξης στις δύο χώρες, αύριο όμως οι ανταγωνισμοί θα οξυνθούν. Πολύ περισσότερο που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθορίζονται από τα συνολικότερα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, τις συμμαχίες και τους σχεδιασμούς στην περιοχή. Μέσα από τη συγκρότηση του «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας» δρομολογείται μια διαπραγμάτευση που αφορά το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων. Από αυτή τη σκοπιά, οι όποιες διευθετήσεις εμπεριέχουν το σπέρμα μελλοντικών διενέξεων και εντάσεων, σε βάρος των λαών της περιοχής. Μόνο οι δύο λαοί μπορούν και πρέπει να καθορίσουν προς όφελός τους τις εξελίξεις, εντείνοντας την αντιιμπεριαλιστική τους πάλη στις δύο όχθες του Αιγαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ