Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόταση για αναψηλάφηση της «Δίκης των Εξι»

Να γίνει δεκτή η αίτηση του εγγονού του Π. Πρωτοπαπαδάκη για αναψηλάφηση της «Δίκης των Εξι» πρότεινε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγκας κατά τη χτεσινή συζήτηση στο Ζ' Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Με τη «Δίκη των έξι», το 1922, η «φιλελεύθερη» παράταξη έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα 6 επιφανή στελέχη της «δεξιάς» (Δ. Γούναρης, Γ. Χατζηανέστης, Π. Πρωτοπαπαδάκης, Ν. Θεοτόκης, Γ. Μπαλτατζής, Ν. Στράτος), φορτώνοντας σ' αυτούς την ευθύνη της εκστρατείας στη Μικρά Ασία, αν και για την τραγωδία του λαού η βενιζελική παράταξη ήταν εξίσου υπεύθυνη με τη βασιλική. Οι «έξι» καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 15 Νοέμβρη 1922 και εκτελέστηκαν στο Γουδί.

Ο Μ. Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του Π. Πρωτοπαπαδάκη, έχει ζητήσει την αναψηλάφηση της δίκης, την ακύρωση της απόφασης του Στρατοδικείου Αθήνας και να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία των «έξι».

Στη δίκη παρενέβη η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, ζητώντας ολιγοήμερη αναβολή για να θέσει υπόψη του δικαστηρίου άλλα στοιχεία επί του αποδεικτικού υλικού, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Επίσης, ο συνήγορος του Μ. Πρωτοπαπαδάκη ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι ο Αρειος Πάγος έχει κρίνει ότι οι «έξι» είναι αθώοι και απομένει μόνο η συμπλήρωση του διατακτικού που θα κάνει δεκτή την αίτηση. Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων ισχυρίζεται ότι οι πράξεις και παραλείψεις των «έξι» προκάλεσαν τη μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και τυχόν αθώωση των καταδικασθέντων συνιστά ευθεία προσβολή της συλλογικής μνήμης όλων των απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων.

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφασίσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ