Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ - ΜΑΡΑΖΩΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή για το κλείσιμο των λατομείων

Εκατοντάδες κάτοικοι της Ν. Εύβοιας συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή απαιτώντας την άμεση επαναλειτουργία των λατομείων. Στο πλευρό των κατοίκων από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ

Ενα έγκλημα διαρκείας συντελείται εδώ και μια δεκαετία στην περιοχή της Καρύστου στη Νότια Εύβοια, με την υπογραφή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συγκεκριμένα, 69 ιδιόκτητα λατομεία στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, στα οποία δουλεύουν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι, έχουν κλείσει από το Φλεβάρη του 2010, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν αδειοδοτηθεί. Κι αυτό, όταν έχουν ήδη παραδοθεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα αδειοδότησης από το ...2000! Δηλαδή, επί μια δεκαετία οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν όμηροι τόσο των κυβερνήσεων που κωλυσιεργούν την αδειοδότηση των λατομείων όσο και μεγάλων εταιρειών, που έχουν άλλα σχέδια. Ετσι, τους τελευταίους πέντε μήνες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν μεροκάματο, ενώ όλη η Νότια Εύβοια μαραζώνει κυριολεκτικά. Επιπλέον, από το Δεκέμβρη του 2009 στέλνονται διοικητικές αποβολές στα λατομεία της περιοχής, βάζοντάς τους οριστικό λουκέτο.

Χτες, εκατοντάδες κάτοικοι των τριών δήμων της Νότιας Εύβοιας, Καρύστου, Μαρμαρίου και Στυρέων, κατέβηκαν στην Αθήνα και προχώρησαν σε δυναμική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, απαντώντας στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Με συνθήματα όπως «Φτάνει πια η κοροϊδία - κάτω τα χέρια από τα λατομεία» και «Λαέ της Καρύστου μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», απαίτησαν άμεση επαναλειτουργία των λατομείων και να βγουν άδειες λειτουργίας στα λατομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χτες, όλα τα καταστήματα των τριών δήμων έκλεισαν, συμμετέχοντας και οι μικροεπαγγελματίες στην κινητοποίηση.

Τα όσα συμβαίνουν στη Νότια Εύβοια με το κλείσιμο των λατομείων αναδεικνύουν τα συνολικότερα προβλήματα που προκαλεί αυτός ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Να σημειωθεί πως οι πλάκες Καρύστου αποτελούν βασικό εξαγώγιμο προϊόν, διεθνούς φήμης, και τις εποφθαλμιούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Κοντά στους εργαζόμενους το ΚΚΕ

Στο πλευρό του αγώνα των κατοίκων από την πρώτη στιγμή βρέθηκε το ΚΚΕ. Χτες, στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι Γιώργος Μαρίνος και Κώστας Παρασκευάς, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση που είχε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία μαζικών φορέων της περιοχής, επισημάνθηκε πως το Κόμμα βρίσκεται δίπλα στους αγώνες των κατοίκων. Χαρακτηριστικό στοιχείο της συνάντησης των εργαζομένων της Καρύστου με τα στελέχη του ΚΚΕ ήταν η αναγνώριση του θετικού ρόλου και της στήριξης του Κόμματος στον αγώνα τους. Σημειώθηκε σε όλους τους τόνους η προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ για τα προβλήματα της περιοχής καθώς επίσης επιβεβαιώθηκε η μεγάλη εκτίμηση των εργαζομένων στην πάλη του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία των μαζικών φορέων επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο τη Βουλής και σε όλα τα κόμματα. Εκεί εκφράζεται η έντονη αντίθεση με διατάξεις του επίμαχου σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θέτει σε κίνδυνο τις μικρές ιδιοκτησίες «προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών αιολικής ενέργειας», κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της περιοχής άσκησαν έντονη κριτική στους βουλευτές Εύβοιας της ΝΔ που κατέβηκαν στη συγκέντρωση, προκειμένου να υποσχεθούν πως ...θα πιέσουν για λύση του προβλήματος. Μιλώντας στον «Ρ» ο Ζαφείρης Γκιβίσης, πρόεδρος του Σωματείου Λατόμων της περιοχής, αναφορικά με τις αιτήσεις αδειοδότησης, τόνισε ότι «ποτέ δε μας ζητήθηκε κάποιο συμπληρωματικό έγγραφο στα όσα είχαμε ήδη καταθέσει». Και συνέχισε: «Το αποτέλεσμα σήμερα είναι 1.500 - 2.000 εργαζόμενοι να έχουν μείνει χωρίς εργασία». Ο δήμαρχος Καρύστου, Σπύρος Πλατυμέσης, πρόσθεσε: «Η περιοχή έχει υποστεί οικονομικό μαρασμό. Εχουμε συνεχώς αύξηση της ανεργίας».

«Να έχετε αυστηρό κριτήριο απέναντι σε αυτούς που κοροϊδεύουν»

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γ. Μαρίνος, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ χαιρετίζει την κινητοποίηση των εργαζομένων της Καρύστου και της ευρύτερης περιοχής:

«Από την πρώτη στιγμή, με ευθύνη, το ΚΚΕ στήριξε τα αιτήματα του αγώνα σας. Εθεσε αποφασιστικά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη κοροϊδία. Τώρα πρέπει να βγουν άδειες λειτουργίας στα λατομεία. Ολα αυτά τα χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παίχτηκαν πολλά παιχνίδια, παίχτηκαν παιχνίδια με μεγάλα συμφέροντα και αυτός είναι ο λόγος που δε δόθηκαν οι άδειες λειτουργίας. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Λέμε τώρα, άμεσα, να δοθεί πρώτα απ' όλα παράταση και η δυνατότητα στους ανθρώπους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά με τις ανάλογες μελέτες, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις. Δεύτερο: Να σταματήσει κάθε διοικητική και ποινική δίωξη και να δοθούν αμέσως οι άδειες λειτουργίας. Δεν είχε και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να στερεί το δικαίωμα στη δουλειά από χιλιάδες εργαζόμενους της περιοχής της Καρύστου, από χιλιάδες εργαζόμενους της Νότιας Εύβοιας. Και γι' αυτό λέμε: Είμαστε και θα είμαστε μαζί σας με συνέπεια και αποφασιστικότητα και εσείς έχετε υποχρέωση να έχετε αυστηρό κριτήριο απέναντι σε αυτούς που κοροϊδεύουν τόσα χρόνια. Και η δική σας δύναμη είναι η δύναμη που θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.

Η επίθεση που γίνεται συνολικά κατά των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, κατά του δικαιώματος δουλειάς, δεν αφήνει κανέναν απέξω. Εκδηλώνεται σε όλη την Ελλάδα, εκδηλώνεται και στην περιοχή. Μέρος αυτής της επίθεσης είναι και η υπηρέτηση των μεγαλοσυμφερόντων στη Νότια Εύβοια. Και απ' αυτή τη σκοπιά, θέλουμε να σας πούμε ότι η επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος του ΚΚΕ έχει επιδίωξη να χτυπήσει τη δύναμη που υπερασπίζεται αταλάντευτα τα λαϊκά συμφέροντα. Αλλά ούτε τους φοβηθήκαμε, ούτε τους φοβόμαστε και μαζί σας θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας.

Είπαμε και στην αντιπροσωπεία ότι αυτό το χρονικό διάστημα μεγάλα συμφέροντα, στο όνομα της πράσινης οικονομίας, που στηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της ενίσχυσης των ΑΠΕ, προσπαθούν να βάλουν στο χέρι τη μικρή ιδιοκτησία και να τη βάλουν στο τραπέζι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εμείς, επειδή έχουμε αποκαλύψει αυτά τα σχέδια από καιρό πριν, συνεχίζουμε και να τα αποκαλύπτουμε και να τα αντιπαλεύουμε. Σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε μαζί, όπως ήμασταν και μέχρι σήμερα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org