Κυριακή 9 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Σήμερα η εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
  • Στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, στις 8.30 μ.μ. όπου θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
  • Ο Κώστας Καζάκος μιλά στο «Ρ» για τη μουσικοθεατρική παράσταση της εκδήλωσης, της οποίας έκανε τη σκηνοθεσία

9 του Μάη και, κόντρα στον καιρό και το αναποδογύρισμα της Ιστορίας, γιορτάζουμε την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας τιμά τη μεγάλη επέτειο και διοργανώνει μια μεγάλη εκδήλωση - αφιέρωμα, σήμερα, στις 8.30 μ.μ, στο γήπεδο του Σπόρτιγκ (σταθμός ηλεκτρικού «Αγιος Ελευθέριος»). Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ, Τιάγο Βιέιρα, και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μια μουσικοθεατρική παράσταση που έχει δημιουργηθεί ειδικά για την εκδήλωση της ΚΝΕ. Δεκάδες μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί και χορευτές θα παρουσιάσουν μια παράσταση με τραγούδια, ποιήματα, κείμενα και μαρτυρίες. Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει κάνει ο Κώστας Καζάκος, ο οποίος μίλησε στο «Ρ»:

«Περίπου 40 άτομα, κορίτσια και αγόρια της ΚΝΕ και τέσσερις ηθοποιοί που θα έχουν την ευθύνη μερικών κειμένων, κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια. Θέλουμε να δώσουμε έναν τόνο ενθουσιασμού και αγωνιστικότητας, για να κλείσει θριαμβευτικά το Συνέδριο της ΚΝΕ. Εχουμε ένα πλούσιο υλικό με τραγούδια, ποιήματα και πεζά, με τα οποία θα προσπαθήσουμε να περάσει όλη η ιστορία του λαϊκού μας κινήματος. Μ' ένα μουσικό θέαμα, με απαγγελίες, με τη κίνηση μεγάλων ομάδων, χωρίς να υπάρχουν απαιτήσεις χορογραφίας, θα δώσουμε σχηματοποιημένες εικόνες, σε τέσσερις ενότητες: Η ιστορία του ΕΑΜ, ο ξεσηκωμός με τον ΕΛΑΣ, η περίοδος των διωγμών και ο τιτάνιος αγώνας του ΔΣΕ, η περίοδο μετά την ήττα του '49, οι διώξεις, οι εκτελέσεις, οι εξορίες. Η τέταρτη ενότητα είναι η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, η αντεπίθεση, με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Ολα τα παραπάνω θα παρουσιαστούν με μεγάλες εικόνες, με τον παλμό του κινήματος που προχωρά μπροστά».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Στη μουσικοθεατρική παράσταση θα ακουστούν τα παρακάτω τραγούδια: «Ιερός πόλεμος», «Ο ύμνος του ΕΑΜ», «Παιδιά σηκωθείτε», «Ανεμοι θύελλες», «Υμνος του ΕΛΑΣ», «Στ' άρματα - Στ' άρματα», «Οι παρτιζάνοι» (το τραγούδι της δουλειάς), «Γλυκό να 'ναι το βόλι», «Νυν και αεί», «Μια φυλακή», «Ετσι μικρό ήταν το όνειρό μας», «Εχει η νύχτα θάνατο», «Μπροστά πηγαίνει ο λαός», «Βροντάει ο Ολυμπος και πάλι» (Υμνος του ΔΣΕ), «Παιδιά της Σαμαρίνας», «Χαϊδάρι», «Της εξορίας», «Δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια», «Οι γερόντοι», «Δίκοπη Ζωή», «Λαύριο», «Ο αδελφός τον αδερφό», «Το μεγάλο μας τσίρκο».

Επίσης, θα διαβαστούν αποσπάσματα από:

  • Το έργο του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή «Ο δρομάκος με την πιπεριά».
  • Τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου «Οι ξυπόλυτοι άγγελοι» και «Οι γερόντοι».
  • Το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Είμαστε εμείς».
  • Κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη.
  • Μαρτυρίες που συμπεριλαμβάνονται στο έργο «Για να θριαμβεύσει η ζωή».
  • Το έργο του Βασίλη Κολοβού «Μη φοβάσαι εγώ είμαι εδώ».
  • Το ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μουσικοθεατρική εκδήλωση στη Λαμία(2024-03-09 00:00:00.0)
Ανοίγουν φτερά οι κεντρικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις(2016-09-16 00:00:00.0)
Πλούτος αφιερωμάτων στο Κεντρικό Φεστιβάλ(2016-08-10 00:00:00.0)
...κι ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο(2010-05-16 00:00:00.0)
Θεατρικό δρώμενο των ΠΕΑΦΕ - ΚΝΕ(2008-09-26 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στον αιρετικό Σκαρίμπα(1999-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ