Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σελίδες άφθαστου ηρωισμού

Εκδήλωση τιμής στους εκτελεσθέντες αγωνιστές του Εμφυλίου και τους μαχητές του ΔΣΕ, στη Ν. Ιωνία Βόλου από τη ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, το ΝΣ της ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μαγνησίας

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Τους ήρωες, μέλη και φίλους του ΚΚΕ, που εκτελέστηκαν στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, από τους ντόπιους φασίστες, τίμησε πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, του ΝΣ της ΚΝΕ και της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το περασμένο Σάββατο, που έγινε με τη συμπλήρωση 65 χρόνων της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί, με πολιτικό μνημόσυνο και κατάθεση λουλουδιών στους τρεις ομαδικούς τάφους κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που εκτελέσθηκαν, στο Παλιό Νεκροταφείο της Νέας Ιωνίας Βόλου. Εκεί παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία, από τον δημοσιογράφο Θ. Βογιατζή, για κείνους, που - όπως τονίστηκε - αγωνίστηκαν για το δίκιο και τη λευτεριά του λαού και δεν κιότεψαν, όχι μόνο στις απειλές και την τρομοκρατία, αλλά ούτε και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά στη Μαγνησία, την περίοδο από το Δεκέμβρη του 1947 και μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη του 1949, εκτελέσθηκαν 127 άνδρες και γυναίκες.

Μετά το χαιρετισμό του Π. Γκέλη, πρόεδρου του παραρτήματος Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ακολούθησε μαχητική πορεία προς το «Σπίτι του Καλούμενου». Ενα μικρό προσφυγικό σπίτι στη διασταύρωση των οδών Δορυλαίου και Ικονίου, στη Νέα Ιωνία, όπου στις 8 Μάη του 1949 δύο νεαροί μαχητές του ΔΣΕ Πηλίου, ο Παναγιώτης Καλούμενος και ο Παναγιώτης Πανακάκης έδωσαν σκληρή μάχη με χωροφύλακες και δύναμη του Στρατού. Οι νεαροί Επονίτες, 21 και 22 ετών, αντίστοιχα, είχαν κατέβει εκείνη την ημέρα στη Νέα Ιωνία με αποστολή. Ομως το σχέδιο προδόθηκε από τον πατέρα του ενός και η Χωροφυλακή και ο Στρατός, με τη συνδρομή και τανκς, πήγαν να τους συλλάβουν. Οι νεαροί μαχητές του ΔΣΕ Πηλίου δεν παραδόθηκαν, έδωσαν σκληρή μάχη και όταν τους τελείωσαν τα πυρομαχικά, δεν παραδόθηκαν ούτε και τότε στους διώκτες τους, κρατώντας για τον εαυτό τους την τελευταία τους σφαίρα.

Εκεί μίλησε ο Γ. Λούμας, γραμματέας της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. «Με αυτή τη σεμνή τελετή, προηγούμενα στους ομαδικούς τάφους των εκτελεσμένων κομμουνιστών και εδώ, στην καρδιά της προσφυγομάνας εργατούπολης της Ν. Ιωνίας, δηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε όλους αυτούς που αψήφησαν το θάνατο, δεν έδωσαν το χέρι στον ταξικό αντίπαλο, απέρριψαν υποσχέσεις και "δώρα" και βάδισαν περήφανα στο θάνατο. Βαδίζοντας στο εκτελεστικό απόσπασμα, στόλισαν με το χαμόγελο της απέραντης πίστης στο δίκιο τον αγώνα της τάξης τους, της υπεροχής των ιδανικών του κόμματός τους, του ΚΚΕ».

Το στέλεχος του ΚΚΕ, αφού αναφέρθηκε στις βάρβαρες πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ που σφαγιάζουν τα όποια λαϊκά - εργατικά δικαιώματα και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συμμετάσχουν όλοι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στην Αθήνα, το Σάββατο 15 Μάη, κατέληξε: «Η συμμετοχή μας σε όλες τις εκδηλώσεις του κινήματος, η καθημερινή προσπάθειά μας για την καλύτερη οργάνωση της εργατικής τάξης, η ανειρήνευτη πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό είναι ο καλύτερος φόρος τιμής στους συντρόφους μας που δεν υπέστειλαν ούτε μια στιγμή το λάβαρο της ταξικής πάλης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πνίγηκαν» σε μερικά χιλιοστά βροχής!(22/2/2018)
Στα βήματα του Τάγματος Πηλίου του ΔΣΕ(18/8/2017)
Εκδήλωση για το Αρχηγείο του Τάγματος Πηλίου του ΔΣΕ(10/8/2017)
Εκδήλωση στο Καζανάκι(24/5/2011)
«Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι»(4/7/2007)
Εκεί, αυτοί αψήφησαν το θάνατο(22/9/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org