Κυριακή 9 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ

Συντρόφισσες και σύντροφοι, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο 10ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας, σύντροφοι και συντρόφισσες παρατηρητές από την αντιπροσωπεία του Κόμματός μας, συντρόφισσες και σύντροφοι από τη γενιά του ΔΣΕ, της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, σύντροφε πρόεδρε της ΠΟΔΝ, αγαπητοί προσκεκλημένοι.

Συντρόφισσες και σύντροφοι από τις αδελφές μας Οργανώσεις, σας απευθύνουμε ξεχωριστό χαιρετισμό και σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε με την παρουσία σας.

Η προσυνεδριακή διαδικασία συνέπεσε με την εξαπόλυση της πιο σφοδρής επίθεσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το μαύρο μπλοκ των δυνάμεων του κεφαλαίου σε όλα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού.

Οι μέρες του Συνεδρίου μέσα σε μεγάλες διαδηλώσεις, την επομένη της μεγαλύτερης απεργίας στην Ελλάδα. Στον απόηχο μιας μεγάλης προβοκάτσιας με στόχο το εργατικό λαϊκό κίνημα, για να αμαυρωθούν οι αγώνες, να φοβηθεί ο αγωνιζόμενος λαός. Μια προβοκάτσια με θύματα τρεις εργαζόμενους. Ενέργεια που αποδεικνύει ότι οι μηχανισμοί του συστήματος είναι αδίστακτοι στη χρήση βίας, δε λογαριάζουν απώλειες για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα να επιτεθούν στους λαούς.

Τέτοια πείρα έχει και το δικό μας και το παγκόσμιο λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα. Από τη βόμβα στη Χέι Μάρκετ του Σικάγο την ηρωική Πρωτομαγιά του οχτάωρου, με την οποία οδηγήθηκαν στην κρεμάλα οι πρωτοπόροι εργάτες επαναστάτες, μέχρι την πυρπόληση της γερμανικής βουλής από τους φασίστες, για να χτυπηθεί το επαναστατικό κίνημα και να ξεκινήσει κυνήγι στους κομμουνιστές. Αλλά και σύγχρονες προβοκατόρικες ενέργειες μεγάλων διαστάσεων, για να εξαπολυθεί ο προληπτικός πόλεμος, η σφαγή λαών για τον έλεγχο των δρόμων ενέργειας πετρελαίου και αγορών.


Νιώθουμε οργή γι' αυτήν την προβοκάτσια που είχε θύματα. Οι νέοι και οι νέες μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα απαντώντας στο ερώτημα ποιος ωφελείται, ποιος εξυπηρετήθηκε;

Οι μηχανισμοί του συστήματος και όλοι οι υποστηρικτές της βάρβαρης επίθεσης κατά του λαού τρόμαξαν από τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις και έβαλαν μπροστά το μηχανισμό της προβοκάτσιας, με στόχο να ανακόψουν τη λαϊκή αντεπίθεση, το φουσκωμένο ποτάμι που κατέβηκε από τα εργοστάσια και τις εργατογειτονιές, τις λαϊκές συνοικίες. Αυτές οι ενέργειες είναι χρήσιμες για αυτούς που επιχειρούν με το ψέμα και τη συκοφαντία να υποτάξουν το λαό.

Η πυρπόληση της τράπεζας στη Σταδίου με τρεις νεκρούς και των κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας είναι έγκλημα με στόχο την τρομοκράτηση του λαού, τη συκοφάντηση του αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων, της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το Κόμμα μας όχι μόνο κατήγγειλε, αλλά και απέτρεψε, το προβοκατόρικο σχέδιο που στήθηκε μπροστά στη Βουλή, με στόχο να εμπλέξουν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ σε χαφιεδίστικη επίθεση στο Κοινοβούλιο.

Αποδείξεις σήμερα έχουμε πολλές για τα φασιστοειδή και άλλους μηχανισμούς που εμπόδισε η περιφρούρηση. Την ύπαρξη σχεδίου μαρτύρησε ο ίδιος αρχιπροβοκάτορας πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. που την ίδια στιγμή εξαπέλυσε μέσα στη Βουλή τη συκοφαντία ότι το ΚΚΕ κάλεσε τους διαδηλωτές να εισβάλλουν στη Βουλή και να την κάψουν. Το ίδιο και οι διάφορες συκοφαντίες που εξαπέλυσαν κατά του ΚΚΕ κανάλια και ραδιόφωνα μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό μαζί με το σχεδιασμό να ενοχοποιήσουν το σύνθημα και το κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για ανυπακοή, να το μπλέξουν με προβοκάτσιες.

Οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και οι πορείες του ΠΑΜΕ έδειξαν ότι το οργανωμένο, περιφρουρημένο λαϊκό κίνημα μπορεί να εκφράσει και να μετατρέψει σε πολιτική ταξική δύναμη τη λαϊκή αγανάκτηση και να αποκρούσει τα σχέδια προβοκάτσιας και εκφοβισμού του λαού από όπου και αν προέρχονται.


Τώρα οι αγώνες πρέπει να δυναμώσουν με αφετηρία τους χώρους δουλειάς, εκεί πονάει την πλουτοκρατία. Τη δύναμη την έχει ο λαός και η νεολαία, η δύναμη βρίσκεται στην εργατική τάξη που με τα χέρια και το μυαλό της κινεί τα πάντα και ο κόσμος τής ανήκει. Κανένας νέος εργαζόμενος παιδί λαϊκής εργατικής οικογένειας να μη φοβηθεί, μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, με την πάλη του ακόμα πιο αποφασιστικά να δώσει απάντηση στην κυβέρνηση και τους συμμάχους της.

Η ΚΝΕ από το προηγούμενο Συνέδριο δυνάμωσε πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά. Η συνολική πορεία της Οργάνωσης, η δράση της στο πλευρό του Κόμματος είναι θετική και ανοδική. Αυτό εκτίμησαν οι ΟΒ και οι Συνδιασκέψεις.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προσυνεδριακή διαδικασία που ξεκίνησε με τη δημοσίευση των Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου στις 9 Γενάρη. Συνεδρίασαν οι Οργανώσεις Βάσης της ΚΝΕ δύο φορές, μία για τη συζήτηση των Θέσεων και μία για την εκλογοαπολογιστική διαδικασία. Ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις Συνδιασκέψεις τους όλες οι Οργανώσεις Περιοχών.

Οι Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου για το 10ο Συνέδριο υπερψηφίστηκαν από το σύνολο των μελών στις ΟΒ και τις Συνδιασκέψεις.

Σημαντική ήταν η συμβολή των μελών και των στελεχών στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο που έγινε μέσα από τον «Οδηγητή» όσο και από τον «Ριζοσπάστη».


Το δυναμικό μας, οργανωμένα, συζήτησε προσυνεδριακά: Για τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τους νόμους κίνησης του καπιταλισμού, για τη μόνη διέξοδο που είναι η σοσιαλιστική οικοδόμηση. Για τα τεράστια επιτεύγματα του σοσιαλισμού αυτής της σκληρής γεμάτη θυσίες πορείας. Για τις αιτίες των ανατροπών, για τις αιτίες του πισωγυρίσματος που γνώρισε η ανθρωπότητα στο τέλος του 20ού αιώνα.

Μπροστά στο 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ βάλαμε στο επίκεντρο του προβληματισμού το πώς η ΚΝΕ θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να μάχεται στο πλευρό του ΚΚΕ και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, για την προσέλκυση της νεολαίας στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Να συμβάλλει στην προετοιμασία των νέων κομμουνιστών, των νέων μελών του ΚΚΕ. Να πρωτοστατεί στην αναζωογόνηση του κινήματος, στη συσπείρωση σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική γραμμή. Να ανταποκρίνεται με επάρκεια στη μάχη των ιδεών, στην αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό.

Συζητήσαμε και αποφασίσαμε για τους καθοριστικούς παράγοντες σε αυτήν την πορεία ισχυροποίησης της ΚΝΕ: Αποφασιστική βελτίωση και εμπλουτισμός της εσωτερικής ζωής της Οργάνωσής μας. Αφομοίωση της στρατηγικής του ΚΚΕ, της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό. Γνώση της Ιστορίας του Κόμματος και του επαναστατικού κινήματος. Ανοδος της οργανωμένης ιδεολογικής δουλειάς. Η ποιότητα και η έκταση των δεσμών της ΚΝΕ με τη νεολαία. Κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση των μελών μας. Από τη σκοπιά αυτού του κύριου καθήκοντος αντιμετωπίζονται τα καθοδηγητικά προβλήματα, μπαίνουν οι στόχοι για την επίλυσή τους.


Με την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, οι νέοι κομμουνιστές μπορούμε να γίνουμε πιο ώριμοι και ικανοί στο να εμπνεύσουμε και να συσπειρώσουμε στην πάλη για το σοσιαλισμό τις νεότερες ηλικίες, τα παιδιά της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

Εχουμε πλέον τη δυνατότητα με επάρκεια και επιστημονική τεκμηρίωση, να δώσουμε ολοκληρωμένη απάντηση στα βασικά ερωτήματα, όχι μόνο πολιτικά αλλά και θεωρητικά, για τις αιτίες της αντεπανάστασης και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης.

Το κομμουνιστικό κίνημα στην Ευρώπη και παγκόσμια δεν έχει γνωρίσει ξανά τέτοια κρίση. Η αντιμετώπιση της ιδεολογικής κρίσης, στην οποία βρίσκεται, απαιτεί σκληρή προσπάθεια και χρόνο, η διαδικασία αναζωογόνησής του είναι σε νηπιακό στάδιο, γιατί, εκτός των άλλων παραγόντων, δεν έχουν σε βάθος και συνολικά από το κομμουνιστικό κίνημα απαντηθεί τα ερωτήματα αυτά, από τη μαρξιστική - λενινιστική σκοπιά.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ υπερασπίζονται το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Προβάλλουμε τα επιτεύγματα και την πρόοδο για τους λαούς από την ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος. Ολη η κοινωνία αφιέρωνε τις δυνάμεις της για να δημιουργηθεί ο νέος τύπος ανθρώπου, ο σοσιαλιστικός. Η πιο ευτυχισμένη, πιο ξέγνοιαστη νέα γενιά είναι αυτή που μεγάλωσε στις σοσιαλιστικές χώρες. Ολη η επιστημονική γνώση, όλος ο πλούτος της παγκόσμιας πολιτιστικής δημιουργίας σε όλους τους αιώνες ήταν στη διάθεση των νέων στο σοσιαλισμό. Ο ελεύθερος χρόνος απέκτησε άλλο νόημα όταν ο νέος μπορούσε να αθληθεί, να ψυχαγωγηθεί, να έρθει σε επαφή με τη φύση και τις ομορφιές της πατρίδας του, χωρίς να μπαίνει εμπόδιο η ταξική του καταγωγή, η οικονομική ανέχεια, το άγχος της ανεργίας. Μόνο στη σοσιαλιστική κοινωνία μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της τεράστιας πλειοψηφίας της νεολαίας. Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος.


Η εξίσωση του Χίτλερ με τον Στάλιν, του ναζισμού με τον κομμουνισμό, η καμπάνια για το τείχος του Βερολίνου, το Κατίν, το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, είναι μόνο λίγα από όσα λέει η αστική τάξη, παρουσιάζει στα Μέσα της, διδάσκει στα σχολεία και τα πανεπιστήμιά της, προπαγανδίζει με τα κόμματα και τους θεσμούς της. Στόχος τους είναι να μην πιστέψει κανένας νέος άνθρωπος στην αναγκαιότητα και επικαιρότητα της σοσιαλιστικής κοινωνίας να μην παλέψει γι' αυτό το σκοπό.

Η προσυνεδριακή περίοδος συνέπεσε και με την άμεση απάντηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την καθοριστική συμβολή μας για να χρεοκοπήσουν τα ψεύτικα επιχειρήματα των αστών και των προπαγανδιστών τους, για να οργανωθεί η λαϊκή, η ταξική πάλη, η συμμετοχή της νεολαίας σε αυτήν.

Κάναμε σοβαρό βήμα στο δέσιμο της επαναστατικής λειτουργίας με την επαναστατική δράση στη νεολαία.

Η ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική ωριμότητα που κατακτάμε σε δύσκολες συνθήκες είναι το στέρεο έδαφος για τη μεγαλύτερη ισχυροποίηση της ΚΝΕ, τη στέρεη ανάπτυξή της, το χτίσιμο γερών Οργανώσεων Βάσης της ΚΝΕ σε περισσότερους χώρους και ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς, επαγγελματικής εκπαίδευσης και ειδίκευσης, στα σχολεία και τις γειτονιές που βρίσκονται τα παιδιά της εργατικής και λαϊκής οικογένειας που υποφέρει από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης.


Το κύριο χαρακτηριστικό των πολιτικών εξελίξεων είναι η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης. Το πιο χαρακτηριστικό προϊόν του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Η αγιάτρευτη ασθένειά του.

Αγρια μέτρα με στόχο να φορτωθεί η κρίση στο λαό, αλλά και στην ανάκαμψη να έχει διαμορφωθεί ένα νέο περιβάλλον για το κεφάλαιο χωρίς κανένα εργατικό λαϊκό δικαίωμα που είχαν κατακτήσει οι προηγούμενες γενιές.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πλήρη συνεργασία με το λεγόμενο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ: Καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, καταδικάζει τους νεοεισερχόμενους στη δουλειά σε εργασία ήλιο με ήλιο για 500 ευρώ και ανασφάλιστους, αφού διαμορφώνει το ύψος του κατώτατου μισθού στα 560 ευρώ. Μέχρι σήμερα που παρέμεναν κάποιες κατακτήσεις η πλειοψηφία της νεολαίας δούλευε με άθλιες εργασιακές σχέσεις, τώρα απελευθερώνουν τον εργασιακό μεσαίωνα. Καταργεί 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο, πετσοκόβει μισθούς και επιδόματα, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Με το νέο Ασφαλιστικό αφαιρούν οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα στη σύνταξη για τους νέους και όχι μόνο. Θα χρειάζονται πάνω από 40 και 50 χρόνια συνεχούς εργασίας για να πάρεις ένα επίδομα φτωχοκομείου. Φοροεπιδρομή: φόροι ληστρικοί στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης με την αύξηση του ΦΠΑ. Απελευθέρωση απολύσεων με αφαίρεση του ορίου, αλλά και μείωση των αποζημιώσεων δίνοντας και με τη βούλα το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν όσους θέλουν και όταν θέλουν χωρίς εμπόδιο. Επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της εργασιακής ζούγκλας. Με την άμεση εφαρμογή του ελαστικού 65ωρου τη βδομάδα με το υποκριτικό επιχείρημα «της συμφωνίας των εργαζομένων». Εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας Μπολκεστάιν. Ξεκλήρισμα μεγάλου μέρους των φτωχών αγροτών που κάνουν και λίγα μεροκάματα για να μείνουν στον τόπο τους.


Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που αδειάζει τις τσέπες των γονιών και τα μυαλά των μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών, μετατρέπει την Παιδεία σε εμπόρευμα πανάκριβο.

Νέα διοικητική δομή με την ονομασία «Καλλικράτης», νέο πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, με την απαλλαγή της υποχρέωση του κράτους για την Παιδεία και την Υγεία. Με τραγικές συνέπειες τόσο στο χαρακτήρα όσο και στο περιεχόμενο των σχολείων.

Ταυτόχρονα, σοβαρούς κινδύνους εγκυμονούν τα παζάρια και οι διαγκωνισμοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την συνεκμετάλλευση με την τουρκική πλευρά και με επικυρίαρχους τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ της πετρελαιοφόρου περιοχής του Αιγαίου.

Χρειάζεται να ανέβει η λαϊκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Η νεολαία δεν πρέπει να χύσει το αίμα της για κανέναν ιμπεριαλιστή. Στο μόνο δρόμο που επιβάλλεται να κάνει θυσίες είναι στον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία, για να κάνει ο λαός κουμάντο στον τόπο του και όχι οι καπιταλιστές. Αυτός ο αγώνας είναι που προστατεύει και τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Προσπαθούν να κρύψουν ότι είναι μέτρα προαποφασισμένα για τα οποία το Κόμμα μας προειδοποιούσε όταν έλεγε ότι «έρχεται θύελλα», ότι έχουν συμφωνήσει σε αυτά όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου με τις προηγούμενες συμφωνίες, από τη συνθήκη του Μάαστριχτ ακόμα μέχρι και την τελευταία συνθήκη της Λισαβόνας. Η επίθεση είναι κοινή σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι σκόπιμες και κατευθυνόμενες οι απόψεις που δικαιολογούν και αιτιολογούν ορισμένα φαινόμενα όπως το δημόσιο έλλειμμα, το χρέος, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα ως «ελληνική ιδιομορφία». Οι λεγόμενες ιδιομορφίες αντανακλούν κυρίως την ανισόμετρη ανάπτυξη στον καπιταλισμό. Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο έχει μπλεχτεί σε έναν ανελέητο αγώνα: Το ένα τμήμα του ενάντια στο άλλο και ταυτόχρονα ενάντια στις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, καταρρίπτοντας όλα τα σύγχρονα ιδεολογήματα για τη «μεγάλη οικογένεια της ΕΕ», το «ασφαλές απάνεμο λιμάνι» κ.τ.λ. Είναι όμως ενωμένο απέναντι στην εργατική τάξη της Ευρώπης, στηρίζει τα μέτρα που παίρνει κάθε εθνική κυβέρνηση για την αφαίρεση εργατικών κατακτήσεων.


Ιδιαίτερα φαίνεται σήμερα ο επιζήμιος, διαβρωτικός για το κίνημα, ρόλος του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ που για δεκαετίες μιλούσε για την «Ευρώπη των λαών». Ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και όλες τις επόμενες όσο το κίνημα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο και όταν ανέβαινε συνέχιζε να σπέρνει αυταπάτες με ελιγμούς για να θολώνει τις θέσεις του με ψευτοριζοσπαστική φρασεολογία και τυχοδιωκτισμούς.

Σε περιόδους κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στα σχολεία, εμφάνιζε ως νίκη του κινήματος την αποπομπή του υπουργού Παιδείας, μεγάλη νίκη τον ελιγμό του ΠΑΣΟΚ στη συνταγματική αναθεώρηση για το άρθρο 16, ενώ ήταν γνωστή η θέση του για την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, τη διεύρυνση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας.

Νέο στοιχείο αποτελεί η νέα στρατηγική του ευρωπαϊκού κεφαλαίου η «Ευρώπη 2020» ή «η έξυπνη Ευρώπη». Διακηρυγμένο στόχο έχουν να μειωθεί πιο αποφασιστικά η τιμή της εργατικής δύναμης, να διαμορφωθεί πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, αφαιρώντας όποιες κατακτήσεις είχαν απομείνει στο σχετικά πιο σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, στα μέτρα προστασίας του εργαζόμενου και της οικογένειάς του, στις ευθύνες που είχε αναγνωρίσει έστω στα λόγια το αστικό κράτος για την υγεία και την εκπαίδευση της νέας βάρδιας εργατών.


Με λίγα λόγια, ένα ποσοστό της κλεμμένης υπεραξίας που το εργατικό κίνημα με σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες και κάτω από την επίδραση του σοσιαλισμού στη μισή Ευρώπη είχε πετύχει να του επιστρέφεται με όλους αυτούς τους τρόπους, το κεφάλαιο απαιτεί να το κρατά και αυτό, αποδεικνύοντας περίτρανα πόσο ευάλωτες και προσωρινές είναι οι όποιες κατακτήσεις ακόμα και οι μεγαλύτερες όσο παραμένει το σύστημα της εκμετάλλευσης, η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η πολιτική εξουσία στα χέρια τους.

Η κλιμάκωση της αστικής προπαγάνδας

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: Αρχικά ξεκίνησε με το γνωστό, ότι «παρέλαβε χάος», για να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις είχε αφήσει προεκλογικά στο λαό για φιλολαϊκή πολιτική. Προχώρησε με το «δημοσιονομικό έλλειμμα που πνίγει τη χώρα», έπαιξε με τον πατριωτισμό προσπαθώντας να πείσει ότι είναι ίδιο το λαϊκό συμφέρον με αυτό του κεφαλαίου. Κατέληξε στο ψεύτικο δίλημμα ή δικαιώματα ή χρεοκοπία, ή αιματηρές θυσίες ή χρεοκοπία. Σήμερα καλεί σε συναίνεση αξιοποιώντας την προβοκάτσια, σε δήθεν δημοκρατική ομαλότητα, δηλαδή να παραιτηθεί ο λαός από τον αγώνα του, από τα δικαιώματά του, οικειοθελώς να υποταχθεί.

Ολα αυτά στηρίζονται με πρωτοφανές πάθος από τα συγκροτήματα του Τύπου, έντυπα και ηλεκτρονικά. Είναι χαρακτηριστική η εμετική προπαγάνδα του συγκροτήματος του εφοπλιστή Αλαφούζου για τη 48ωρη απεργία που προκήρυξαν τα συνδικάτα μετά από το κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Εδειξαν το ταξικό τους μίσος στον παλικαρίσιο αγώνα των ναυτεργατών και κυρίως στην αλληλεγγύη που οικοδομείται. Εχυναν δηλητήριο αντικομουνισμού για την ανάρτηση των πανό στην Ακρόπολη, με τα οποία το Κόμμα μας κάλεσε τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης που υποφέρουν να ξεσηκωθούν. Αυτός είναι και ο φόβος τους. Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει ΚΚΕ, ΚΝΕ και ταξικό κίνημα, που δεν το έχουν στο χέρι όπως έχουν όλους τους υπόλοιπους.


Πρόβαλαν ακόμα και επιχειρήματα που ξεπερνούσαν τη γελοιότητα, όπως ότι «συναντώ στο δρόμο μεροκαματιάρηδες που μου λένε και το μισθό μου για την πατρίδα...». Και συνεχίζουν με φθηνές παραστάσεις του τύπου: «Μικρά παιδιά που πείθουν τη γιαγιά τους να πάνε μαζί στον πρόεδρο της Βουλής και να του παραδώσουν τον κουμπαρά τους». Βομβαρδισμός διαφημίσεων τραπεζικού λογαριασμού στο στιλ της «Γιούνισεφ», για να καλυφθεί το δημόσιο χρέος. Η προπαγάνδα είναι γκαιμπελικού τύπου, «πες πες ψέμα κάτι θα μείνει», στην οποία το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη πείρα.

Η νεολαία του ΠΑΣΟΚ προβάλλει τα ίδια επιχειρήματα με πολλές μεταμορφώσεις από χώρο σε χώρο, ανάλογα με το συσχετισμό και την πίεση που δέχεται. Ετσι, αλλού μαζεύουν λεφτά για το δημόσιο χρέος όπως μάζευαν λίγο πριν για τους σεισμόπληκτους της Αϊτής, αλλού στηρίζουν τα μέτρα επειδή «είναι αναγκαία», αλλού καλούν σε «ξεσηκωμό» για να έχουν τα μέτρα «προσωρινό χαρακτήρα», αλλού προβάλλουν το επιχείρημα ότι τα μέτρα είναι «εκτός ιδεολογίας ΠΑΣΟΚ», «το ΠΑΣΟΚ ξεστράτισε» και όλοι μαζί να το φέρουμε στον ίσιο δρόμο. Ρίχνει το φταίξιμο για την κρίση στη «κακιά Δεξιά» παίρνοντας μάλιστα και πρωτοβουλίες, όπως αυτή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, όπου μαζεύει υπογραφές για να διώξουν τον Αλογοσκούφη από τη σχολή γιατί αυτός φταίει για την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ προβάλλει το επιχείρημα ότι η κρίση οφείλεται σε ορισμένους κλέφτες, διαχέει τις ευθύνες στους πολιτικούς συλλήβδην, φωνάζει συνθήματα του τύπου «τα λαμόγια φυλακή», για να αποπροσανατολίσει την οργή του κόσμου, να μη ριζοσπαστικοποιηθούν συνειδήσεις, να εγκλωβιστεί ο αγώνας.


Ταυτόχρονα, πρωτοστατεί στην απεργοσπασία και στον αντικομουνισμό, εξοπλίζει τα μέλη της όχι για να απαντάνε στα επιχειρήματα του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά να αναπαράγουν ό,τι πιο χυδαίο έχει γραφτεί και ειπωθεί, αρκεί να στρέφεται ενάντια στους κομμουνιστές. Καλούμε σήμερα τους νέους και τις νέες από λαϊκές οικογένειες που στήριξαν ΠΑΣΟΚ πολιτικά ή συνδικαλιστικά να σκεφτούν αυτό που καιρό τους λέμε: Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει, είναι κόμμα του κεφαλαίου. Είναι η εμπροσθοφυλακή του αντικομουνισμού μέσα στις σχολές και στα σχολεία, στους τόπους δουλειάς. Να φύγουν και να πιαστούν στην ίδια αλυσίδα του αγώνα με τους νέους κομμουνιστές.

Η Νέα Δημοκρατία: Συμφωνεί και στηρίζει τα μέτρα, παρά τα αντιπολιτευτικά της παιχνίδια. Ακολουθεί το μοτίβο της κριτικής που της έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση, ότι «δεν υπάρχει σχέδιο», συντονισμός, κτλ. Είναι κόμμα του κεφαλαίου, με συνέπεια στην υπεράσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Καταδίκαζε τις κινητοποιήσεις και συνεχίζει ενοχοποιώντας συνειδητά το κίνημα για τις προβοκάτσιες. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ προβάλλει την πειθαρχία και την υπακοή στην αστική νομιμότητα, θέλει να βάλει όρια στη λαϊκή αντίδραση.

Η αστική τάξη έβγαλε μπροστά τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ όχι μόνο για να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ αλλά για να παρουσιάσει το ΚΚΕ ότι κινείται «στα όρια της νομιμότητας», να μας καλέσει να συμμορφωθούμε και να υποταχθούμε, να καλέσει να παρθούν μέτρα ενάντια στους κομμουνιστές και στο κίνημα. Το ταξικό τους κριτήριο τους επισημαίνει το φόβο η λαϊκή αντίδραση να κατευθυνθεί, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, στην αμφισβήτηση της εξουσίας τους.


Η νεολαία της ΝΔ κρατά ενιαία συνεπή θέση υπέρ των μέτρων, υπέρ της πολιτικής των μονοπωλίων, υπερασπίζει ως αναγκαιότητα να κάνει ο λαός θυσίες για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που κυριαρχεί στους συσχετισμούς, υπερασπίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Πρωτοστατεί στην απεργοσπασία, εναντίον των κινητοποιήσεων, συνεχίζει σταθερά να αξιοποιεί προβοκατόρικες ενέργειες των προηγούμενων χρόνων για να παρουσιάσει τον αγώνα ως βανδαλισμό και καταστροφή. Καλεί για πιο επιθετικά μέτρα, όπως για την κατάργηση του ασύλου.

Το οπλοστάσιό της έχει αδυνατίσει γιατί μια σειρά επιχειρήματα που είχε για σημαία τα προηγούμενα χρόνια, όπως το «μοντέλο της Ιρλανδίας», χρεοκόπησαν. Εχει αμυντική στάση για την προηγούμενη διακυβέρνηση. Κρατά κόσμο, όπως και η ΠΑΣΠ, με βιομηχανία ρουσφετιού και εξυπηρέτησης, μετεγγραφές, μαθήματα, σημειώσεις, σεμινάρια, μεταπτυχιακά, εύρεση σπιτιού και στέγασης, δουλειάς σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, για φτωχόπαιδα που αναγκάζονται να δουλέψουν για να σπουδάσουν, αλλά και πάρτι, εκδρομές με φθηνό αντίτιμο. Η βιομηχανία εξαγοράς σε συνθήκες κρίσης είναι πιο κερδοφόρα από πριν. Πιο αποφασιστικά οι νέοι κομμουνιστές θα ανοίξουμε μέτωπο με τέτοια φαινόμενα.

Ο ΛΑ.Ο.Σ.: Είναι ένα ρατσιστικό και εθνικιστικό μόρφωμα που αναλαμβάνει αντικομουνιστικές εργολαβίες για λογαριασμό της αστικής τάξης. Είναι αδίστακτο, χωρίς δεύτερη σκέψη μπορεί να διαπράξει το μεγαλύτερο έγκλημα σε βάρος του λαού, αρκεί να έχει ανταλλάγματα. Είναι θερμός υποστηριχτής του κυβερνητικού έργου.

Αποκαλύφθηκε ότι είναι κόμμα της πλουτοκρατίας. Ξέπεσαν και τα λαϊκίστικα επιχειρήματά του. Συνολικά όλες αυτές οι ακροδεξιές ομάδες έχουν αναλάβει ρόλο ενάντια στο Κόμμα και στο κίνημα. Καμία υποτίμηση στον επικίνδυνο ρόλο τους.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και οι διάφορες οπορτουνιστικές ομάδες που δρουν στη νεολαία: Η άνοδος της σοσιαλδημοκρατίας στη διακυβέρνηση και η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης αποκάλυψαν τον τυχοδιωκτικό τους ρόλο, τις οβιδιακές μεταμορφώσεις στα επιχειρήματα, την αβαθή, ρηχή πολιτική τους. Είναι ουρά της σοσιαλδημοκρατίας.

Για την κρίση λένε ό,τι και το ΠΑΣΟΚ, η διέξοδος που προτείνουν είναι ένας δήθεν «ανθρώπινος καπιταλισμός», θέσεις και αιτήματα κεϋνσιανής μορφής, άλλα αποτυχημένα, άλλα αναγκαία για το σύστημα σήμερα, που στηρίζουν και μεγαλοκαπιταλιστές, όπως «την κρατικοποίηση τραπεζών». Επαναλαμβάνουν μονότονα τα ίδια χρεοκοπημένα συνθήματα με παραλλαγές, π.χ., «οι άνθρωποι πάνω από τις αγορές».

Οργανωτικά βρίσκονται σε κρίση, πράγμα που αποδεικνύει και την οργανωτική χρεοκοπία του οπορτουνισμού. Εδώ και 42 χρόνια ύπαρξης της ΚΝΕ, εμφανίζονται σχήματα με την ολόπλευρη στήριξη του συστήματος για να εκτοπίσουν το ΚΚΕ από τη νεολαία, να ανατρέψουν, όπως οι ίδιοι εμφανίζουν ως στόχο, τους συσχετισμούς στην αριστερά, και στη συνέχεια διαλύονται, για να ξαναεμφανιστούν με άλλη μορφή.

Το τελευταίο διάστημα στη νεολαία υιοθετούν πιο ριζοσπαστική και ψευτοεπαναστατική φρασεολογία. Αναζητούν ένα νέο ανάχωμα στο ριζοσπαστισμό. Η νεολαία ΣΥΝ στην αρχή πρόβαλλε ως κρίκο στον αγώνα του κινήματος την εναντίωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας, τώρα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το εγκατέλειψαν και αυτό, ζητούν δημοψήφισμα για το ΔΝΤ αθωώνοντας την ΕΕ.

Στις κινητοποιήσεις ακολουθούν τις ξεπουλημένες ηγεσίες.

Οι διάφορες «αντιεξουσιαστικές» ομάδες: Αποκαλύφθηκε το διάστημα από τη δημοσίευση των Θέσεων πιο καθαρά ότι ο πυρήνας τους είναι βρώμικος, σε διατεταγμένη προβοκατόρικη υπηρεσία, για την ένταση της καταστολής, το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των αγώνων, σε συνθήκες όπου υπάρχει το ενδεχόμενο όξυνσης της ταξικής πάλης.

Από την πρώτη στιγμή οργανώσαμε την πλατιά διαφώτιση, την αγωνιστική κινητοποίηση

Δε σταυρώσαμε τα χέρια μπροστά στο δυσμενή συσχετισμό. Τον πήραμε υπόψη, όπως και τη σκληρότητα της επίθεσης και τις διαθέσεις των μαζών και καλέσαμε την εργατική τάξη να πάρει την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια της. Να πάρει αποφάσεις για απεργία, να απεργήσει ο καθένας, ανεξάρτητα τι κάνει ο διπλανός του, παρά τις επιθέσεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, τις απειλές και τους εκβιασμούς. Να απεργήσει, περιφρονώντας την αστική νομιμότητα της «συνδικαλιστικής κάλυψης», που στη συντριπτική πλειοψηφία των χώρων δουλειάς είναι κενό γράμμα. Νέοι εργάτες και υπάλληλοι απολύονται είτε απεργούν είτε όχι. Η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 30%. Σε συνθήκες κρίσης η εργοδοσία έχει αποθρασυνθεί. Ετσι πρέπει να «αποθρασυνθούν» και οι εργάτες γιατί έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Πρόκειται οπωσδήποτε για δύσκολη δουλειά καθώς υπάρχει και ο φόβος της απόλυσης, η πίεση της οικογένειας και του περίγυρου. Με τη στάση μας αυτή ανοίγουμε δρόμο να κατανοηθεί η σημασία ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Η δράση μας στην εργατική νεολαία

Εχουμε στις γραμμές μας νέους εργάτες και υπάλληλους, νέους κομμουνιστές και κομμουνίστριες που παλεύουν με αυτοθυσία και γενναιότητα, αψηφούν την εργοδοτική τρομοκρατία, στέκονται παλικαρίσια στις δυσκολίες, αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Είμαστε περήφανοι γι' αυτούς τους νέους και τις νέες που έχουμε στις γραμμές μας.

Είναι ανάγκη να αποκτήσουν τα μέλη μας την ικανότητα να οργανώνουν και να κινητοποιούν το χώρο δουλειάς τους, τους συναδέλφους τους, να χτίζουν ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς της Οργάνωσης με νέους της δουλειάς. Οργανωτές - καθοδηγητές μαζών για το σοσιαλισμό. Αυτός είναι ο ρόλος μας, τέτοιο σχολείο είναι η ΚΝΕ.

Γι' αυτό επιτακτικά βάζουμε ως στόχο τη βελτίωση της εσωτερικής μας λειτουργίας, της καθοδηγητικής βοήθειας, που να εκφράζεται στην ΟΒ, ώστε αυτή με ικανότητα και μαχητικότητα να απλώνεται στο χώρο της, να συσπειρώνει.

Δεν είμαστε μια οποιαδήποτε ριζοσπαστική αγωνιστική νεολαία. Είμαστε η νεολαία του ΚΚΕ, προετοιμάζουμε τα αυριανά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τη βελτίωση του ενός ή του άλλου όρου ζωής και εργασίας, μόρφωσης. Δε λείπουμε, ούτε πρόκειται, από κανέναν αγώνα για την ανακούφιση, για την απόσπαση ακόμα και της πιο μικρής κατάκτησης.

Εχουμε όμως συνείδηση ότι δε μετριάζεται η καταπίεση, ούτε βελτίωση υπάρχει ουσιαστική, σε ένα σύστημα που έχει σαπίσει και η μία κρίση του θα διαδέχεται την άλλη. Οι όροι ζωής και το βιοτικό επίπεδο συνεχώς θα χειροτερεύουν. Σήμερα, με την άγρια επίθεση, περισσότερο από ποτέ, μπορεί να γίνει κατανοητή αυτή η αλήθεια. Θέλουμε να γίνει συνείδηση ότι η πραγματική αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο με το λαό στο προσκήνιο, με αγώνα που θα στρέφεται ενάντια στη δικτατορία των μονοπωλίων, θα διεκδικήσει την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Η αποδοχή του καπιταλισμού από πλατιές μάζες, η αντίληψη ότι είναι μακρινός ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης και ο ίδιος δε θα τον ζήσει, η άποψη ότι είναι ανίκητοι και παντοδύναμοι, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να συμμετέχουν νέοι σταθερά στην πάλη. Θέλουμε να διαδίδεται η πρόταση συμμαχίας του ΚΚΕ για το ΑΑΔΜ, τη λαϊκή εξουσία - οικονομία.

Είναι σοβαρό εφόδιο, που χρειάζεται να σκύψουμε και να μελετήσουμε, η Απόφαση του Κόμματος από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη δουλειά στην εργατική τάξη και το κίνημά της.

Το Κόμμα μας καθόρισε το περιεχόμενο της ανασύνταξης του κινήματος ως την προετοιμασία και οργάνωση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για αποφασιστική αναμέτρηση με τα μονοπώλια, για την ανατροπή της εξουσίας τους.

Υπερβαίνει, δηλαδή, το καθήκον μιας καλύτερης οργάνωσης ή βελτίωσης του επιπέδου της συνδικαλιστικής πάλης της εργατικής τάξης. Είναι το δικό μας σχέδιο για έξοδο από το φαύλο κύκλο των καπιταλιστικών οικονομικών κρίσεων, με την εξάλειψη των αιτιών που τις γεννούν.

Με βάση αυτό το περιεχόμενο πρέπει να εξετάσουμε τη δράση της Οργάνωσης σε όλους τους χώρους, να δούμε μορφές συσπείρωσης.

Συμβολή στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος είναι η ένταξη των μεταναστών στην πάλη, η ένταξή τους στα ταξικά σωματεία, στο Κόμμα και στην ΚΝΕ. Εχουμε θετικά παραδείγματα αλληλεγγύης, κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών όπου είχε συμβολή και η ΚΝΕ. Καλύτερα χρειάζεται να εξετάσουμε την προσέγγιση και την ένταξη στον αγώνα των μεταναστών δεύτερης γενιάς, που μιλάνε την ελληνική γλώσσα και βρίσκονται στις πιο μικρές ηλικίες στα σχολεία. Αντιμετωπίζουν σύνθετα προβλήματα.

Χρειάζεται ολοένα και περισσότεροι νέοι και μεγαλύτεροι εργάτες να πείθονται για τον αγώνα ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, εκεί να στρέφονται τα πυρά τους, τα αιτήματα και οι στόχοι τους, ολοένα και περισσότερο να πολιτικοποιεί το εργατικό κίνημα τους σκοπούς του, να δένει και να ισχυροποιεί τη συμμαχία του με τη φτωχή αγροτιά και με τα φτωχά στρώματα της πόλης που είναι δεμένα με την περιορισμένη ατομική ιδιοκτησία.

Η ισχυροποίηση της ΚΝΕ στο πλευρό του ΚΚΕ είναι επομένως βασικός παράγοντας για την αναζωογόνηση του κινήματος, τη συσπείρωση της νεολαίας σε αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης.

Η δράση μας σε φοιτητές - σπουδαστές

Αυτή η περίοδος ήταν το βάπτισμα του πυρός για το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Από την αρχή σε μεγάλες μάχες για τις οποίες δημιουργήθηκε.

Περισσότερος κόσμος κατανόησε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τέτοιου αγωνιστικού αντιμονοπωλιακού πόλου συσπείρωσης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Υπάρχουν φοιτητές και σπουδαστές που αντιλαμβάνονται τον εκφυλισμό και τη διαλυτική κατάσταση του σπουδαστικού κινήματος. Φαίνεται πιο καθαρά ιδιαίτερα σε περίοδο εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης και ολομέτωπης επίθεσης από την πλουτοκρατία.

Κρίσιμο ζήτημα για το ΜΑΣ είναι να δυναμώσουν τα πόδια του στις σχολές με τη συγκρότηση, τη μαζικοποίηση και την πρωτοπόρα, ακούραστη, συνεχή δράση των Επιτροπών Αγώνα για όλα όσα απασχολούν τους φοιτητές και σπουδαστές.

Οι Επιτροπές Αγώνα μπορούν να γίνουν οι σύλλογοι. Οι σύλλογοι σήμερα δε λειτουργούν, δεν οργανώνουν τον αγώνα, οι συσχετισμοί εντός τους δεν επιτρέπουν την αγωνιστική έκφραση, διώχνουν τους φοιτητές από τις μαζικές διαδικασίες και στις συνελεύσεις είναι μόνο οι «στρατοί» των παρατάξεων.

Η αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις στις σχολές για την επίθεση της πλουτοκρατίας ήταν περιορισμένη, δε γενικεύτηκε στη μάζα των φοιτητών. Στις μαζικές διαδικασίες συμμετείχε μόνο ο πυρήνας των παρατάξεων, και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν χαμηλή. Πού οφείλεται; Είναι σοβαρό θέμα να το ερμηνεύσουμε.

Ενα μέρος των φοιτητών - σπουδαστών που δεν πιέζεται οικονομικά αποδέχεται την αστική επιχειρηματολογία, συμφωνεί στο ότι «τα μέτρα είναι άδικα αλλά δε γίνεται αλλιώς». Υιοθετεί αυτό που διδάσκεται από το πανεπιστήμιο, από καθηγητές, συγγράμματα και επιχειρήσεις αυτοπροσώπως, αυτό που μαθαίνει για να δώσει εξετάσεις και να πάρει πτυχίο: Την αιωνιότητα της μισθωτής σκλαβιάς.

Σε μεγαλύτερο βάθος να ψάξουμε τι έχουν αφήσει στους φοιτητές και σπουδαστές οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων. Οι μήνες αυτοί επιβεβαιώνουν τις Θέσεις, όπου γράφουμε ότι οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ενσωματώθηκαν. Τα γεγονότα μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή με κέντρο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα οδήγησαν στην παραπέρα συντηρητικοποίηση. Η αστική τάξη πέτυχε προσωρινά να αμαυρώσει τους αγώνες των φοιτητών και σπουδαστών στη μεγάλη μάζα. Αξιοποιήθηκαν οι αγώνες για την εναλλαγή στη διακυβέρνηση των δύο αστικών κομμάτων, αφού από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια επικράτησε ένας ρηχός αντιδεξιός προσανατολισμός. Στο στόχο είχε μπει και το ίδιο το φοιτητικό κίνημα, χτυπήθηκε στη φάση που άρχισε να αποκτά μια δυναμική, ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Αποδεικνύεται ότι η πολιτική και οργανωτική ήττα του οπορτουνισμού είναι όρος για την αναζωογόνηση του κινήματος.

Παλεύουμε ώστε το ΜΑΣ να κερδίζει δυνάμεις και με την αύξηση της εκλογικής του επιρροής, με την άνοδο των εκλογικών σχημάτων που το στηρίζουν. Είναι ευκαιρία στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στις 19 Μάη να εκφραστεί ρεύμα καταδίκης της αντιλαϊκής επίθεσης. Οπως σε κάθε τέτοια περίοδο, οι δυνάμεις του δικομματισμού σπρώχνουν τον αγανακτισμένο κόσμο στην αποχή. Το έργο το έχουμε ξαναδεί.

Οι εκλογές ξεπερνούν τα όρια του πανεπιστημίου. Οι νέοι να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Ενα θετικό αποτέλεσμα για την πλουτοκρατία θα αξιοποιηθεί όσο δεν μπορεί να βάλει ο νους για να επιτεθούν με μανία στη νεολαία, τάχα με την έγκρισή της. Τα επιτελεία είναι ήδη έτοιμα για την αξιοποίηση ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Η δράση μας στα σχολεία

Για πρώτη φορά μαθητές στάθηκαν μαχητικά στις πόρτες των σχολείων, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, βοηθώντας στην περιφρούρηση της απεργίας των καθηγητών τους. «Μάθημα μας κάνουν οι αγωνιστές, όχι οι απεργοσπάστες καθηγητές» φωνάχτηκε από τους μαθητές στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ζήσαμε έντονα το χυδαίο αντικομμουνισμό, την αναπαραγωγή όλης της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης από εκπαιδευτικούς, τη φανατισμένη προσπάθειά τους για να μην παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις, να μην πάρουν μέρος στις απεργίες οι μαθητές. Ο αντικομμουνισμός δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μεγαλύτερος.

Η πίεση από τα σπίτια για υποταγή, για αποχή από την αγωνιστική δράση έχει μεγαλώσει. Με τη βοήθεια του Κόμματος να δούμε καλύτερα πώς θα αντιμετωπίσουμε την πίεση της οικογένειας, πώς θα στηρίζεται το μέλος της ΚΝΕ να αντιστέκεται στο πρόβλημα.

Επιπρόσθετα, τα φροντιστήρια, ξαναδιδάσκοντας πιο πιεστικά τη στείρα γνώση του σχολείου, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ασφυκτικής κατάστασης για τους έφηβους, καταλαμβάνοντας όλο σχεδόν το χρόνο της εξωσχολικής ζωής.

Γενικότερα ο προσανατολισμός μας θέλουμε να επικεντρώσει στην ανάπτυξη των δεσμών της Οργάνωσης και στην οικοδόμηση οργανώσεων εκεί που μορφώνονται, εργάζονται και ζουν τα πιο φτωχά και ταλαιπωρημένα παιδιά που ζουν ασφυκτικά τα βάσανα των οικογενειών τους.

Ορισμένα καθοδηγητικά ζητήματα που απασχόλησαν τις συνδιασκέψεις:

Στήριξη των δυνάμεών μας στα μεταβατικά στάδια

Το ζήτημα της μετάβασης από τη σπουδαστική ζωή στη ζωή του ενήλικα, που οργανώνει τις προσωπικές του υποχρεώσεις, είναι δύσκολο θέμα και κρίσιμο. Απαιτείται ολόπλευρη προετοιμασία από τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια, από την πρώτη στιγμή ένταξης στην ΚΝΕ.

Εχουμε ακόμα πολλά βήματα να κάνουμε στην ουσιαστική στήριξη των συντρόφων στη μεταβατική φάση της ζωής τους, στην αλληλεγγύη, στη συντροφικότητα στις δυσκολίες της ζωής.

Ειδικότερα για τις συντρόφισσες που είναι στην παραγωγή και κάνουν οικογένεια, οι δυσκολίες είναι ακόμα περισσότερες. Ακόμα και για τα γυναικεία στελέχη που είχαν συνεχή προσφορά στην Οργάνωση δεν έχουμε καταφέρει να διευκολύνουμε τη συμμετοχή τους με πρακτικά μέτρα. Το ότι συνεχίζουν να προσφέρουν έχει να κάνει με την προσωπική τους αποφασιστικότητα. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται ουσιαστική στήριξη, κατά προτεραιότητα, από την ΟΒ και τα καθοδηγητικά όργανα. Επιβεβαιώθηκε από την προσυνεδριακή δουλειά το κομμάτι των Θέσεων που εκτιμά ότι δεν έχουμε ξεπεράσει δυσκολίες που προκύπτουν από την άγνοια για την ταξική προέλευση του γυναικείου ζητήματος.

Το νέο Οργανο να προσανατολίσει τη δουλειά του με βάση τις Θέσεις σε αυτό το ζήτημα. Το γυναικείο ζήτημα εμφανίζεται σήμερα με νέες πλευρές, δεν πρέπει να το υποτιμήσουμε, ειδικά σε συνθήκες κρίσης και επιθετικότητας του κεφαλαίου.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για την προετοιμασία της ένταξης ενός νέου, μιας νέας στην ΚΝΕ, για τη βοήθεια που πρέπει να παίρνει ώστε να αφομοιώνεται στην Οργάνωση, να κατανοεί τη σημασία της κομμουνιστικής οργανωμένης ζωής.

Το νέο ΚΣ δεσμεύεται από το 10ο Συνέδριο για την προετοιμασία και πραγματοποίηση Ευρείας Συνόδου για την οικοδόμηση και ανάπτυξη της ΚΝΕ. Την αναδιάταξη των Οργανώσεών του, σε αντιστοιχία της αναδιάταξης των κομματικών δυνάμεων με την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου και της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.

Αναπτύχθηκε προβληματισμός για τη δουλειά στις μικρές ηλικίες

Το νέο Οργανο με βοήθεια από την Κεντρική Επιτροπή να καταπιαστεί άμεσα με αυτό το ζήτημα που είναι κρίσιμο για τα επόμενα χρόνια, για τη βοήθεια και παρέμβαση στα νέα ζευγάρια.

Καλύτερη από κάθε άλλη φορά η ιδεολογική δουλειά στις γραμμές μας

Εκτιμάμε σήμερα ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και των μελών μας γίνεται κατανοητή η σημασία της ιδεολογικής δουλειάς στις γραμμές μας, η ανάγκη για ένα ορισμένο ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο όλων των μελών. Η ιδεολογική δουλειά, όπως επισημαίνουμε στις Θέσεις, «αποκτά σήμερα αυξημένο ρόλο σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι όρος για τη στράτευση ενός νέου στην ΚΝΕ. Είναι βασικός όρος για την αποτελεσματική δράση των μελών της ΚΝΕ».

Να γίνουμε πιο ικανοί στη μάχη των ιδεών που διεξάγεται από τη μικρή, σχολική ηλικία.

Μέτωπο στα ναρκωτικά και στην ανοχή στη χρήση και τον αλκοολισμό

Η συζήτηση επιβεβαιώνει την ανησυχία των Θέσεων για το πρόβλημα των ναρκωτικών και του αλκοολισμού στη νεολαία, την άνοδο της ανοχής και της αποδοχής του διαχωρισμού σε «σκληρά» και «μαλακά».

Η καλλιέργεια της ναρκω-κουλτούρας, η στάση ανοχής από οπορτουνιστικές δυνάμεις, η λογική της δήθεν «ελευθερίας επιλογής», της «αυτοδιάθεσης του σώματος και της ζωής», έχουν οδηγήσει σε έξαρση της χρήσης, αποδεικνύονται χρήσιμες στην κερδοφορία του εμπορίου ναρκωτικών, που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της οικονομικής δραστηριότητας ενός σάπιου συστήματος.

Ειδικά το χασίς εμφανίζει υψηλά ποσοστά σε ΕΠΑΛ, νυχτερινά σχολεία και στο στρατό. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους της ΚΝΕ. Η ΚΝΕ έχει ανοιχτό μέτωπο απέναντι στη χρήση και στη ναρκω-κουλτούρα. Στηρίζουμε τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, που αποδεικνύουν καθημερινά την αστείρευτη δύναμη του ανθρώπου να νικήσει την εξάρτηση. Απορρίπτουμε όλες εκείνες τις θεωρίες που αντιμετωπίζουν με ιατρικούς (ψυχιατρικούς και παθολογικούς) όρους το πρόβλημα και δίνουν αντίστοιχες λύσεις με γενικευμένη χρήση υποκατάστατων ουσιών, για τον «περιορισμό της βλάβης».

Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα η αντίληψη ότι αυτή η στάση αρχών που έχουμε, μας απομονώνει από τη νεολαία. Το αντίθετο συμβαίνει. Η διεθνής πείρα των οργανώσεων νεολαίας δείχνει ότι μεγάλες και ρωμαλέες οργανώσεις διαλύθηκαν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, χτυπήθηκαν ανεπανόρθωτα, επειδή έδειξαν ανοχή στις ναρκωτικές ουσίες. Ο ταξικός αντίπαλος δε χαρίζεται, αξιοποιεί τα πάντα για να υποτάξει αγωνιστές, επαναστάτες.

Το επόμενο διάστημα με την κυκλοφορία της μπροσούρας της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά, να προχωρούμε σε συζήτηση σε όλες τις μαθητικές ΟΒ ιεραρχώντας το ως θέμα. Το νέο ΚΣ καλείται να οργανώσει την πλατιά παρέμβαση για το θέμα των ναρκωτικών, ξεκινώντας από τη δημόσια παρουσίαση της μπροσούρας.

Η διεθνής δράση της ΚΝΕ

Η ΚΝΕ θα εντείνει τις προσπάθειές της για τη συνεργασία των Κομμουνιστικών Νεολαιών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, για τη συνέχιση των συναντήσεων των Ευρωπαϊκών ΚΝ, για την ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, για την ισχυροποίηση της ΠΟΔΝ.

Στις προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση της ταξικής φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών Ελλάδας - Τουρκίας, κόντρα στα σχέδια του ΝΑΤΟ, της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεων των δύο χωρών που εντείνουν τους ανταγωνισμούς και την αντιλαϊκή συνεργασία μεταξύ τους, την εμπλοκή σε επιθετικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.

Η αλληλεγγύη μας στη σοσιαλιστική Κούβα, που για μια ακόμη φορά βρίσκεται στο στόχαστρο μιας καλά οργανωμένης καμπάνιας ψεύδους και συκοφαντιών του αμερικανικού και του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού, που στο όνομα της υπεράσπισης «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προσπαθούν να υπονομεύσουν την προσπάθεια σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Η αλληλεγγύη στον κυπριακό και παλαιστινιακό λαό, στους λαούς των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής.

Στο επίκεντρο της διεθνούς δράσης μας βρίσκεται η συμβολή στο πλευρό του ΚΚΕ για την ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και τη συγκρότηση του κομμουνιστικού πόλου, για τη διάδοση της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης, η συμβολή μας στην ενίσχυση της κοινής δράσης και του συντονισμού των ΚΝ με αιχμή τα ζητήματα του αντικομμουνισμού, την προβολή του σοσιαλισμού ως της μόνης διεξόδου από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η πραγματοποίηση του 17ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στη Νότια Αφρική είναι ένας σημαντικός σταθμός στην πάλη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της νεολαίας. Μπορεί να συμβάλει στην κινητοποίηση δυνάμεων, οργανώσεων, κινημάτων νεολαίας ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των ενώσεών του, στη συζήτηση και στον προβληματισμό για το δρόμο ανάπτυξης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λαών, στην ενίσχυση της αλληλεγγύης στους λαούς της Αφρικής που είναι στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Η προσυνεδριακή συζήτηση και η δράση της ΚΝΕ αυτούς τους μήνες, οι ίδιες οι εξελίξεις, μας υποχρεώνουν να δούμε με μεγαλύτερη απαιτητικότητα τη δουλειά μας. Εχουμε βγάλει όμως ένα σημαντικό συμπέρασμα: Βαδίζουμε καλά, με την πίστη ότι η δική μας γενιά θα είναι η γενιά της ανατροπής.

Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός.

ΖΗΤΩ ΤΟ 10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ