Κυριακή 9 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανατροπές και στην Υγεία

Τον Οκτώβρη προβλέπεται πιλοτική εφαρμογή ρυθμίσεων που επιταχύνουν την πλήρη εμπορευματοποίηση της ΠΦΥ

Στη «μέτρηση ποιότητας του κόστους των υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» θα προσαρμοστούν οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ίδιο ν/σ. Αλλωστε, στο φόντο της μεταρρύθμισης «Καλλικράτη» σχεδιάζεται συνολική δικτύωση όλων των τύπων των δομών ΠΦΥ μέσα απ' την οποία θα διασφαλίζεται ένα ελάχιστο - όπως και σε όλα τα επίπεδα της περίθαλψης - πακέτο δωρεάν υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα. Τα υπόλοιπα θα παρέχονται με ανταποδοτική επιβάρυνση είτε των ασφαλιστικών ταμείων είτε των ίδιων των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο ν/σ για την Υγεία, προβλέπεται η διαμόρφωση ενιαίου πλαισίου παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ στον πληθυσμό της χώρας. Σ' αυτή λοιπόν την κατεύθυνση προβλέπεται η σύμπραξη και η ενιαία λειτουργία των μονάδων της ΠΦΥ των Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού ή άλλων ΝΠΔΔ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του ενιαίου πλαισίου ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υγείας και η πιλοτική εφαρμογή του θ' αρχίσει σε τρεις νομούς απ' την 1.10.2010. Η πιλοτική εφαρμογή, μεταξύ των άλλων, θα περιλαμβάνει το είδος και την κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον επιμερισμό των λειτουργιών εξόδων και των δαπανών περίθαλψης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Το σχεδιασμό, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, των ενιαίων κανόνων αγοράς υπηρεσιών Υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για λογαριασμό των ασφαλιστικών οργανισμών και του ΟΠΑΔ, θα αποφασίζει το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας (ΣΥΣΠΥ) που αποτελεί μετονομασία του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης και θα λειτουργεί στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το ΣΥΣΠΥ, μεταξύ των άλλων θα καθορίζει το ύψος της αποζημίωσης από τους ΦΚΑ και τον ΟΠΑΔ των υλικών, των πρόσθετων ειδών και υλικών για χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και «τη μέτρηση ποιότητας του κόστους των υπηρεσιών Υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Εκτός απ' την ΠΦΥ, και στα πλαίσια της γενικότερης μεταφοράς της περιουσίας του ΙΚΑ στο λεγόμενο ΕΣΥ, υπήρξαν σχεδιασμοί για την ένταξη ως παραρτημάτων των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ σε άλλα αντίστοιχα του ΕΣΥ. Μ' άλλα λόγια, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων θα αρχίσουν απ' το ΙΚΑ.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ