Κυριακή 9 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Μαγικά» μείωσης της ανεργίας

Σήμερα, σε περίοδο κρίσης, πολλοί απολογητές της ΕΕ θα χρησιμοποιούσαν τη Δανία (που στα στατιστικά δεδομένα παρουσιάζει μείωση της ανεργίας) για να καλλιεργήσουν αυταπάτες στο λαό.

Τι συμβαίνει στη Δανία; Επίσημα παρουσιάζονται 116.800 άνεργοι, ενώ στην πραγματικότητα ο αριθμός έχει ανέλθει στις 161.500 (45.000 περισσότεροι) και με βάση τις προβλέψεις μπορεί μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσει τις 200.000. Ομως: Με τα απατηλά κόλπα στα οποία έχουν συμφωνήσει εργοδότες και εργοδοτικός συνδικαλισμός μέσα στα πλαίσια της «ευελφάλειας», το διάστημα κατά το οποίο οι άνεργοι υποχρεώνονται να παρακολουθούν διάφορα σεμινάρια κατάρτισης δε θεωρούνται άνεργοι.

Η τελευταία καινοτομία - όπως ισχυρίζονται - που έχουν βρει και υλοποιείται μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (βλ. «Καλλικράτης»), είναι ότι όταν κάποιος συμπληρώσει 9 μήνες άνεργος, για να μη χάσει την επαφή του με την αγορά εργασίας, στέλνεται υποχρεωτικά να δουλέψει για διάστημα μέχρι 6 βδομάδες σε κάποιον εργοδότη χωρίς να πληρώνεται (συνεχίζει δηλαδή να παίρνει το επίδομα ανεργίας από το Ταμείο), αλλά σ' αυτό το διάστημα δε θεωρείται άνεργος.

Ετσι, με αυτά τα κόλπα οι αστοί πολιτικοί μπορούν να ισχυρίζονται ότι η κρίση ξεπερνιέται και μπαίνουμε σε περίοδο ανάκαμψης, γιατί και τα κέρδη των πολυεθνικών ανεβαίνουν τελευταία και η ανεργία, τουλάχιστον επίσημα, μειώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ